
Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Att ha ett vindskydd i hagen gör att man kan ha hästen ute mer, även när väderförhållandena inte är idealiska. Där kan hästarna söka skydd från kalla regn på hästen, när det snöar på vintern eller från solens strålar på sommaren. Vindskydden ger också hästarna en respit från störande insekter.
Det kan dock vara svårt att välja vindskydd. Det finns en uppsjö produkter på marknaden och det är lätt att bli lite förvirrad när man ska försöka hitta rätt vindskydd. Därför ger vi dig här några bra tips så att du kan fatta rätt beslut efter dina behov.
Förbered underlaget
Innan du bestämmer dig för en viss modell av vindskydd måste förbereda marken där väderskyddet ska stå. Kvaliteten på det underlag där du ska uppföra vindskyddet kommer att ha en direkt påverkan på hur länge skyddet håller och hur mycket nytta hästarna får av det. Vi rekommenderar därför att du placerar vindskyddet på en plats där vatten inte samlas utan enkelt dräneras bort. Marken bör också vara så plan och jämn som möjligt, utan hål där det kan samlas vatten och bildas lera. Med en avjämnad och stabil mark vid och runt vindskyddet blir det mindre lera.
Val av placering
Valet av placering för ditt kommande vindskydd är ett viktigt steg eftersom det avgör hur mycket nytta dina hästar kommer att ha av det. Ett illa placerat väderskydd kan till och med ignoreras av hästarna.
Vindskyddet bör placeras med baksidan mot vinden.
Vindskyddet bör placeras i ett område med naturligt vindskydd. Det rekommenderas att vindskyddet uppförs med baksidan mot den förhärskande vinden och öppningen mot öster. På det viset kan hästarna ta skydd vid dåligt väder och skydda sig mot solen under hela dagen. Om du vill uppföra väderskyddet under ett träd för att ge hästarna svalka och skugga på sommaren ska du också se till att ha en åskledare i händelse av en storm.
Var noga med att ha tillräckligt utrymme runt väderskyddet så att hästarna kan gå runt det och inte fastna mellan vindskyddet och något annat i hagen (ett staket, ett träd, en mur och så vidare).
Slutligen kan det vara bra att placera vindskyddet på en höjd så att hästarna kan hålla ett öga på sin omgivning, de andra hästarna i flocken och eventuella besökare i hagen. Det gör att hästarna kan känna sig trygga i hagen och i skyddet. Det blir därför naturligt för hästarna att använda ett välplacerat vindskydd i större utsträckning.
Marken runt vindskyddet bör vara så plan som möjligt.
Väderskyddets storlek
Storleken på vindskyddet beror på antalet hästar i hagen. Generellt rekommenderas en yta på cirka åtta till tio kvadratmeter per häst. Välj en hälften så stor yta för ponnyer. Det här betyder att ett vindskydd på tre gånger tre meter är lämpligt för en häst eller två ponnyer. För större eller mer energiska hästar, som tävlingshästar, kan du välja ett större utrymme.
Tänk även på storleken på hagen och gräset i den. I en större hage med bra gräsväxt brukar hästarna använda vindskyddet i mindre utsträckning.
Konstruktionen
När du väljer ett vindskydd kan du välja en konstruktion som passar ditt behov. Beslutet beror på den tänkta användningen av skyddet, vilken typ av hästar som ska använda det, hur stora hästarna är och hur aktiva de är. Större och mer kraftfulla hästar samt hästar som brukar skrapa med hovarna ger större påverkan och kräver ett stabilare skydd än mindre hästar eller lugnare ponnyer. Modellen Confort har 40 mm tjocka spontad träplankor medans modellen Maxi har 18 mm tjocka brädor. Detta gör att modellen Confort är mer anpassad för häst och modell Maxi mer anpassad för förvaring. Behandlingen av materialet gör vindskydden slitstarka och motståndskraftiga för väder och vind, optimerade för de svenska klimatet.
Vindskydd med flera funktioner
Det finns möjlighet att kombinera sitt vindskydd med exempelvis foderstation, extra väggar på framsidan, boxdörrar, mellanväggar och portar med lås för att göra sadelkammare. En inbyggd foderstation har en port på baksidan så man enkelt kan placera in en stor höbal med en traktor.
Port för placering av höbal i foderstationen.
Oavsett dina och hästarnas behov finns det ett vindskydd som passar! Är du intresserad av att köpa ett vindskydd kommer Stallkompaniet ställa ut på mässan under Falsterbo Horse Show 9 juli till 17 juli.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!