
Christina Drangel visar bromsa-övningen med hästen Eric.
”Vi måste dra ned på tempot när vi rider så att hästen hinner förstå”
Har du en häst som inte alltid svarar på dina hjälper? Kanske vill den inte gå fram och visar obehag när du ska träna på ridbanan? Eller kanske har den ofta lite för bråttom? Den bara ångar på trots att du tydligt ger signal på att den ska sakta ner. Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Att det ska vara så svårt, tänker du. Men det behöver det inte vara. Det finns ett sätt att lära sig rida med lätthet. Det börjar med att du ger hästen chans att hinna med så att den förstår vad du försöker förmedla.
– När du lär hästen att bromsa och göra sina rörelser sakta, tar du första steget mot samling och en tryggare ridning med mer kontroll – och för att hålla hästen fri från skador. Det säger Christina Drangel på Drangelska Ridinstitutet. Hon är ridlärare sedan 40 år och har skapat en kurs som du och din häst kan vara med på hemma utan att behöva lasta och åka iväg.
– Till att börja med måste vi lära oss att rida i ett lägre tempo säger Christina Drangel. Vi rider för fort. Och vi gör väldigt mycket runt hästen alldeles för snabbt. Den hinner inte med, helt enkelt.
Hon får medhåll av Sofie Viksten som är Fil Dr i Etologi (forskning på hästar och deras beteende) med inriktning på hästvälfärd. Sofie Viksten tar upp att hältor relaterade till ridning och träning är väldigt vanligt. Vad kan vi göra för att motverka det? Det gäller att lära hästen använda sina magmuskler. Att bromsa handlar inte om att hästen ska göra halt, utan bara att sakta ner sitt tempo.
– Om den inte tar hjälp av sina magmuskler för att göra det, kommer den att göra precis som i hagen: Köra ner bogen, använda sina framben och ta upp huvudet. Allt vi inte vill ha i ridningen, säger Sofie Viksten.
– Risken med att rida i övertempo är stress, att hästen aldrig hinner förstå hur den ska göra övningen på bästa sätt. Vilka muskler som ska kopplas på. Det är här vi ser skadorna, säger Christina Drangel. Nu kan du lära dig ett sätt att undvika det.
”Dra ned på tempot med din häst, så får ni bättre kontakt”, säger Christina.
Stärk mothållande muskulatur
Kursen och den lilla boken ”Lär dig att bromsa din häst” ger dig steg för steg hur du ska göra för att träna i slowmotion - på hästens villkor. Övningarna går ut på att hjälpa hästen att stärka sin ”mothållande muskulatur”. Det är samma muskler som hjälper hästen att bära dig på ett skonsamt sätt. Det är också de muskler som skyddar mot skador i hagen.
När ni jobbar avsuttet håller du tyglarna så här.
Bålstabilitet och balans
Ju bättre bålstabilitet hästen har desto mindre risk att den skadar sig.
– Att lära hästen bromsa – utan att den tappar bjudning är det första – och avgörande steget – i din och din hästs utveckling. Det som ligger till grund för precis allt annat du och din häst vill uppnå, säger Christina Drangel och fortsätter:
– Vi går igenom ditt eget mindset och hur du kan tänka för att bli mer framgångsrik. Och du får övningar även för din egen bålstabilitet och balans.
”Under bromsakursen lärde jag ögat att se när hästen bromsar istället för att bara stanna. En annan sak var att jag insåg hur oliksidig man är själv som ryttare. Resultatet är en häst som inte lägger sig i handen utan kan bromsa bakifrån och använda sin kropp på ett bättre sätt. Min häst har även blivit mycket starkare. Jag har tagit med mig att fortsätta lägga in bromsa i mitt dagliga arbete, både från marken och uppsuttet."
Ida Smedberg
Träning på egen hand
Det du behöver är en häst. Det måste inte vara din egen. Du behöver också ett spö, ett huvudlag: Bettlöst eller sidepull, med bett eller bara en grimma. Du behöver en mobiltelefon med kamera. Och lite tid att läsa boken. Övningarna med hästen tar cirka tio till femton minuter två till tre gånger per vecka. Allt du behöver göra är att läsa boken och följa uppgifterna i kursen. Du tränar på egen hand i din egen takt och prickar av lektionerna när du känner dig klar.
”Jag har fått flera aha-upplevelser, nya infallsvinklar på hur arbetet vid hand kan utföras. Nu har båda mina hästar en helt annan balans i kroppen, kan länga halsen utan att komma på framdelen. Tygeltaget går igenom till bakbenen och hjälper till att bibehålla balansen, i alla gångarter! Jag förstår även bättre hur kostsamt detta arbete är för hästarna och jobbar i kortare sekvenser."
Anna Hedqvist
Resultatet när du byggt din egen och hästens bålstabilitet är en ridning i lätthet. Här visar Vera Drangel på hästen Walle.
Praktiskt format med videos
Lär din häst att bromsa finns att hämta som en liten bok i Pdf-format som du kan ladda hem. Som stöd får du också en kurs med korta videos som visar hur du ska göra. Hela paketet kostar 375 kronor.
– Jag har lagt till en bonus i paketet också. Det är en liten kurs om hur du skrittar fram med mer närvaro till fots tillsammans med din häst. En träning i mindfulness som gör framskrittningen till en stund att längta till, säger Christina Drangel.
Vi strävar efter att vara uppriktiga och gå på djupet i våra utbildningar. Vad ligger bakom det problem du som ryttare kan uppleva? Vi går in för att undersöka detaljerna och förstå hästhållning som en strävan mot hälsa, harmoni och samverkan mellan människa och häst.
Läs mer här
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!