Appen där du ser din egen häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende, är här! Se var din häst befinner sig, hur och vart den har rört sig under dygnet, se statistik och dela information med hästvänner. Använd ett bibliotek av emojis för stallet och unika emojis för din egen hästs olika beteenden. Om något avviker som kan hota hästens välmående eller hälsa sänds ett larm direkt!
HoofStep, som är en del av Ridsportens innovationer, har tagit fram en sensor som man fäster på hästen för att kunna följa dess rörelser och aktivitet via mobilen eller datorn.
Övervakning dygnet runt, oavsett var du är och situation
Produkten kan bäras dygnet runt, utan att störa, och i alla situationer – i boxen under natten, i hagen eller paddocken, under träning, i transport eller i ett gäststall på tävling. Har du ett sto får du indikation på när det drar ihop sig till fölning. När fölet är fött kan du följa både stoets och fölets första kritiska dygn. Till exempel kan du säkerställa att stoet inte utvecklar kolik, att fölet diar och vilar som det ska, samt att det blir allt aktivare.
Många gånger önskade man som hästägare att man var där när det exakt hände! Hästen som rullat fast i boxen, en allvarlig skada i hagen, hästen som av någon anledning blev stressad i hagen eller under transport. Men även i situationer då man anar att något inte står rätt till. Kanske handlar det om ett subtilt begynnande kolikanfall, en häst som verkar något arbetsovillig eller bara att "något inte stämmer"?
Ofta när man står inför fakta och ringer veterinären finns det faktiska avvikelser redan långt innan. Att snabbt fånga upp dessa genom objektiv mätning och tolkning via AI är grundbulten i HoofSteps lösning. Med snabbare åtgärder minskar lidandet och prognosen förbättras.
Ett större vetenskapligt syfte
HoofStep ger inte bara den enskilda hästägaren ett kompletterande verktyg för ökat hästvälbefinnande, minst lika viktigt är att HoofStep samlar empirisk data i världens största databas för hästbeteende. Idag saknas ett tillräckligt statistiskt säkerställt underlag där man kan dra slutsatser som gynnar hästar generellt.
Det finns begränsade studier inom veterinärmedicin och försäkringsbolag sammanställer i sin tur underlag vad gäller antalet ärenden som kommer in. HoofStep tar steget vidare, det vill säga samlar beteendedata från hästen i hela sitt sammanhang, innan den anländer till klinik och blir en del av försäkringsbolagets statistik.
Hästens beteenden fångas under en längre tid. Genom att också känna till hur den är installad fås en bättre underbyggd bild kring vad som spelar in på hästens välmående. Sammantaget ger detta orsaken till sämre välmående, sjukdomsfall eller skaderisk hos hästen.
Intressanta slutsatser kan även dras kopplat till olika egenskaper hos hästar såsom till exempel ras och ålder. Då kan man få svar på spännande frågor som: Är det någon ras som signifikant bockar i större utsträckning än övriga?
Utöver projekt inom bland annat Ridsportens innovationer, och tillsammans med kliniker, är det stora värdet vad varje hästägare bidrar med – detta genom att koppla upp sin häst. Denna data är oerhört värdefull för forskningen framåt.
Genom att låta forskare ta del av datan, kommer deras insikter att gynna alla hästar generellt. Hästägare får därmed bättre stöd i form av information som baseras på ett statistiskt underlag.
Produktlansering
Under februari lanseras produkten HoofStep på marknaden via Kickstarter. Detta efter tre års utveckling och testning tillsammans med veterinärer och många beta-användare. Den första leveransen går till de kunder som står på kö, samt till de som är snabba att beställa. Har du ingen häst att koppla upp kan du utan kostnad ändå använda appen som stöd i ditt hästliv. Är du lekfullt lagd skapar du simulerade 3D-hästar och placerar ut på din gård.
Gå in på vår hemsida www.hoofstep.com för att gå med i vår Messenger, så håller du dig uppdaterad om lanseringen och får möjlighet att ta del av förmånliga lanseringserbjudanden.
"Veckans gård" har fin bostad, 13 boxar, ridhus och stor utebana. Den är väl centrerad och de vackra stallängorna av sten bidrar med charm.
Sedan 2006 har över 5 000 ponnyekipage deltagit i Sveland Cup. I år blir det kvaltävlingar i fem zoner och final på Sundbyholm i september.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
En häst som kom in till klinik för att opereras fick avlivas. Detta efter att den i flera timmar, hysteriskt, försökt resa sig när narkosen misslyckades.
Veterinären agerade inte utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
Det oisolerade ridhuset på Ramsele fältrittklubb gör att verksamheten inte kan bedrivas fullt ut. Ridskolechef Monia Häggkvist berättar om det ohållbara läget.
Gästblogg: Vill se satsning på flickidrott och prioritering av ridklubben
Under clinicen på Strömsholm i november visade Peder Fredricson bland annat hur han arbetar nya hästar från marken – och förklarade vikten av det.
Se mer av arbetet och inspireras av Peders tips i Hippson-TV
Under natten till tisdag ska någon ha gått in i stallet på Kvinnerstagymnasiet och tänt eld på en hästs täcke. Hästen fick mindre brännskador.
Händelsen har polisanmälts och tekniska undersökningar genomförts
Under hoppningens världscupfinal i Scandinavium i april finns en speciell häst med i startlistan. Nämligen en Göteborgsfödd skäck tävlandes för Japan.
Life is Beautiful hade karriär som bland annat körhäst i Sverige
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Förra året lanserades konceptet Killigrew Acadamy. Nu vill systrarna Bäckström även starta ett HVB-hem för unga kvinnor på Näsets ridcenter.
I skrivande stund har Pether Markne – som porträtteras i senaste papperstidningen – fortfarande sin bas i Flyinge. Häng med dit i ett "bonus-bildspel".
Konditionen hänger ihop med styrkan och balansen, och är därför viktig. På vintern kan det dock vara svårt att träna den utomhus – här är ett alternativ.
Favorit i repris: Susanne Widner ger inspiration för ridhuset
Greg Dubiel har hittat lösningen på våra halkproblem. I stället för att gå med osäkra steg över stallplanen tog han helt enkelt på sig skridskorna.
Fryser vattnet i hagen? Karolina Svensson har kommit på en smart lösning. Hon tar tillvara värmen som uppstår i förbränningsprocessen av gödsel.
"Vattnet som vilar i slangen har en temperatur på över 40 grader"
För sjätte året i rad har hopphingsten Cardento utses till Årets hingst av SWB. Meritlistan är lång och avkommorna fortsätter att skörda framgångar.
Läs fina motiveringen om hingsten som gick bort i början av februari
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
I den här pedagogiska filmen får vi lära oss hur hästens mag-tarmsystem fungerar. Och varför det till exempel är viktigt för hästar att äta ofta.
Therése Wester och Marie Cederbom är oroliga för EHV-1 och hästinfluensa. Duon vill få fler att stanna hemma för att förebygga smittspridning.
Ibland stöter man på saker som man helt enkelt inte visste att man behöver. Som den här hästlastbilen till exempel, med inbyggd rasthage.
Den sjuåriga valacken Tomcat har arbetat som polishäst och har patrullerat Malmös gator. Nu har han bytt jobb och ska lära elever i Lund att rida.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.