
Upplever du hästen mer spooky eller rastlös under höst och vinter?
I denna artikel går NAF igenom några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur vi kan hantera dessa för att behålla en lugn och fokuserad häst året runt!
Även med fortsatt daglig utevistelse och enbart uppstallning över natten, innebär höst och vinter för många hästar en betydande förändring av rutiner och kraftigt reducerad fysisk aktivitet. Detta i kombination med mentala utmaningar och minskad socialisering med andra hästar gör att det inte är så förvånande att vi kan se en ökning av negativt beteende, både vid ridning och hantering från marken.
Aktivitet & Utevistelse
Kalla, mörka och våta vintermånader innebär ofta mer tid på box och mindre ridning, särskilt eftersom många områden har en lugnare tävlingskalender på vintern. Detta är inte alltid en välkommen paus och förändringen kan vara svår för hästen att hantera, och inte sällan anledningen till att vissa hästar är piggare och mer livliga vid den här tiden på året. Det kan kännas härligt att titta på den "lyckliga, busiga hästen" i hagen, men det kan också vara ett varningstecken om att deras behov av aktivitet under dagen/veckan inte tillgodoses fullt ut. Om det inte är möjligt eller praktiskt med lösdrift eller utevistelse i en liten flock hela dagen, så kan det vara värdefullt med mer varierade aktiviteter som att rida ut tillsammans med andra hästar eller lite extra tid på ridbanan.
Variera mellan ridning i ridhus eller på ridbanan med mysiga uteritter.
Mental stimulans
De begränsande vinterförhållandena kan medföra mentala utmaningar för vissa hästar som gör att de blir frustrerade och att vi ser en nästan barnslig tristess. Detta kan leda till att de söker uppmärksamhet i form av negativa beteenden som att kasta en foderhink över dörren, destruktiva beteenden som att tugga sönder täcken eller i värsta fall stereotypa beteenden som vävning. Det finns en risk att dessa negativa beteenden ökar i svårighetsgrad om hästen upplever de förändrade rutinerna som mer stressande.
Hur motverka tristess?
För att försöka motverka denna tristess och minska uppbyggnaden av stress kan vi erbjuda alternativ som förbättrar miljön och ger social samvaro. Att spendera "kvalitetstid" med sin häst kommer sannolikt stärka relationen mellan människa och häst och kan inkludera belöningsträning, vilket är både roligt och mentalt engagerande. Vissa hästar kan aktiveras på egen hand via säkra, godkända leksaker, särskilt om leksaken också delar ut godsaker.
Att ge grovfodret i slowfeedingnät kan ge hästen sysselsättning under en längre tid.
Utfodring via olika ”slowfeeding”-lösningar kan ge positiv sysselsättning för din häst i flera timmar. Det är en fördel att också fördela fodergivan på flera platser i boxen, med till exempel vattnet i ett hörn. Detta gör att de kommer lägga mer tid på att leta och välja foder och mindre tid på stillastående. På så sätt efterliknas deras naturliga betesbeteende, för att både minska stressnivåerna och främja matsmältningen.
Att hästen interagerar med andra hästar, som exempelvis i en flock, är viktigt för temperamentet.
Socialisering med andra hästar
En hästs temperament är en kombination av medfödda egenskaper och inlärda beteendemönster. Flocken har en viktig roll i att uppfostra och lära hästen sociala koder. Även om vi ofta anser att vissa hästraser är mer reaktiva, visar forskning om beteende att genetisk sammansättning faktiskt har en begränsad betydelse jämfört med inlärt beteende, vilket visar på vikten av interaktion med andra hästar. När vi begränsar tiden med flocken på grund av väder eller andra faktorer ligger ett större ansvar på oss att vägleda inlärningen av det på ett positivt sätt. Ju fler positiva upplevelser vi kan ge våra hästar, desto gladare och mer självsäkra kommer de att bli.
Med en lugn och nöjd häst underlättas både inlärning och kommunikation mellan häst och ryttare.
Fiber & Riktat stöd
Förutom bra rutiner är det viktigt att hästen får en grund av tillräckligt med grovfoder för att tillgodose både behovet av fiber för en stabil matsmältning och tillräcklig tuggtid för mental stimulans. Den dagliga mängden grovfoder bör motsvara minst 1,5% av hästens kroppsvikt. Utöver att fokusera kosten kring fiberkällor kan specifika riktade näringsämnen ge en god hjälp för inlärning och impulsivt beteende hos hästen.
NAF Magic är ett fodertillskott som kombinerar utvalda örter med biotillgängligt magnesium till stöd för lugn, fokus och självförtroende. NAF Magic har genomgått en omfattande oberoende, placebokontrollerad studie som visade på minskade stressindikatorer och minskat olämpligt beteende hos impulsiva hästar. Det är viktigt att notera att denna förbättring av temperamentet skedde utan att man såg någon sederande effekt.
NAF Magic ger hästen ett stöd för lugn, fokus och självförtroende.
Slutsats
Det är viktigt att vara medveten om vilka påfrestningar hösten och vintern kan innebära och ha förståelse för att det finns naturliga förklaringar till varför hästens beteende ibland kan förändras under denna period. Genom en kombination av bra rutiner och riktat kompletterande stöd kan vi hjälpa dem att behålla lugn och fokus ända fram till våren.
Utvalda referenser
- McBride S.D et al. The impulsive horse: Comparing genetic, physiological and behavioural indicators to those of human addiction. Physiology & Behavior. 2022. 254.
- Roberts K et al. Neural modulators of temperament: A multivariate approach to personality trait identification in the horse. Physiology and Behavior. 2016. 167. 125-131
- Roberts H et al. Effect of three magnesium based feed supplements on inferred measures of dopamine activity and cognition: a pilot study. Int Soc for Equitation Science, Proceedings of 14th Conf, Rome.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!