På bilden syns Elin Johansson som har varit med och testat appen. Foto: Privat
Nyligen smygsläpptes första testversionen av Equilab, en app som loggar dina ridpass. Bland annat håller den reda på var du har ridit, hur länge, i vilket tempo samt i vilken gångart. Och tre svenska innovatörer ligger bakom.
Text: Anki Yngve
Vi pratar med Adam Torkelsson som är en av grundarna.
– Jag är inte själv ryttare men gick ut Chalmers för ett år sedan. Där pågår ju bland annat initiativet ”Sports and Technology” där det har varit mycket fokus på innovationer för hästsport, säger han.
Adam startade bolaget Equilab tillsammans med Per Ericsson från Trollhättan, som själv rider och som har arbetat i två år med en algoritm som mäter hästens rörelser.
– Han är triatlet i grunden, men skadade sig och började rida i stället. Per ville ha ett verktyg som mäter hur man rider och jag själv kom in när han skulle starta bolag, utveckla appar och så vidare, berättar Adam och fortsätter:
– Tredje personen i företaget är hopptränaren Claes Peterzén, vi tre driver det här tillsammans.
Entreprenörerna fick en summa pengar från Västra Götalandsregionen för sitt projekt – och har därmed kunnat ta in två utvecklare för själva app-delen. Så nu finns som sagt en första testversion klar.
Kan användas som riddagbok
Appen fungerar som så att du har telefonen med dig under ridpasset och trycker på start när du vill börja logga.
– Mobilen mäter och sparar sedan gångart, steglängd, takt, distans och hastighet – du kan få ut kurvor som i detalj visar hur ridningen har gått. Dessutom kan du själv knappa in feedback efter varje pass, som en dagboksanteckning, säger Adam.
Han har intervjuat många ryttare under arbetet med appikationen. En del använder verktyg för motionärer på humansidan, typ Runkeeper, för att mäta sin ridtur.
– Men de värden sådana appar ger är inte väsentliga för ryttare, menar Torkelsson.
Avancerad gyroteknik
Det som är helt nytt med Equilab, och väldigt ”hightech”, är alltså att Per Ericsson har tagit fram en algoritm som tolkar vilken gångart hästen går i. Något företaget har tagit patent på.
– Per har lagt ett filter på accelerometern i mobilen, alltså det som bland annat känner av när telefonen skakas eller vänds. Applikationen får fram en kurva, likt sinuskurvorna man höll på med i skolan. Sedan analyserar den fram vilken gångart och steglängd det handlar om, berättar Adam.Idén har hela tiden varit att mobilen i fickan ska räcka, du ska inte behöva sätta någon sensor eller liknande på dig själv eller hästen.
– Många jag har intervjuat har ändå alltid telefonen på sig när de rider – i fickan, BH:n, byxorna eller jackan. Dock blir precisionen allra bäst om man har den på ett tajt ställe så att den inte rör sig för mycket. Till exempel i byxfickan.
Kan minska skaderisken
Teamets poäng är att ryttare borde bli bättre på att hålla koll på hur hästen faktiskt har tränats, både för dagen och över tid.
– Många tänker inte på att om träningsintensiteten går ner, eller ökas hastigt, då ökar också skaderisken. Här kan du kontrollera att träningen är jämn och att du trappar upp och ner successivt, säger Adam.
Efter varje träningspass får du en analys i appen med olika medelvärden, dessutom visar kartfunktionen var du har ridit. Ryttaren har även tillgång till en översikt med diagram som visar hur han eller hon har tränat över tid. Senaste veckan, senaste månaden och så vidare.
– Vi har två stall i Trollhättan vi samarbetar med och som provar appen för fullt. I och med den smygsläppta testversionen har vi dessutom över 3 000 andra ryttare som har laddat ner och använder den. Vi tar tacksamt emot all feedback vi kan få, säger Adam.
Idén utvecklas hela tiden
De tre innovatörerna har idéer om många nya funktioner i framtiden. Till exempel har man precis lagt till att du, genom att ange hästens vikt, kan ta reda på hur mycket energi den gör av med under ett pass.
– På så sätt får du koll på hur mycket foder hästen behöver.
Det är inte omöjligt att appen även kommer att kunna mäta hästens puls lite längre fram. Men då behövs det givetvis någon form av mätare som fästs vid hjärtat.
– Vi försöker att inte utveckla allt själva, utan samarbetar med andra som har tagit fram olika produkter och hårdvaror. Detta för att kunna implementera och kombinera dem med vår mjukvara. Inte minst kollar vi jättemycket på de verktyg som finns på humansidan för träning och liknande. Men vår produkt är helt anpassad för ridning, säger Adam.
Nyttigt vid konditionsträning
En som har varit med och testat appen från start är Elin Johansson i Trollhättan, som står i samma stall som grundaren Per Ericsson. Hon är 22 år och har ett sexårigt, dressyrinriktat halvblod på helfoder.
– Jag har använt appen i cirka ett halvår och har under den tiden spelat in mina pass. I efterhand kan man se var man har ridit, vilket är bra när du rider ut. Telefonen talar om var du har galopperat och hur långt, berättar hon.
Elin använder även appens kalenderfunktion, som riddagbok.
– Jag brukar skriva ner efter varje ridpass vad jag har gjort och hur det har gått. Det gjorde jag redan tidigare, men i och med appen i telefonen har jag anteckningarna med mig hela tiden.
Under passen har Elin telefonen i en ”armbindel” avsedd för löpning.
– Jag har ändå alltid med mig mobilen när jag rider. Är det kallare och jag har jacka på mig har jag den där.
Vad kan man ha den här appen till, enligt dig?
– I första hand tycker jag att den är bra vid konditionsträning, eller vid hoppning för att få ut tempot. Det man inser när man loggar passen är hur lite man egentligen rider. Jag kan tycka att jag har varit ute och konditionsgalopperat, men så kikar jag i rapporten efteråt och har bara galopperat tre minuter. Man har oftast inte ridit så mycket som man tror.
Har du hittat något du vill förbättra?
– Vissa funktioner kunde ha varit tydligare, appen är lite svår att hitta i. Men det är sådant jag vet att de ska åtgärda.
FOTNOT: Equilab är gratis i grundutförandet, men det kommer en premiummodell längre fram.
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!