
Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Hos TA vill Giovanni Timotej, som har mer än 20 års erfarenhet av örter och tillskott, hjälpa sina kunder så de verkligen ger ett tillskott som fungerar.
När en kund kommer in i butiken hos Giovanni är många ute efter ett specifikt tillskott. Ofta har de sett en reklam eller läst tillverkarens beskrivning av produkten. Då ställer han alltid frågan om de använt produkten tidigare eller vad de har för problem med sin häst eller hund.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att man vet hur de tillskottet man ger faktiskt påverkar hästen och metabolismen. Hur kan man annars veta om det fungerar eller om doseringen man ger är korrekt? menar Giovanni och fortsätter;
– Det ligger stort ansvar på djurägaren att hela tiden lära sig och känna av sitt djurs sinnesstämning. Hundar kan vara lättare att förstå eftersom man har de nära och oftast är med i alla situationer de reagerar på. Hästar är lite svårare. Det kan ha hänt något i hagen på dagen som du inte sett men som ändå påverkar deras känsla och sinnesstämning, förklarar han.
Det är viktigt att lära sig läsa av sin hästs sinnesstämning.
Behandla den faktiska anledningen
Det är en djungel av tillskott och Giovanni upplever att häst och djurägare ger flera tillskott utan att egentligen veta hur de påverkar varandra.
– Många tillskott är snarlika varandra och hästägaren kan spara pengar genom att ta hjälp gällande vilka tillskott hästen behöver. Jag har en del holistiska rådgivningar vilka ofta resulterar i att hästägaren kan ta bort ett eller två tillskott från hästens foderstat, förklarar Giovanni som också arbetar med djurkommunikation.
För Giovanni är det viktigt att behandla den faktiska anledningen till problemet och inte bara symptomet.
– Hästarna försöker hela tiden kommunicera med oss. Det är upp till oss om vi väljer att lyssna på dem eller inte, säger han och fortsätter;
– Om en kund kommer in och har en häst som är dålig i magen, vilket är väldigt vanligt när man går från bete till installning, är det viktigt för mig att ta reda på lite olika parametrar för att kunna ge rätt hjälp och då ställer jag flera olika frågor till kunden, förklarar han.
• Hur ser avföringen ut?
• Hur ofta ser avföringen så (engångsföreteelse eller upprepade tillfällen)?
• Har det skett någon förändring i miljön (ny häst i stallet, byte av box, byte av hage osv)?
• Har det skett någon förändring i hästens träning (ökad/minskad intensitet i träningen)?
• Har det skett någon förändring i hästens foderstat?
• Vad fodras hästen med för grovfoder? Tänk på att varje ensilagebalans är unik och att hästarna kan reagera olika från bal till bal.
• Har hästen fått något preparat för problemet tidigare och hur reagerade den då?
Vid installning efter en betesperiod kan hästarna reagera på olika sätt och tillskott kan behövas för att hjälpa hästen med övergången. Men det är viktigt att man ger rätt typ av tillskott.
Djurägare vill ha Giovannis hjälp
Efterfrågan på naturliga produkter har ökat och Giovanni upplever att allt fler djurägare vill ha hjälp med att hitta tillskott och örter som hjälper just deras djur.
– Exempelvis är Breath Mix fantastisk vid problem med luftvägarna medan Animal Biosa stimulerar matsmältningen och återställer tarmfloran. Behöver hovarna återfuktas är Farrier Dressing en riktigt bra produkt. Men det är viktigt att, innan ett tillskott ges, ta reda på varför hästen visar symptom och vad det beror på. Varför har hästens hovar blivit torra och vad kommer egentligen luftvägsproblemen ifrån? Det finns flera örter som verkar lugnande på hästen så som citronmeliss, kamomill och pepparmynta men de påverkar också hästen på andra sätt. Därför menar jag att det är viktigt att först ta reda på varför hästen får symptom innan man kan sätta in rätt preparat. Hästens välmående måste alltid komma i första hand, betonar Giovanni.
Oavsett om du söker efter produkter för din egen hälsa eller för dina fyrbenta vänner, så kan du lita på vår kunskap och expertis. Vi har kunskap med mer än 20 års erfarenhet.
Till Timotej & Andersen
Till Rödde Ranch

och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.– Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom, säger hon.

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!