Ryttarna och hästarna på bilden har inget samband med texten i artikeln.
Efter dubbla inspektioner hos Halmstad fältrittklubb har länsstyrelsen beslutat att klubben brutit mot djurskyddslagen. De riskerar därmed att förlora sitt ridskoletillstånd. I samband med detta har personalen uttryckt starka anklagelser mot klubbens styrelse. För Hippson berättar både personal och styrelse mer.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Det har varit en turbulent vår och sommar för Halmstad fältrittklubb som har fått kritik för sin djurhållning. Efter ett flertal anmälningar har länsstyrelsen genomfört två kontroller av hästarna och verksamheten, vilket Hallandsposten var först med att rapportera om.
Vid den andra kontrollen, som genomfördes i mitten av juni tillsammans med Svenska ridsportförbundet, hade 18 av 22 hästar anmärkningar som exempelvis hälta, sår, svullnader och skav. Nu har klubben fram till och med den 16 augusti på sig att åtgärda bristerna, annars förlorar de sitt ridskoletillstånd.
”Ingen vi-känsla”
I en av rapporterna från länsstyrelsen skriver Linda Rick, djurskyddshandläggare, att ”konflikter på anläggningen gör att hästarnas dagliga skötsel och hälsa äventyras”. Till Hallandsposten säger även djurskyddshandläggaren att rutiner för hästarnas skötsel har fallit mellan stolarna.
I samband med detta har två personer ur personalstyrkan, stallansvarig Emelie Björmo samt verksamhetschef Frida Göransson, blivit uppsagda. Ridklubbens styrelse menar att detta gjordes på grund av arbetsbrist och den ekonomiska kris som klubben befinner sig i. Detta råder det delade meningar om och personalen är missnöjd gällande hur de blivit behandlade under sin tid som anställda.
Före detta stallansvarig Emelie Björmo har hållit på med hästar hela sitt liv. Hon inledde sin anställning vid Halmstad fältrittklubb hösten 2019. Innan dess har hon bland annat jobbat med travhästar i tio år samt arbetat med dressyrhästar i Holland och England samt ranchhästar i Australien. Frida Göransson har också flera års erfarenhet av att jobba med travhästar och har drivit eget travstall i 10 år. Hon arbetade som verksamhetschef på klubben. Enligt dem började problemen på allvar när hela styrelsen byttes ut i februari 2020.
– Jag tyckte att själva jobbet var roligt, men den upplevelsen som jag hade var att det fanns två läger på klubben och ingen vi-känsla. Det var den största grejen som jag kände att vi behövde lösa när jag började, säger Frida som blev verksamhetschef i augusti 2019.
Hästar ska ha gått lektioner trots skador
Personalen upplevde att flera hästar var slitna och överansträngda. När de påtalade detta för styrelsen menar de att de inte blev tagna på allvar samt att hästarna flertalet gånger gick med på ridlektionerna trots att de var halta och/eller på annat vis skadade.
– Under hösten och vintern uppstod en stor konflikt som resulterade i att styrelsen byttes ut i februari. Hästarna kom i kläm och det togs inte hänsyn till varken djurens eller personalens välmående, säger tidigare verksamhetschefen Frida Göransson.
– Redan den första veckan med den nya styrelsen upplevde jag att de tydligt visade att vi i stallet inte var mycket värda och de gick in och detaljstyrde mitt arbete. Tidigare under hösten hade jag gjort underlag till den gamla styrelsen för vilka kostnader vi la ut, hur mycket man kunde spara och vilka saker som skulle kunna underlätta för personalen. Men detta togs det ingen hänsyn till, säger Emelie Björmo och fortsätter:
– Vi hade flera framtidsplaner för både hästar och elever. Det är inte schysst att låta elever betala flera tusen kronor per termin för att rida på halta hästar. Det är dessutom bortkastade pengar från bägges håll.
Frida Göransson fyller i:
– Många hästar var gamla och i dåligt skick. Vi behövde nya hästar och vi ville ställa in lektioner för att få det att funka. Lektionerna fortlöpte trots detta på hästarnas bekostnad. I mina ögon är detta helt fruktansvärt. Att dessutom kommunens skattepengar går till detta utan att någon gör något.
Blev sjukskrivna
– Vi såg att flera hästar var överbelastade och använde oss av ett digitalt system för att det skulle vara lätt för alla att få en översikt. Det blev dock inte så väl mottaget då det gav insikt i allting som hände. Systemet visade att vi hade alldeles för många uppsittningar per vecka, säger Frida.
Personalen berättar om en händelse som inträffade i februari under sportlovet. Några av hästarna på klubben fick då ringorm, en hudsjukdom som kan smitta till både djur och människa.
– Då var jag ensam hästkunnig i stallet. Frida hade fått beviljat semester för att kunna vara hemma med sina barn. Jag kände mig överöst av arbete och ringde styrelsen för att be om hjälp då jag hade flera hästar som jag behövde isolera samt ta hand om alla de övriga friska hästarna. Men när jag ringde styrelsen blev jag utskälld, säger Emelie och fortsätter:
– Det hela slutade med att jag ringde Frida och grät. Hon fick komma in och hjälpa mig på sin semester, det hade inte gått annars. Jag hade även turen att några elever kunde komma till stallet för att hjälpa till, eftersom det var sportlov. Men trots det jobbade jag flera timmar övertid och hade inte tid att äta.
Veckan därpå blev både Emelie och Frida sjukskrivna.
– Efter det kände även jag att nu orkar jag inte mer, säger Frida.
”Kände mig överkörd och maktlös”
– Jag var helt slut. Flera hästar var isolerade och andra skulle till veterinären på grund av andra skador. Jag påpekade detta till styrelsen, men fick inget svar. Jag orkade inte mer. Jag grät när jag åkte till stallet och jag grät när jag körde hem. Efter det blev jag sjukskriven på grund av stressen och hade svårt att äta i flera veckor, berättar Emelie.
Sedan sjukskrivningen har de haft kontakt med både facket och skyddsombud. Länsstyrelsen fick även in flera anmälningar från andra medlemmar på klubben.
– Jag har mått otroligt dåligt. Varken kunnat sova, äta eller kunnat umgås med min familj, säger Frida.
Efter tre veckor kom Emelie tillbaka till arbetet. Även Frida kom tillbaka kort därpå.
– När jag kom tillbaka efter min sjukskrivning hade de fråntagit mig alla mina ansvarsuppgifter och ändrat flera rutiner som jag jobbat väldigt hårt för att genomföra. Innan jag sjukskrev mig skrev jag ner alla rutiner gällande vilka hästar som behövde medicineras och rehabiliteras. Trots detta ändrades rutinerna när vi var borta och jag fick inte längre genomföra dessa uppgifter. Jag kände mig överkörd och maktlös, säger Emelie.
Personalen ger flera exempel på händelser som uppstått under våren där de ska ha påpekat att hästarnas välmående kommit i kläm. Flera gånger använder de ordet ”vuxen-mobbning” i sina beskrivningar.
Berörd personal ska heller inte ha fått tillgång till viktiga journaler och planering för rehabilitering.
Ville ha respons
Både Emelie och Frida tog kontakt med Svenska ridsportförbundet samt länsstyrelsen och bad om hjälp.
– Jag ville ha tillbaka mitt ansvar, för i grunden är det ett roligt jobb. Jag älskar ju att ta hand om hästarna, säger Emelie.
Trots möten med skyddsombud och kontakt med facket var det svårt för dem att få tillbaka sina arbetsuppgifter.
– Efter flera möten där både jag och mitt skyddsombud påpekat att de inte kan ta bort mina arbetsuppgifter utan att gå via facket så fick jag tillbaka ett par uppgifter, men hade inget ansvar för hästarna. Ännu en gång kände jag mig bakbunden och fick ingen respons, säger Emelie.
Istället skulle ideella medlemmar komma och medicinera hästarna och sköta rehabiliteringen.
– Det har känts vidrigt och jag har mått väldigt dåligt för hästarnas skull. Vid flera tillfällen har hästarna varit väldigt trötta och slitna. Jag har påtalat att detta inte går längre. Vårt arbete har inte respekterats, säger Frida.
Blev uppsagda
Vid ett personalmöte i maj meddelade styrelsen att Emelie och Frida blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och ekonomiska problem.
– Jag pratade med mitt fackombud att jag ville bestrida detta. Jag ville inte sluta, jag ville stanna kvar och kämpa för hästarna. Jag ser detta som något väldigt personligt, att vi inte får vara kvar för att vi sa ifrån om hur hästarna behandlades, säger Emelie.
Sedan den 13 juni har de varit arbetsbefriade fram till den första augusti när de officiellt blev uppsagda.
Eftersom det gamla ridskoletillståndet var påskrivet av den gamla styrelsen blev detta upphävt. Efter att hela styrelsen byttes ut vid årsmötet i februari ansåg länsstyrelsen att klubben inte kunde visa vem som hade ansvar för djuren. Bristerna på ridklubben behöver vara åtgärdade senast den 16 augusti för att klubben ska få fortsätta att bedriva ridskoleverksamhet.
– Jag är orolig för hästarna även till hösten och hoppas därför att länsstyrelsen och förbundet fortsätter att hålla koll. Jag tycker att man inte har brytt sig tillräckligt om hästarna, utan att eleverna istället har varit viktigare. Jag tycker inte att de förtjänar ett nytt tillstånd, säger Emelie.
Även andra personer ur personalstyrkan har sagt upp sig frivilligt.
– Jag hoppas för alla barn och ungdomars skull att ridskolan kan få fortsätta, men det ska inte vara ett vuxendagis. Det ska i så fall vara en professionell ridskola där det utförs hårda kontroller, säger Frida.
Ord står mot ord
Hippson har även varit i kontakt med ridklubbens styrelse. Eftersom föreningens ordförande inte varit tillgänglig för intervju, på grund av sjukdom, är dett styrelseledamoten Tommy Göransson som uttalar sig.
Att hästar vid upprepade tillfällen ska ha gått lektion samtidigt som de på något vis varit skadade, är ett påstående som Tommy inte håller med om.
– Jag känner inte igen att man ska ha låtit hästar gå lektion med skador, det är inte min uppfattning. Däremot känner jag igen att det har varit stora problem gällande skador på hästarna under våren.
Det hela hänger mycket ihop med vilken åldersstruktur vi har haft hos hästarna. Vi har inte haft den optimala häststrukturen, då flera hästar går mot ålderns höst. Då blir det ju så att de hästar som kan gå lektion får gå så mycket som möjligt. Men jag anser inte att någon har ridit en häst som vi vet är skadad på något vis, säger han och fortsätter:
– Vi tar hänsyn till det hästbestånd vi har haft inför höstens planering. För oss står hästens väl i centrum.
Tommy tycker inte att det har förekommit några kommunikationssvårigheter mellan personal och styrelse. Däremot är hans upplevelse att samarbetssvårigheterna har uppstått personalen emellan.
– Det är naturligtvis en rättighet att uppleva situationen på sitt eget sätt. Jag har upplevt att de samarbetssvårigheter som funnits hos personalen har gjort att saker fallit mellan stolarna och att man har missat något gällande djurhållningen. Naturligtvis ser vi allvarligt på detta och jobbar på med arbetsrutinerna. Vi vill hästarna väl, säger han.
”Har haft stora inkomstfall”
– Två personer blev uppsagda på grund av arbetsbrist och ekonomiska skäl, vilket är förhandlat i enighet med fackförbund. Vi har haft stora inkomstfall under våren och för att komma till rätta med detta har vi varit tvungna att skapa en plattare organisation, jobba med att vara tydliga och fördela arbetsuppgifterna, berättar Tommy.
I höst är det tänkt att arbetsuppgifterna som tidigare sköttes av stallansvarig respektive verksamhetschef ska utföras av andra personer.
– Vi planerar att prova att ta in hjälp på konsultbasis när det gäller större tävlingar. Vi kommer att fördela arbetsuppgifter bland befintlig personal samt ta hjälp av ideella krafter, till exempel styrelsen och övriga medlemmar, säger Tommy.
– Jag håller med länsstyrelsen om de problem som vi haft och vi gör allt i vår makt för att åtgärda dem. Vi vill ha personal som trivs och kan samarbeta, säger han.
Innan den 16 augusti ska problemen vara åtgärdade för att ridskolan ska få fortsätta bedriva ridskoleverksamhet. Enligt Tommy fungerar detta arbete bra.
– Vi ska bevisa att vi kan ha en god djurhållning. Vi har en god dialog med länsstyrelsen och jag känner mig positiv. Förändringsarbetet pågår och vi jobbar mycket med att medlemmarna ska känna sig delaktiga i klubben, säger han.
Att personalen ska ha blivit illa behandlad är inte något han håller med om.
– Ordet ”vuxen-mobbing” känner jag inte igen. Var och en har rätt att uppleva sin situation på sitt sätt och jag kan bara beklaga om de har upplevt det så, säger Tommy.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!