Reportage
Publicerad: 2022-01-01
”Våra travungar är kaxigare än dressyrfölen”
På Viby gård utanför Eskilstuna föder Camilla och Magnus Eriksson upp både SWB för dressyr och hästar för trav under stuterinamnet Stall MVG. Vi ringde upp för att höra hur raserna skiljer sig åt och hur avelstänket ser ut.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Camilla Eriksson
Camilla beskriver sig själv som en dressyrnörd ut i fingerspetsarna. Efter att ha arbetat som ridlärare och själv tävlat aktivt i flera år föddes parets första gemensamma SWB-föl 2003. Det där första fölet gav mersmak och aveln utökades stadigt med både dressyr- och hoppston tills 2016 då Camilla och Magnus köpte en större travanläggning. Här fanns flera olika travbanor, fem stallar och flera lösdrifter. När paret plötsligt stod med flera inhyrda travtränare på gården och en anläggning som gjord för ändamålet föll det sig så naturligt att även köpa in några travarston.
– Min man är väldigt intresserad av trav och tyckte vi skulle ha några egna ston, själv tycker jag det är mycket roligare med dressyrhästar, erkänner Camilla och fortsätter;
– Men, nu ska vår första avkomma ut och starta och det ska såklart bli roligt!
Ginger Heart MVG e. King Olymbrio u. Heart on Fire ue. Hermes.
Samma tänk för dressyr- och travavel
Sedan 2016 har sex travföl fötts på gården och alla är kvar i parets ägo. De som hunnit bli ett eller två är i träning hos olika travtränare och de två yngsta går fortfarande hemma. Även om travfölen och dressyrfölen ska leva upp till helt olika förväntningar menar Camilla att hon trots allt har samma tänk när hon avlar mot trav som mot dressyr. Stonas möderne är viktigast, de ska ha lämnat bra hästar i flera generationer.
– Det första travstoet vi köpte har avkommor som sprungit in sex miljoner. Mödernet ska ha prestation på både dressyr och trav, säger hon bestämt.
Ett bra temperament är också viktigt, framförallt på dressyrsidan men utöver det avlar Camilla och Magnus också med hjärtat. Kombinationerna ska kännas rätt. På dressyrsidan har Stall MVG:s hästar blivit bästa fyraåring på kvalitén med tior och nior, gått till final på fyraårschampionatet och fått dubbeldiplom. Här har också fötts två vinnare av riksfölchampionatet och ett föl såldes till Therese Nilshagen under elitfölauktionen.
Första egna travuppfödningen Goodlooking B.T.B.
Kaxiga travföl
Den avkomma som är äldst tävlar i dag medelsvår B, men med tiden hoppas Camilla få se några stjärnor utvecklas, både på dressyrsidan och på travbanan. Det ryktas att travhästar ska ha ett helt annat temperament än dressyrhästar. Dressyrhästen beskrivs ofta som känslig och nervig, på tårna och lättskrämd medan travarna står stabilt på backen och är enkla att hantera. Camilla som har erfarenhet av bägge världar är snabb med att döda den sanningen.
– Alla säger att dressyrhästar är så nerviga att hantera medan travare ska vara så fantastiska men våra travungar har varit kaxigare än dressyrfölen. Jag tror den stora skillnaden snarare ligger i att dressyrhästarna kan gå ohanterade i en hage i två och ett halvt år medan travfölen börjar hanteras och tränas tidigt. Att skillnaderna i temperamentet handlar om genetik tror hon inte på.
– När hästarna är helt råa upplever jag ingen skillnad på dem. Vi har visserligen bara fött upp sex egna travföl men jag har också haft många ston som fölat hos mig så vi har ändå några att jämföra med.
Två världar som kan lära av varandra
På frågan vad hon lärt sig av travet svarar hon snabbt att hon tror bägge världar gynnas av att lära av varandra men framförallt tycker hon se en skillnad i att travtränarna är riktiga hästmänniskor i allt de gör.
– Travtränarna är verkligen proffs på allt som har med häst att göra, så är det inte riktigt i ridsporten där du kan vara väldigt duktig på att rida men ha sämre koll på allt runtomkring.
I framtidsplanerna ligger att dra ner en aning på aveln av travhästar. Dressyrfölen säljs som föl om de är hingstar medan de ston paret vill avla på behålls. När det kommer till travarna står dock alla avkommor kvar för att sättas i träning och det blir dyrt i längden.
– Just nu är det lite för mycket jobb och kostar lite för mycket pengar, konstaterar Camilla.
Fakta:
Hästar: 45 stycken, inklusive sålda föl som går kvar och inackorderingar
Egna avelsston: 16
Väntade föl 2022:
Super Photo Kosmos-Glorious AM (e. Lavec Kronos)
Janeiro Platinum-Abba MVG (e. Frascino)
Janeiro Platinum-Dilba MVG (e. Fürstenball)
For Romance I-G. Penelli (e. BH Hotline)
Bon Coeur-Zonya MVG*** (e. Don Primero)
Suarez-Für Dich*** (e. Fürstenball)
Janeiro Platinum-Pagila MVG (e. Bellagio)
Maharajah-Not Yet (e. Varenne)
Kuriosa: Dressyrfölen får suffixet MVG (Magnus & Milla Viby Gård) medan travfölen får BTB (Berga Trotting and Breeding).
Liknande webbartiklar
- Erfarenhetsutbyte för uppfödare
- Ny rapport samlar statistik över svensk hästavel
- Hingstarna Asterix de Couleur, Racoon och Fifty-Fifty populärast
- SWB gör förändringar inför bruksprovet 2024
- Gotlandsruss från USA till Sverige för att stärka aveln
- Uppfödaren om att Mazy Klövenhöj ska få föl: ”En plan som vi haft länge”
- Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar att vara uppmärksam på
- Angelie ger hästarna möjlighet att blomma ut
- Fulla läktare när Lövsta bjöd in till hingstvisning
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!