
Kissing spines kan orsaka ryggsmärta på grund av tätt intilliggande tornutskott eller överlappande tornutskott. Ofta ses detta vid bakre sadelläge och vanligaste spalten som påverkas är mellan 15:e och 16:e bröstkotan. Alltså precis där ryttarens sittben kommer i kontakt med hästen rygg via sadeln.
”Kissing spines är inget problem om inte hästen visar symptom”
Kissing spines är en ganska vanlig diagnos vid ryggbesvär. Laura Hirvinen, veterinär och specialist inom hästkirurgi, har stor erfarenhet av att behandla kissing spines och menar att det behövs mer kunskap om diagnosen bland landets hästägare. Kissing spines behöver inte vara ett problem men det är viktigt att kunna identifiera hästar som får symptom och som lider av sin diagnos.
Foto: Sporthästkliniken Häljeby
Vad är kissing spines och varför uppkommer det?
– Det är när tornutskotten i hästens rygg ligger tätare intill varandra än normalt eller är helt överlappande. Enligt den gamla skolan var kissing spines en följd av dålig ridning men vi ser fler och fler unga hästar, som aldrig har haft ryttare på ryggen, med åkomman. I slutet av 2022 publicerade en forskningsgrupp i Florida resultatet av en studie där de identifierat tre kromosomer som är avgörande för om hästen får kissing spines. Forskningen visar att kromosom 14 är helt avgörande om hästen får kissing spines eller inte medan kromosom 16 och 25 påverkar hur allvarliga förändringar hästen får. Så det finns även en genetisk komponent som bidrar. En anledning till att vi ser fler hästar med kissing spines i dag, än för några år sedan, är att det röntgas betydligt fler hästryggar nu även på unga hästar. Många väljer att röntga ryggen på sina unghästar innan inridning i samband med att hästen kollas för lösa benbitar.
Röntgenbild som visar tätt liggande tornutskott.
Vilka är vanliga tecken på kissing spines som hästägare bör vara uppmärksam på?
– Vanliga kliniska symptom är att hästen är spänd och öm i ryggmuskulaturen samt stel i sin rygg. Vi ser att hästen har betydligt mindre rörelse i ryggen både vid undersökning av ryggen och vid rörelse. De blir många gånger spända i den samlade skritten och galoppen är ofta av sämre kvalité. Eftersom hästarna inte kan svikta över ryggen i galopp blir själva språngkurvan lite plattare. Vid palpation känner man många gånger en ömhet och spändhet från mitten av sadelläget till främre länden. Många hästar med kissing spines fungerar ofta bättre vid tömkörning än vid ridning. Tecken vid ridning kan vara att skritten är spänd, har svårt att få ett bra övertramp, slår sig fri i galoppfattningar eller har allmänt svårt att galoppera. De hoppar ofta med sänkt rygg eller byter till korsgalopp. Mer extrema fall kan visa sig genom att hästen stegrar, bockar eller vill slänga av sin ryttare.
Bara för att en häst kan ta sig igenom en bana felfritt betyder det inte att hästen inte har symptom av sin kissing spines. Vi måste ha respekt för diagnosen.
När blir kissing spines ett problem?
– Så klart när hästen visar kliniska symptom men också ofta när/om en häst byter ryttare. Exempelvis ser vi att många hästar med kissing spines får problem om en erfaren ryttare säljer hästen till en mindre rutinerad ryttare. Det är också oftast svårare att sälja en häst med röntgenfynd i ryggen då många köpare direkt blir osäkra. Även om hästen tidigare inte visat några symtom eller haft problem. Det kan också bli ett ridbarhetsproblem som visar sig genom att hästen frekvent sparkar bakut mellan hinder, hoppar väldigt snett eller att den i en sluta har svårt att böja bålen.
Ridbarhetsproblem såsom när hästen sparkar bakut mellan hinder kan vara tecken på kissing spines. Foto: Adobe Stock
Hur ser behandlingen ut?
– När man konstaterat att det är kissing spines som orsakar hästen smärta är första steget att behandla ryggen med olika antiinflammatoriska preparat för att lugna ner inflammationen som finns i mjukvävnader runtomkring. Även shockwave eller laser används för att hjälpa de ömma musklerna i ryggen läka. Medicinsk behandling kombineras med träning utan ryttare på ryggen. Om rehabiliteringen inte hjälper finns det möjlighet att hjälpa hästen med ett kirurgiskt ingrepp. Det finns tre olika operationsmetoder och den metoden jag mestadels använder heter segmental ostektomi. Det innebär att man går in i de tajta spalterna och sågar bort ben från främre och bakre kanten på tornutskotten, som ligger tajt mot varandra, för att skapa ett utrymme mellan åtta och tolv millimeter. De andra två teknikerna som används är att man skär av ligamenten mellan tornutskotten eller kapar tornutskotten i sin helhet. Min erfarenhet är att segmental ostektomi ger absolut bäst resultat.
Laura utför en operation av kissing spines. Bilden högst upp till höger visar operationsinstrumenten som används.
Röntgenbild som visar resultat efter operation.
Vad händer efter operation? Hur ser rehabiliteringen ut?
– De första två veckorna efter operation har hästen boxvila. Sedan får den gå ut i liten sjukhage i två veckor och skrittas för hand. Efter en månad är det dags för återbesök. Då röntgas ryggen och utifrån hur läkningen går sätter vi upp en rehabiliteringsplan. Hästar med kissing spines har ofta gått runt och haft ont i ryggen och många hästar kopplar ihop ridning med smärta. En stor del i rehabiliteringen är att programmera om hästens hjärna och skapa ett förtroende mellan hästen och ”motion” igen. Att den kan röra på sig utan att ha ont. Rehabiliteringen består bland annat av tömkörning där kraven ökas efterhand. Vi kontrollerar och lär hästägaren att tömköra på rätt sätt. Övningarna fokuserar på att bygga hästens överlinje. Finns det möjlighet används vattenrullband men det börjar man inte med förens tidigast fem veckor efter operation. Hästarna kommer på återbesök varje månad och efter cirka tolv veckor får ryttaren oftast börja rida igen. Då har hästen arbetas i alla gångarter på töm och även börjat hoppa studs på töm. Ridningen i början handlar mycket om att bygga förtroende och få hästen tänka framåt i all arbete.
Återbesök och kontroll av ryggens rörelse. Vattenrullband kan användas under rehabiliteringen.
Hur ser resultaten av operation vid kissing spines ut?
– Många djurägare berättar att hästen efter operation blivit helt annorlunda, både att rida och i temperament. Hästar som tidigare varit nervösa och spända i stallet har efter operation blivit väldigt lugna. Jag tänker att en bidragande orsak till den beteendeförändringen är att den kroniska smärtan hästen upplevt har försvunnit. När vi tittade på resultat på långsiktigt så fungerar 87 % av hästarna på samma eller högre nivå. 91 % av hästarna upplevs bättre i sin galoppkvalité, 88 % bättre i travkvalité och 74 % av djurägare rapporterade att hästen har ändrat sitt beteende efter operationen.
Redan som barn drömde Laura om att arbeta som veterinär. År 2004 tog hon sin

och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!