"Träna hästen från marken: Variera träningen med avsuttet arbete – steg för steg" är vår mest sålda träningsbok genom tiderna.
Att variation i arbetet är viktigt, och att hästen mår bra av att jobbas från marken då och då, har vi nog alla hört. Men varför är det så och hur ska man göra? Det försöker vi reda ut i vår helt nya träningsbok Träna hästen från marken: Variera träningen med avsuttet arbete – steg för steg.
I boken Träna hästen från marken har vi samlat populära artiklar och clinicreferat som publicerats i kunskapsmagasinet Hippson och på Hippson.se genom åren, om just avsutten hästträning. Teori blandas med övningar från proffs inom respektive område – vi går igenom allt från longering och tömkörning till löshoppning, trickträning och "pilates".
Artiklarna är våra absoluta favoriter, fulla av tips och råd som har gett oss på redaktionen aha-upplevelser. Vi hoppas och tror att de även ska inspirera och hjälpa dig i din hästvardag.
Boken är indelad i fem delar – Longering, Tömkörning, Löshoppning, Frihetsdressyr och Markövningar. För att verkligen greppa vikten av varierat arbete inleds boken dessutom med en intervju, där SLU-professorn och veterinären Lars Roepstorff delar med sig av sin kunskap.
Longering
Karin Engström: "Hästen ska inte bara springa runt runt när du longerar"
Tömkörning
KG Svensson är en av Sveriges främsta auktoriteter på tömkörning.
Löshoppning
Löshoppning väcker lusten att övervinna hinder.
Frihetsdressyr
Lek fram en bugning med Bo Jenå.
Markövningar
Gillian Higgins vill få oss mer medvetna om hästens anatomi och biomekanik.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!