Reportage
Publicerad: 2020-08-08
Ryttarna och hästarna på bilden har inget samband med texten i artikeln.
Turbulenta tiden hos Halmstad fältrittklubb: ”Jag var helt slut”
Efter dubbla inspektioner hos Halmstad fältrittklubb har länsstyrelsen beslutat att klubben brutit mot djurskyddslagen. De riskerar därmed att förlora sitt ridskoletillstånd. I samband med detta har personalen uttryckt starka anklagelser mot klubbens styrelse. För Hippson berättar både personal och styrelse mer.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Det har varit en turbulent vår och sommar för Halmstad fältrittklubb som har fått kritik för sin djurhållning. Efter ett flertal anmälningar har länsstyrelsen genomfört två kontroller av hästarna och verksamheten, vilket Hallandsposten var först med att rapportera om.
Vid den andra kontrollen, som genomfördes i mitten av juni tillsammans med Svenska ridsportförbundet, hade 18 av 22 hästar anmärkningar som exempelvis hälta, sår, svullnader och skav. Nu har klubben fram till och med den 16 augusti på sig att åtgärda bristerna, annars förlorar de sitt ridskoletillstånd.
”Ingen vi-känsla”
I en av rapporterna från länsstyrelsen skriver Linda Rick, djurskyddshandläggare, att ”konflikter på anläggningen gör att hästarnas dagliga skötsel och hälsa äventyras”. Till Hallandsposten säger även djurskyddshandläggaren att rutiner för hästarnas skötsel har fallit mellan stolarna.
I samband med detta har två personer ur personalstyrkan, stallansvarig Emelie Björmo samt verksamhetschef Frida Göransson, blivit uppsagda. Ridklubbens styrelse menar att detta gjordes på grund av arbetsbrist och den ekonomiska kris som klubben befinner sig i. Detta råder det delade meningar om och personalen är missnöjd gällande hur de blivit behandlade under sin tid som anställda.
Före detta stallansvarig Emelie Björmo har hållit på med hästar hela sitt liv. Hon inledde sin anställning vid Halmstad fältrittklubb hösten 2019. Innan dess har hon bland annat jobbat med travhästar i tio år samt arbetat med dressyrhästar i Holland och England samt ranchhästar i Australien. Frida Göransson har också flera års erfarenhet av att jobba med travhästar och har drivit eget travstall i 10 år. Hon arbetade som verksamhetschef på klubben. Enligt dem började problemen på allvar när hela styrelsen byttes ut i februari 2020.
– Jag tyckte att själva jobbet var roligt, men den upplevelsen som jag hade var att det fanns två läger på klubben och ingen vi-känsla. Det var den största grejen som jag kände att vi behövde lösa när jag började, säger Frida som blev verksamhetschef i augusti 2019.
Hästar ska ha gått lektioner trots skador
Personalen upplevde att flera hästar var slitna och överansträngda. När de påtalade detta för styrelsen menar de att de inte blev tagna på allvar samt att hästarna flertalet gånger gick med på ridlektionerna trots att de var halta och/eller på annat vis skadade.
– Under hösten och vintern uppstod en stor konflikt som resulterade i att styrelsen byttes ut i februari. Hästarna kom i kläm och det togs inte hänsyn till varken djurens eller personalens välmående, säger tidigare verksamhetschefen Frida Göransson.
– Redan den första veckan med den nya styrelsen upplevde jag att de tydligt visade att vi i stallet inte var mycket värda och de gick in och detaljstyrde mitt arbete. Tidigare under hösten hade jag gjort underlag till den gamla styrelsen för vilka kostnader vi la ut, hur mycket man kunde spara och vilka saker som skulle kunna underlätta för personalen. Men detta togs det ingen hänsyn till, säger Emelie Björmo och fortsätter:
– Vi hade flera framtidsplaner för både hästar och elever. Det är inte schysst att låta elever betala flera tusen kronor per termin för att rida på halta hästar. Det är dessutom bortkastade pengar från bägges håll.
Frida Göransson fyller i:
– Många hästar var gamla och i dåligt skick. Vi behövde nya hästar och vi ville ställa in lektioner för att få det att funka. Lektionerna fortlöpte trots detta på hästarnas bekostnad. I mina ögon är detta helt fruktansvärt. Att dessutom kommunens skattepengar går till detta utan att någon gör något.
Blev sjukskrivna
– Vi såg att flera hästar var överbelastade och använde oss av ett digitalt system för att det skulle vara lätt för alla att få en översikt. Det blev dock inte så väl mottaget då det gav insikt i allting som hände. Systemet visade att vi hade alldeles för många uppsittningar per vecka, säger Frida.
Personalen berättar om en händelse som inträffade i februari under sportlovet. Några av hästarna på klubben fick då ringorm, en hudsjukdom som kan smitta till både djur och människa.
– Då var jag ensam hästkunnig i stallet. Frida hade fått beviljat semester för att kunna vara hemma med sina barn. Jag kände mig överöst av arbete och ringde styrelsen för att be om hjälp då jag hade flera hästar som jag behövde isolera samt ta hand om alla de övriga friska hästarna. Men när jag ringde styrelsen blev jag utskälld, säger Emelie och fortsätter:
– Det hela slutade med att jag ringde Frida och grät. Hon fick komma in och hjälpa mig på sin semester, det hade inte gått annars. Jag hade även turen att några elever kunde komma till stallet för att hjälpa till, eftersom det var sportlov. Men trots det jobbade jag flera timmar övertid och hade inte tid att äta.
Veckan därpå blev både Emelie och Frida sjukskrivna.
– Efter det kände även jag att nu orkar jag inte mer, säger Frida.
”Kände mig överkörd och maktlös”
– Jag var helt slut. Flera hästar var isolerade och andra skulle till veterinären på grund av andra skador. Jag påpekade detta till styrelsen, men fick inget svar. Jag orkade inte mer. Jag grät när jag åkte till stallet och jag grät när jag körde hem. Efter det blev jag sjukskriven på grund av stressen och hade svårt att äta i flera veckor, berättar Emelie.
Sedan sjukskrivningen har de haft kontakt med både facket och skyddsombud. Länsstyrelsen fick även in flera anmälningar från andra medlemmar på klubben.
– Jag har mått otroligt dåligt. Varken kunnat sova, äta eller kunnat umgås med min familj, säger Frida.
Efter tre veckor kom Emelie tillbaka till arbetet. Även Frida kom tillbaka kort därpå.
– När jag kom tillbaka efter min sjukskrivning hade de fråntagit mig alla mina ansvarsuppgifter och ändrat flera rutiner som jag jobbat väldigt hårt för att genomföra. Innan jag sjukskrev mig skrev jag ner alla rutiner gällande vilka hästar som behövde medicineras och rehabiliteras. Trots detta ändrades rutinerna när vi var borta och jag fick inte längre genomföra dessa uppgifter. Jag kände mig överkörd och maktlös, säger Emelie.
Personalen ger flera exempel på händelser som uppstått under våren där de ska ha påpekat att hästarnas välmående kommit i kläm. Flera gånger använder de ordet ”vuxen-mobbning” i sina beskrivningar.
Berörd personal ska heller inte ha fått tillgång till viktiga journaler och planering för rehabilitering.
Ville ha respons
Både Emelie och Frida tog kontakt med Svenska ridsportförbundet samt länsstyrelsen och bad om hjälp.
– Jag ville ha tillbaka mitt ansvar, för i grunden är det ett roligt jobb. Jag älskar ju att ta hand om hästarna, säger Emelie.
Trots möten med skyddsombud och kontakt med facket var det svårt för dem att få tillbaka sina arbetsuppgifter.
– Efter flera möten där både jag och mitt skyddsombud påpekat att de inte kan ta bort mina arbetsuppgifter utan att gå via facket så fick jag tillbaka ett par uppgifter, men hade inget ansvar för hästarna. Ännu en gång kände jag mig bakbunden och fick ingen respons, säger Emelie.
Istället skulle ideella medlemmar komma och medicinera hästarna och sköta rehabiliteringen.
– Det har känts vidrigt och jag har mått väldigt dåligt för hästarnas skull. Vid flera tillfällen har hästarna varit väldigt trötta och slitna. Jag har påtalat att detta inte går längre. Vårt arbete har inte respekterats, säger Frida.
Blev uppsagda
Vid ett personalmöte i maj meddelade styrelsen att Emelie och Frida blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och ekonomiska problem.
– Jag pratade med mitt fackombud att jag ville bestrida detta. Jag ville inte sluta, jag ville stanna kvar och kämpa för hästarna. Jag ser detta som något väldigt personligt, att vi inte får vara kvar för att vi sa ifrån om hur hästarna behandlades, säger Emelie.
Sedan den 13 juni har de varit arbetsbefriade fram till den första augusti när de officiellt blev uppsagda.
Eftersom det gamla ridskoletillståndet var påskrivet av den gamla styrelsen blev detta upphävt. Efter att hela styrelsen byttes ut vid årsmötet i februari ansåg länsstyrelsen att klubben inte kunde visa vem som hade ansvar för djuren. Bristerna på ridklubben behöver vara åtgärdade senast den 16 augusti för att klubben ska få fortsätta att bedriva ridskoleverksamhet.
– Jag är orolig för hästarna även till hösten och hoppas därför att länsstyrelsen och förbundet fortsätter att hålla koll. Jag tycker att man inte har brytt sig tillräckligt om hästarna, utan att eleverna istället har varit viktigare. Jag tycker inte att de förtjänar ett nytt tillstånd, säger Emelie.
Även andra personer ur personalstyrkan har sagt upp sig frivilligt.
– Jag hoppas för alla barn och ungdomars skull att ridskolan kan få fortsätta, men det ska inte vara ett vuxendagis. Det ska i så fall vara en professionell ridskola där det utförs hårda kontroller, säger Frida.
Ord står mot ord
Hippson har även varit i kontakt med ridklubbens styrelse. Eftersom föreningens ordförande inte varit tillgänglig för intervju, på grund av sjukdom, är dett styrelseledamoten Tommy Göransson som uttalar sig.
Att hästar vid upprepade tillfällen ska ha gått lektion samtidigt som de på något vis varit skadade, är ett påstående som Tommy inte håller med om.
– Jag känner inte igen att man ska ha låtit hästar gå lektion med skador, det är inte min uppfattning. Däremot känner jag igen att det har varit stora problem gällande skador på hästarna under våren.
Det hela hänger mycket ihop med vilken åldersstruktur vi har haft hos hästarna. Vi har inte haft den optimala häststrukturen, då flera hästar går mot ålderns höst. Då blir det ju så att de hästar som kan gå lektion får gå så mycket som möjligt. Men jag anser inte att någon har ridit en häst som vi vet är skadad på något vis, säger han och fortsätter:
– Vi tar hänsyn till det hästbestånd vi har haft inför höstens planering. För oss står hästens väl i centrum.
Tommy tycker inte att det har förekommit några kommunikationssvårigheter mellan personal och styrelse. Däremot är hans upplevelse att samarbetssvårigheterna har uppstått personalen emellan.
– Det är naturligtvis en rättighet att uppleva situationen på sitt eget sätt. Jag har upplevt att de samarbetssvårigheter som funnits hos personalen har gjort att saker fallit mellan stolarna och att man har missat något gällande djurhållningen. Naturligtvis ser vi allvarligt på detta och jobbar på med arbetsrutinerna. Vi vill hästarna väl, säger han.
”Har haft stora inkomstfall”
– Två personer blev uppsagda på grund av arbetsbrist och ekonomiska skäl, vilket är förhandlat i enighet med fackförbund. Vi har haft stora inkomstfall under våren och för att komma till rätta med detta har vi varit tvungna att skapa en plattare organisation, jobba med att vara tydliga och fördela arbetsuppgifterna, berättar Tommy.
I höst är det tänkt att arbetsuppgifterna som tidigare sköttes av stallansvarig respektive verksamhetschef ska utföras av andra personer.
– Vi planerar att prova att ta in hjälp på konsultbasis när det gäller större tävlingar. Vi kommer att fördela arbetsuppgifter bland befintlig personal samt ta hjälp av ideella krafter, till exempel styrelsen och övriga medlemmar, säger Tommy.
– Jag håller med länsstyrelsen om de problem som vi haft och vi gör allt i vår makt för att åtgärda dem. Vi vill ha personal som trivs och kan samarbeta, säger han.
Innan den 16 augusti ska problemen vara åtgärdade för att ridskolan ska få fortsätta bedriva ridskoleverksamhet. Enligt Tommy fungerar detta arbete bra.
– Vi ska bevisa att vi kan ha en god djurhållning. Vi har en god dialog med länsstyrelsen och jag känner mig positiv. Förändringsarbetet pågår och vi jobbar mycket med att medlemmarna ska känna sig delaktiga i klubben, säger han.
Att personalen ska ha blivit illa behandlad är inte något han håller med om.
– Ordet ”vuxen-mobbing” känner jag inte igen. Var och en har rätt att uppleva sin situation på sitt sätt och jag kan bara beklaga om de har upplevt det så, säger Tommy.
Liknande webbartiklar
- Hästhållning kritiserad i åratal – länsstyrelsen får kritik
- Hästägare döms för brott mot djurskyddslagen
- Man åtalas för djurplågeri – utmärglad häst självdog
- Tyska åklagarmyndigheter utreder stor tysk uppfödare
- Par döms för att ha brutit mot djurförbudet
- Få döms till fängelse för djurplågeri – straffen kan skärpas
- Kommunal vill att kommunen tar över verksamheten på Halmstad FRK
- Stort medlemstapp hos Halmstads FRK
- Grönt ljus för Halmstads fältrittklubb
- Anordnade minnesstund för ridskolehästen Trubbel: "Många som har varit ledsna"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!