Caroline af Ugglas (vänster) valde att designa egna hinder med Ydre-Grindens hjälp. Till höger Marita Hjelm.
En hel hinderbana är inte alla förunnat att ha därhemma, men några bommar och ett par hinderstöd brukar vara ett önskemål för de flesta. Till och med för den mest inbitna dressyrryttaren.
– Variation är nyttigt för alla hästar, säger Marita Hjelm, A-domare och överdomare i hoppning.
Till vardags arbetar Marita Hjelm hos Ydre-Grinden som säljare – där hon förutom hindermaterial även erbjuder hela stallbyggnader, inredningar, lösdrifter, uteboxar, staket och olika stalltillbehör.
– Jag fungerar som kundens bollplank och är med i hela processen, från första idé och skiss. Ett perfekt jobb för en gammal hästtjej som mig, skrattar hon.
Finns även som terränghinder
Ydre-Grinden grundades 1944, det som började i liten skala på familjenivå har i dag växt till ett modernt företag med hela Norden som arbetsfält. Hindermaterial har man haft med i sortimentet i åtta år. Tack vare samarbetet med brittiska Jump4joy erbjuds ett fullskaligt utbud av hinder med bommar, grindar, murar, vattenmattor, terränghinder med mera. Hindren är tillverkade av återvunnen plast och Ydre-Grinden lämnar fem års garanti på materialet.
– Bommarna är plastöverdragna med helt täta ändar. De har fasta färgfält som är svetsade i skarvarna vilket förhindrar att fukt tränger in, därmed behåller bommarna sin vikt. Plasten är dessutom UV-resistent, det dröjer väldigt länge innan de tappar färg.
Med ett par stöd, bommar och cavalettiblock kommer du långt.
Standard- eller specialutförande
Bommarna finns i en mängd olika färgfältskombinationer. De finns även i två olika viktklasser; mellanviktsbommen på 8–10 kilo och tungviktsbommen på 10–12 kilo. Marita förordar den tunga bommen, men den lite lättare är okej om man exempelvis har ponnyridskola.
– Vi har ett standardutbud vad gäller färger med snabb leverans. Har man särskilda önskemål löser vi det, men då blir leveranstiden längre.
Hindermaterialet från Jump4joy kännetecknas av hög kvalitet och säkerhet, egenskaper som är viktiga för Marita att kunna erbjuda kunderna.
– Man gör en investering när man köper sina hinder, oavsett storlek på investeringen. Du vill veta att det du har köpt håller för att användas, inte bara nu utan under lång tid framöver. Det ska dessutom vara säkert och tryggt för oss tvåbenta att hantera, och givetvis även för hästen att ta sig över.
Smarta stöd kan kombineras
Bomhållarna går till exempel att få som säkerhetsbomhållare, godkända av FEI. Hinderstöden är rejäla och testade i vindtunnel, med bästa resultat bland marknadens traditionella diton. Trots att de är stadiga och står pall när det blåser väger stöden bara 5,5 kilo och är enkla att flytta runt. De är dessutom höjdmarkerade med hål åt flera håll.
– Hålens placering gör att man kan kombinera dem till flera olika hinder utan att egentligen ha tillgång till särskilt mycket material. Det gäller även terränghindren som måste vara extremt säkra och robusta, samtidigt som de ska vara enkla att flytta, konstaterar Marita.
Infångarstöden har samma system med bomhållare som hinderstöden. Det finns en mängd möjligheter att skapa sitt eget hindermaterial med olika designer och färger, något som är särskilt populärt när det ska beställas sponsorhinder.
Att fixa fram sponsorhinder behöver inte vara krångligt.
Låt hinderparken växa stegvis
Vill du inte köpa ett färdigt hinderpaket på en gång kan du börja i det lilla, för att sedan ”bygga ut” din hinderpark allt eftersom. Den som vet vad han eller hon vill ha gör sin beställning via nätet, annars går det självklart bra att slå Marita och hennes kollegor en signal.
– Själv började jag med några bommar, ett par hinderstöd och cavalettiblock. Man kommer ganska långt med det som hobbyryttare på hemmaplan.
I sortimentet finns även mjuka bommar, som minskar skaderisken.
Exempel på terränghinder.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!