
Foto: Adobe Stock
Den viktiga vätskebalansen
Vätskebalansen i hästens kropp är viktig för att hästen ska fungera. Vätska får den i sig genom foder och att dricka. Här ges tips på tecken att hålla koll på för att avgöra om hästen dricker tillräckligt samt vad man kan göra om hästen behöver få i sig mer vätska.
Vätska försvinner ut ur kroppen genom träck, urin, svett, mjölk och avdunstning. Vätskenivån i hästens träck ligger nästan konstant på 78 procent och för att reglera vätskenivån i kroppen ökar eller minskar hästen sin urinmängd. Hästar som får i sig för lite vätska kan gå ner till så lite som 2,5 liter urin per dygn. Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. När en häst arbetar kan den förlora mellan 10 till 15 liter kroppsvätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. Mängden förlorad vätska styrs av hur mycket den väger. Även ston som ger di till föl behöver större mängder vatten, cirka 50 liter per dag.
Dricker mer vid utfodring
Ett för lågt vattenintag kan direkt påverka hästens foderintag men också dess prestation. Fri tillgång på vatten är viktigt för hästen särskilt när man fodrar med grovfoder. Hästen bör alltid ha tillgång till vatten när den äter grovfoder. Oftast dricker hästarna som mest just vid utfodring. När hästen äter grovfodret producerar den saliv, vilket sätter i gång törstkänslan. En längre period med tillgång till foder utan tillgång på vatten kan ge störningar i mag-tarmkanalen och eventuellt leda till kolik.
Hästar behöver tillgång till vatten utomhus året runt
Under den kalla årstiden kan det vara svårt att kunna erbjuda det för hästar som hålls ute i hage under dagen men det kan lösas på olika sätt. Bland annat genom isolerade kärl eller eluppvärmda vattenkoppar. För hästar som hålls i lösdrift eller aktiv grupphästhållning är det helt nödvändigt att de erbjuds vatten över hela dygnet oavsett temperatur och väderlek. Har man en häst som dricker dåligt kan det vara värt att kontrollera temperaturen på vattnet. Hästar dricker vanligtvis mer av ljummet vatten, när det är kallt ute. För att få i hästen mer vatten kan man utfodra den med HippoTop Slobber Mash. Det är ett havrefritt mashfoder som påskyndar återhämtning och ges efter blötläggning. Slobber Mash innehåller betfiber, vetekli, organisk selen, E-vitamin och rödbeta samt extra salt och magnesium. All spannmål är ångkokt för att öka smältbarheten och minska mag-tarmbekymmer. Innehåller även levande jästkultur som förbättrar fibernedbrytningen, öka blodets syreupptagningsförmåga samt gynna hästens prestation.
HippoTop Slobber Mash och HippoSelection Elektrolyt -två produkter som hjälper hästen med vätskebalansen.
Svettas mycket
Det allra snabbaste sättet som hästen förlorar vätska på är genom svettning. Hästar är bra svettare och det är ett effektivt sätt att kyla ner en varm kropp på. För att minska vätskeförlusten under exempelvis en hård tävlingsdag kan man kyla ner hästen med vatten. En häst som svettas och förlorar natrium får inte samma törstkänsla som en häst som mer långsamt förlorar vätska ur kroppen och därför kan det vara lite svårt att få den att dricka. Det man alltid bör göra efter en tuff prestation där hästen har svettats mycket är att erbjuda den elektrolyter. HippoSelection Elektrolyt ges för att snabbt återställa såväl energi- som elektrolytbalansen i samband med svettning. Genom att återställa balansen av elektrolyter som natrium, klorid och magnesium, underlättar man återhämtningen för hästen och förkortar tiden tills prestationsförmågan är återställd. Rekommenderas även vid diarré då vätskeförlusterna kan vara stora.
En häst som svettas mycket bör sköljas av med vatten samt utfodras med extra elektrolyter för att påskynda återhämtningen.
Hästar som inte dricker tillräckligt får följande symptom:
• Urinmängden minskar och urinen blir mörk.
• Nedsatt aptit.
• Oelastisk hud och torra munslemhinnor.
• Minskad träckavgång.
• Sämre prestationsförmåga.
Tecken på att hästen dricker tillräckligt?
• Den urinerar flera gånger per dygn.
• Den äter bra.
• Den presterar normalt.
• Den har normal träckavgång.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!