För sjunde gången har vi låtit er Hippson-besökare kora årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart – av de sex nominerade kandidaterna har säkerhetsprodukten Ice-dot Crash Sensor vunnit. Med hela 46 procent av de 1 328 rösterna!
Text: Annelie Lundkvist
Grattis Lars-Göran Fröjd, vd på Sjöhagen Wear. Er produkt blev framröstad till 2015 års bästa – hur känns det?
– Jättekul! Extra roligt är det eftersom säkerheten är något vi tycker är väldigt viktigt, detta är ett kvitto på att ryttarna i Sverige också anser det.
Du har tagit in produkten till Sverige, den skiljer sig en hel del från er ordinarie textilproduktion. Varför fokuserar ni på detta?
– Ridsporten är ju en aktiv idrott med stora risker. Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta ny teknik som kan hjälpa till på olika sätt. Många ryttare rider ut ensamma i skogen, men om hästen kommer hemgalopperande själv till stallet är det svårt att veta var ryttaren föll av. Med Ice-dot får anhöriga veta exakt position och kan snabbt komma till undsättning.
Hur har produkten sålt?
– Trots den stora uppmärksamhet vi har fått i media och på de stora mässorna har det inte riktigt blivit snurr på säljet. Det tar ofta längre tid för försäljningen av teknikprodukter att komma igång, lite synd på en så bra produkt.
Varför tror du att det är så?
– Användaren måste nog få en egen aha-upplevelse, det är då man börjar använda den.
Har ni fler produkter på gång i sensor-världen?
– Just nu håller vi på att integrera våra båda passioner, alltså textil och sensorer. Bland annat genom ett hästtäcke där man kan mäta temperaturen med en sensor på insidan vid bogen.
–––––––––––––––
GULD
Sensor till ridhjälmen som larmar om du ramlar av
Ice-dot Crash Sensor sätts på ridhjälmen och kopplas ihop med en app i din telefon – systemet mäter rörelse, acceleration och rotation. Om du ramlar av larmar appen och en nedräkning startar. Avbryter du inte nedräkningen skickas ett SMS med din position till utvalda kontakter.
Cirkapris: 1 190 kronor
SILVER
Smarta infångare till framhoppningen
När det inte finns mätsticka på framhoppningen får medhjälparna "höfta". Ted Haglund på Jumpnet har dock tagit fram hinderstöd som gör funderingar om hur högt hindret är onödiga. De agerar dessutom inflaggning, vit infångare till vänster och röd till höger.
Cirkapris: Från 5 000 kronor paret
BRONS
Tryckfördelande sadelgjord – i två delar
Prestige har tagit fram sadelgjorden RP, i dressyr- och hoppmodell. Den är tillverkad i två delar – dels en tryckfördelande platta, dels en specialdesignad gjord som glider fritt genom rundeln. Därmed kan plattan ligga helt stilla, det är bara själva gjorden som rör sig.
Cirkapris: 3 349 kronor
––––––––––––––
ÖVRIGA PRISTAGARE
Samtliga produkter i omröstningen fick uppskattande tillrop och vi väljer att placera dem som hamnade utanför pallen på en delad fjärdeplats (presenteras här utan inbördes rangordning).
Stallrobot som följer dig och kan harva själv
Under Hästföretagarforum var det Sverigepremiär för stallroboten Tekno-Ants som kan bära tunga säckar, sladda ridbanan när du sover eller tippa gödsel på gödselstacken. Den har även en "följ mig"-funktion och kan följa dig automatiskt, till exempel när du mockar ridbanan.
Cirkapris: 16 000 euro exklusive moms
Skor och shortchaps som klickas ihop till stövlar
Veredus matchande jodphurs och shortchaps har ett inbyggt system, som gör att de snabbt och enkelt kan klickas ihop till eleganta stövlar. Själva jodphursen med stötdämpande sula heter Armonia, skorna är alltså tänkta att kombineras med shortchapsen Accordo i läder.
Cirkapris: Jodphurs 2 599 kronor och shortchaps 2 079 kronor (4 678 kronor totalt)
Nosgrimma med utbytbar nosrem
Svenska Fager Design har lanserat en nosgrimma till tränset, i aachen- eller remontmodell, där du smidigt kan byta ut nosremmen. Remmarna sitter ihop med runda eller fyrkantiga knäppen som går att öppna, därmed kan du variera utseendet utan att byta hela tränset.
Cirkapris: 500 kronor (remontnosgrimma inklusive nosrem)
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!