Utrustning
Publicerad: 2016-08-22
På bilden syns Elin Johansson som har varit med och testat appen. Foto: Privat
Nya svenska appen mäter din ridning – som ett Runkeeper för ryttare
Nyligen smygsläpptes första testversionen av Equilab, en app som loggar dina ridpass. Bland annat håller den reda på var du har ridit, hur länge, i vilket tempo samt i vilken gångart. Och tre svenska innovatörer ligger bakom.
Text: Anki Yngve
Vi pratar med Adam Torkelsson som är en av grundarna.
– Jag är inte själv ryttare men gick ut Chalmers för ett år sedan. Där pågår ju bland annat initiativet ”Sports and Technology” där det har varit mycket fokus på innovationer för hästsport, säger han.
Adam startade bolaget Equilab tillsammans med Per Ericsson från Trollhättan, som själv rider och som har arbetat i två år med en algoritm som mäter hästens rörelser.
– Han är triatlet i grunden, men skadade sig och började rida i stället. Per ville ha ett verktyg som mäter hur man rider och jag själv kom in när han skulle starta bolag, utveckla appar och så vidare, berättar Adam och fortsätter:
– Tredje personen i företaget är hopptränaren Claes Peterzén, vi tre driver det här tillsammans.
Entreprenörerna fick en summa pengar från Västra Götalandsregionen för sitt projekt – och har därmed kunnat ta in två utvecklare för själva app-delen. Så nu finns som sagt en första testversion klar.
Kan användas som riddagbok
Appen fungerar som så att du har telefonen med dig under ridpasset och trycker på start när du vill börja logga.
– Mobilen mäter och sparar sedan gångart, steglängd, takt, distans och hastighet – du kan få ut kurvor som i detalj visar hur ridningen har gått. Dessutom kan du själv knappa in feedback efter varje pass, som en dagboksanteckning, säger Adam.
Han har intervjuat många ryttare under arbetet med appikationen. En del använder verktyg för motionärer på humansidan, typ Runkeeper, för att mäta sin ridtur.
– Men de värden sådana appar ger är inte väsentliga för ryttare, menar Torkelsson.
Avancerad gyroteknik
Det som är helt nytt med Equilab, och väldigt ”hightech”, är alltså att Per Ericsson har tagit fram en algoritm som tolkar vilken gångart hästen går i. Något företaget har tagit patent på.
– Per har lagt ett filter på accelerometern i mobilen, alltså det som bland annat känner av när telefonen skakas eller vänds. Applikationen får fram en kurva, likt sinuskurvorna man höll på med i skolan. Sedan analyserar den fram vilken gångart och steglängd det handlar om, berättar Adam.Idén har hela tiden varit att mobilen i fickan ska räcka, du ska inte behöva sätta någon sensor eller liknande på dig själv eller hästen.
– Många jag har intervjuat har ändå alltid telefonen på sig när de rider – i fickan, BH:n, byxorna eller jackan. Dock blir precisionen allra bäst om man har den på ett tajt ställe så att den inte rör sig för mycket. Till exempel i byxfickan.
Kan minska skaderisken
Teamets poäng är att ryttare borde bli bättre på att hålla koll på hur hästen faktiskt har tränats, både för dagen och över tid.
– Många tänker inte på att om träningsintensiteten går ner, eller ökas hastigt, då ökar också skaderisken. Här kan du kontrollera att träningen är jämn och att du trappar upp och ner successivt, säger Adam.
Efter varje träningspass får du en analys i appen med olika medelvärden, dessutom visar kartfunktionen var du har ridit. Ryttaren har även tillgång till en översikt med diagram som visar hur han eller hon har tränat över tid. Senaste veckan, senaste månaden och så vidare.
– Vi har två stall i Trollhättan vi samarbetar med och som provar appen för fullt. I och med den smygsläppta testversionen har vi dessutom över 3 000 andra ryttare som har laddat ner och använder den. Vi tar tacksamt emot all feedback vi kan få, säger Adam.
Idén utvecklas hela tiden
De tre innovatörerna har idéer om många nya funktioner i framtiden. Till exempel har man precis lagt till att du, genom att ange hästens vikt, kan ta reda på hur mycket energi den gör av med under ett pass.
– På så sätt får du koll på hur mycket foder hästen behöver.
Det är inte omöjligt att appen även kommer att kunna mäta hästens puls lite längre fram. Men då behövs det givetvis någon form av mätare som fästs vid hjärtat.
– Vi försöker att inte utveckla allt själva, utan samarbetar med andra som har tagit fram olika produkter och hårdvaror. Detta för att kunna implementera och kombinera dem med vår mjukvara. Inte minst kollar vi jättemycket på de verktyg som finns på humansidan för träning och liknande. Men vår produkt är helt anpassad för ridning, säger Adam.
Nyttigt vid konditionsträning
En som har varit med och testat appen från start är Elin Johansson i Trollhättan, som står i samma stall som grundaren Per Ericsson. Hon är 22 år och har ett sexårigt, dressyrinriktat halvblod på helfoder.
– Jag har använt appen i cirka ett halvår och har under den tiden spelat in mina pass. I efterhand kan man se var man har ridit, vilket är bra när du rider ut. Telefonen talar om var du har galopperat och hur långt, berättar hon.
Elin använder även appens kalenderfunktion, som riddagbok.
– Jag brukar skriva ner efter varje ridpass vad jag har gjort och hur det har gått. Det gjorde jag redan tidigare, men i och med appen i telefonen har jag anteckningarna med mig hela tiden.
Under passen har Elin telefonen i en ”armbindel” avsedd för löpning.
– Jag har ändå alltid med mig mobilen när jag rider. Är det kallare och jag har jacka på mig har jag den där.
Vad kan man ha den här appen till, enligt dig?
– I första hand tycker jag att den är bra vid konditionsträning, eller vid hoppning för att få ut tempot. Det man inser när man loggar passen är hur lite man egentligen rider. Jag kan tycka att jag har varit ute och konditionsgalopperat, men så kikar jag i rapporten efteråt och har bara galopperat tre minuter. Man har oftast inte ridit så mycket som man tror.
Har du hittat något du vill förbättra?
– Vissa funktioner kunde ha varit tydligare, appen är lite svår att hitta i. Men det är sådant jag vet att de ska åtgärda.
FOTNOT: Equilab är gratis i grundutförandet, men det kommer en premiummodell längre fram.

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!