Förra årets Svenskt Derby-vinnare Red Cactus tränas av Bent Olsen i Danmark och reds av Eduardo Pedroza. Foto: Stefan Olsson
Svenskt Derby-dagen brukar vanligtvis locka tusentals besökare till Jägersro Galopp. I år hålls tävlingsdagen utan publik, men det går fortfarande att följa allt hemma i tv-soffan. Det bjuds på både spännande sport och digital hattparad. Häng med via #derbyathome!
Den 12 juli är det dags för Svenskt Derby-dagen, årets höjdpunkt för alla galoppfantaster på Jägersro Galopp. Svenskt Derby är det allra viktigaste galopploppet i Sverige. Vanligtvis lockar denna dag över 4000 besökare som njuter till fullo av den festliga stämningen. Det serveras mat och dryck, bjuds på familjeaktiviteter, bubbel och hattparad. Och givetvis det viktigaste av allt: hästarna som gör upp i loppen under dagen.
På grund av coronapandemin ser allting lite annorlunda ut i år. Galopptävlingarna arrangeras helt utan publik och med mycket strikta restriktioner. Istället för att bjuda in besökarna till galoppbanan, bjuder Svensk Galopp in till #derbyathome.
Det mest prestigefyllda loppet
Anna Thelander är marknadskoordinator på Jägersro Galopp och berättar mer om hur det sett ut tidigare år.
– Derbydagen är verkligen årets höjdpunkt med festlig stämning, mat och dryck, familjeaktiviteter och hattparad. Givetvis står hästarna i centrum och är det viktigaste av allt denna dag, säger hon.
Svenskt Derby har arrangerats sedan år 1918 och är det mest prestigefyllda loppet man kan vinna i Sverige.
– Alla drömmer om att någon gång få vinna Svenskt Derby, både jockeys, hästägare och tränare vill vara med om det. Vinner man det här loppet hamnar man i historieböckerna, säger Anna.
På derbydagen brukar hela arenan pyntas. Det sätts upp nya möbler, byggs upp ett område för barnen samt mingel och artister som uppträder.
– I år rids loppen helt utan publik och vi har strikta restriktioner för att kunna genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Tävlingsarenan är endast en arbetsplats och därmed är det enbart ryttare, tränare, skötare och funktionärer som har tillträde. Inte ens hästägarna kan närvara, vilket förstås är jättetråkigt, men det är av yttersta vikt att vi följer de regler och restriktioner som gäller på grund av coronapandemin. Därför satsar vi extra mycket på det digitala i år, säger Anna.
Anna Thelander vid Svenskt Derby 2019. Foto: Privat.
Digital hattparad online
Vid årets övriga tävlingar fungerar jeans och t-shirt alldeles utmärkt som dress code, men under derbydagen är det fritt fram att klä upp sig fullt ut.
Den traditionsenliga hattparaden brukar vara väldigt uppskattad. I år blir även den lite annorlunda.
– Kan inte besökarna komma till festen, får vi ta hem festen till dem istället. Därför vill vi i år arrangera en digital hattparad på Facebook, förklarar Anna.
Under flera år har Ann Wilson, tv-profil och domare i Let´s Dance, varit en trogen jurymedlem till årets hattparad. I en film på Facebook berättar hon mer om tävlingen.
Man kan tävla i två olika kategorier: Bästa Hatt och Stiligaste Par. Man deltar genom att ladda upp en bild i respektive kategoris evenemang på Jägersro Galopps Facebooksida.
– Under dagen, mellan klockan 11 – 16 kan man ladda upp bilder på sig själv i evenemanget där man klätt upp sig och följer derbyt digitalt hemifrån. Klockan 16.30 på tävlingsdagen utses vinnarna i årets hattparad, förklarar Anna.
Prisutdelning vid hattparaden 2019. Foto: Stefan Olsson.
Sänds i tv och på webben
Svenskt Derby rids söndagen den 12 juli.
– Då hoppas vi att så många som möjligt laddar upp med en lyxig lunch eller fika och njuter av en eftermiddag med hästsport av högsta klass, säger Anna.
Utöver Svenskt Derby ska även nio andra viktiga lopp ridas under dagen. Det första loppet avgörs klockan 13.30 och sedan är det ungefär 25-35 minuter mellan varje lopp. De största loppen under dagen sänds i TV12, men alla lopp sänds live på atg.se.
– Sedan kommer vi även att vara aktiva på sociala medier under dagen. Vi kommer att lägga upp intervjuer med de som tävlar och roliga filmklipp. Vi vill ge alla chansen att följa årets viktigaste lopp hemifrån på bästa sätt, säger Anna.
Läs mer om Svenskt Derby
Följ tävlingarna på Jägersro Galopps Facebooksida
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!