EM2013 Kollen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
29
2013

Bildspel: Nu kommer alla känslorna...


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Vi fortsätter att gotta oss i torsdagens EM-inledning, alltså i den första dressyrdagen. I det här härliga bildspelet har Tomas Holcbecher lyckats fånga känslorna hos ryttarna - dessutom ger han oss en glimt av vackra Ribersborg.
  
Foto: Tomas Holcbecher


Läst 9875 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
29
2013

Bildspel: Första EM-dagen bakom kulisserna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


EM i fälttävlan i Malmö är igång, i dag red två av fyra svenska lagryttare - och en drös individuella svenskar - dressyr. Här bjuder vi på bilder från området för dig som inte kan vara på plats.
  
Foto: Anki Yngve


Läst 6350 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
29
2013

Intervju med Ludwig Svennerstål


FEI-TV pratade med svenske ryttaren Ludwig Svennerstål om Sveriges första dag i Malmö - och våra kommande chanser över helgen. Ludwig red inte själv idag, men är så klart mycket nöjd med sina landslagskompisar som tog Sverige till andraplats efter dagen.
  
- Hopefully this will be the championship where we get our team medal, avslutar Ludwig med.
Vi kan väl inte annat än att hålla med?



Läst 5736 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
29
2013

Sverige på silverplats efter första EM-dagen



Förbundskaptenen intervjuas av SVT. FOTO: Anki Yngve

Staffan Lidbeck: ”Mycket bra öppning”

Förbundskapten Staffan Lidbeck är väldigt nöjd med dagen, ur Sveriges synvinkel.
- Laget har gjort en mycket bra öppning. Vi ligger där uppe där vi ska vara. Och ryttarna har presterat precis så bra de kan göra, de har ridit på topp, säger han.
Och då menar han inte bara de båda lagryttarna, även de individuella ekipagen har gått bra.
- De presterar stabila resultat, men man ser ju här varför de inte har kommit med i laget denna gång, de ligger ett snäpp under i det här momentet.
Staffan är ju egentligen även landslagsveterinär men här på EM har han hjälp av en veterinärkollega, Tarja Pehkonen, som ansvarar för hästarnas fysiska status.
- Henne känner jag väl och litar på. Men jag är självklart med på ett hörn jag också.
Dessutom berättar Staffan att stämningen i laget är otroligt bra, det har den varit under hela precampen och fram till nu.
  

Ställning, individuellt, efter dag 1
  
Ställning, lag, efter dag 1

   

------------------
   


Linda skrittar ut från banan. FOTO: Anki Yngve
  
Linda Algotsson: ”Vi har spottat upp oss”
Uppdatering 16.42: Linda Algotsson
på 16-åriga La Fair fick till en riktigt fin dressyr, och hon var nöjd efteråt.
- Dressyren är annars vår akilleshäl, men vi har spottat upp oss rejält sedan SM. Där blev jag ju sågad jäms med fotknölarna. Sedan dess har vi ridit dressyr och tränat på typ allt. Det som inte var så bra på SM har blivit mycket bättre tack vara Elisabet Lundholm, säger hon.
La Fair genomgick som bekant en buköppning i höstas.
- Jag tycker att hon känns fantastiskt fin nu. Det vi inte har är tävlingsrutinen, när vi väl kunde börja tävla i våras fanns det inga trestjärniga klasser kvar.
La Fair har faktiskt tävlat i Malmö förut, då med Sara Algotssons man Frank Ostholt.
- Det gick bra den gången, hos trivs här, säger Linda.
Förra året på OS klev La Fairs dotter Wega fram, är det morsans tur i år?
- Man kan ju hoppas det…
När det gäller terrängbanan berättar Linda att den är fin och lite snällare i början, sedan blir det större och större.
- På slutet bli det en del svängar mellan träd, så där finns risken att man kan få en gren i huvudet. Kanske lite B på den här nivån, om jag nu får säga det.

    
Uppdatering 16.15: Linda Algotsson
var sist ut av svenskarna i torsdagens startfält i dressyren. Tillsammans med La Fair presenterade hon ett prydligt program som växte sig bättre och bättre i poängssynpunkt ju längre det skred. Dessvärre fick inte galoppombytena särskilt bra betalt, men totalt blev det ändå 64,93 procent vilket ger 52,6 straffpoäng.


------------------

På framridningen. Foto: Anki Yngve

  

Niklas Lindbäck: ”Fantastiskt skönt”
Uppdatering 15.27: Niklas Lindbäck var lättad när Hippson pratade med honom efter ritten.
- Det är fantastiskt skönt att vara igång och att ha det gjort. Det var inte ett perfekt test, men ett bra test. Han var väldigt laddad, framför allt i galoppen. Det gjorde att jag fick hålla igen lite i mina satsningar. Men det gick så bra det kunde utifrån dagsformen, säger han om sin dressyrritt.
Niklas och Mister Pooh har nämligen haft en lite skakig resa fram till detta EM. Strax före SM för några veckor sedan sparkade Pooh sig på griffelbenet. Smärtan kom snabbt och försvann snabbt, men de fick ”backa av” under ett par veckor.
- Det har gjort att dressyrträningen har blivit lidande. Mister Pooh är en häst som inte har dressyren väldigt naturligt i sig, vi får hela tiden jobba mycket med lösgjordheten. Och det har vi inte riktigt hunnit prioritera nu, säger Niklas.
Efter vilan har det i första hand handlat om att komma i fatt med terrängen och galoppjobbet. Så med tanke på förutsättningarna är 42 straff väldigt bra.
- Jag kan inte rida honom tio timmar om dagen, även om jag och kanske även han skulle vilja det. Dressyren har fått stå undan lite.
I morgon är det ”vilodag” för Niklas, eftersom han red första dressyrdagen av två.
- Då ska jag och Pooh ner och ”leka” lite på stranden. Han ska få galoppera och sträcka ut, så att han kommer i rätt stämning inför terrängen på lördag.
Terrängbanan kan inte Niklas uttala sig om, han har helt enkelt inte gått den ännu utan har velat ta en sak i taget. I kväll och i morgon kommer han dock att traska runt den minst tre gånger, troligtvis fyra.
- Första gången försöker jag se banan som hästen ser den. Andra gången kollar jag på de tekniska svårigheterna och tredje gången avgör jag hur jag ska rida, berättar han. 

Niklas Lindbäck och Mister Pooh visar fin form. FOTO: Tomas Holcbecher

    

UPPDATERING klockan 15.05: Niklas Lindbäck och Mister Pooh visade en riktigt fin form som andra lagekipage in på banan. De belönades med åttor för mellantraven i början av programmet, och även åttor för den förlängda traven. Dock fick han en tveksam galoppfattning efter ryggningen, men betygen ligger ändå stadigt runt sjuor och åttor. Riktigt bra ritt, som gav 72 procent och 42 straff. Härligt att de går in på en andraplats så här långt!
   


Niklas i SVT:s rampljus. FOTO: Anki Yngve


---------

Anna Hassö efter sin ritt. FOTO: Tomas Holcbecher


UPPDATERING klockan 12.31: Anna Hassö och Clover var sist ut inför lunchpausen. De öppnade starkt och belönades med åttor för sin inridning och halt. Minus i protokollet blev de i båda galoppombytena, men sammantaget en riktigt fin ritt. 66,53 procent och 50,20 straff räcker till en femteplats så här långt.
  

Anna Hassö: ”Måste rida på känsla”
När Anna Hassö intervjuades av SVT direkt efter sin ritt kom tårarna. Att hon alls kan vara med på EM efter sin svåra olycka för ett par år sedan är mirakulöst. Under en period tävlande hon ju till och med dressyr i klasser för ryttare med funktionsnedsättning.
- Det här är mitt första mästerskap efter skadan. Jag tror inte att det går att förstå hur jag kunde komma tillbaka. Ett skäl är att jag hade Clover, han är en extremt känslig häst som passar mig. Jag har inte så mycket kraft i benen så jag måste kunna rida på känsla, säger hon.
Anna uppskattar att hon har kanske 30 procents styrka kvar i högerbenet och 60 procent i det vänstra.
- Jag och min dressyrtränare har jobbat mycket med att jag ska använda mitt starka ben mindre. Så att det inte blir snett för mig och hästen.
Styrkan i benen kommer troligtvis aldrig tillbaka.
- Men kanske att jag kan träna upp musklerna runt omkring bättre. Så länge det inte blir sämre får jag nog vara nöjd.
Hon får frågan om Clover kan vara en framtida OS-häst.
- Absolut! Han har alla kvaliteter och härliga gångarter, även om han inte är så lätt att rida. Fälttävlanshästar är ju bäst när de är 12 till 16 år.
Sin ritt i dag är hon jättenöjd med, även om det kom en taktmiss i den långa travökningen.
- Det är här någonstans han personbästa ligger internationellt.   

Foto: Tomas Holcbecher

   

Anna och Clover på framridningen.

-------------


Sandra intervjuas av SVT efter sin ritt. FOTO: Anki Yngve

  

Uppdatering 12.12: Sandra Gustafsson och Top Select gjorde även de en fin uppvisning, med bland annat en 8 som belöning för ett av galoppombytena. Sandra fick också en riktigt fin halt innan ryggningen, men när Top Select sedan skulle fram i galopp blev det något missförstånd så att hon fick börja om med fattning från skritt. Överlag fick hon dock sjuor och sexor i poäng, så procentsatsen blir 63,4 vilket ger 54,8 straff och en niondeplats så här långt.

  

Sandra Gustafsson: ”Kul med en glad häst!”
Även Sandra Gustafsson var riktigt nöjd efter sin ritt. Att hästen hoppade till lite i galoppen tror hon berodde på att det finns tv-kameror som följer ekipagen, som Top Select kände sig lite jagad av.
För två år sedan skadade hästen gaffelbandet och det tog ganska precis ett år innan han alls kunde tävla igen. Så hon är väldigt glad att han kan vara här.
- Det är fantastiskt att ha en häst som har läkt ut en sådan skada och sedan kommer tillbaka så här mycket bättre, säger hon.
Att det blev lite ”bus” ler hon bara åt.
- Det är kul att sitta på en häst som är glad!

-------------------

Dag Albert på framridningen. FOTO: Anki Yngve

  

Uppdatering 11.55: Nästa svenska ekipage på banan var Dag Albert och Tubber Rebel. De fick till en stadig uppvisning men tyvärr blev det en del missar, i det första galoppombytet exempelvis som blev lite snett. Dag fick 60,93 procent vilket ger 58,6 straff och en tiondeplats så här långt.
 

Dag Albert: "Han var laddad med fin"
Dag Albert var riktigt nöjd med Tubber Rebel efter sin ritt. Skimmeln är ju egentligen ingen dressyrhäst, men blir bättre och bättre.
- Det gick ganska bra faktiskt, han var lite laddad men fin ändå. När jag började tävla stora tävlingar med honom hade han uppåt 70 straff efter dressyren, nu ligger han runt 58 och hade till och med 56 i Luhmühlen. Det har bara tagit lite tid, han har ju ingen vidare trav men har naggande blivit bättre och bättre, säger han.
Tubber Rebels specialitet är annars hoppningen och terrängen, han är en riktig "terrängmaskin".
- Han hoppar som en dröm, helt naturligt, säger Dag.
Lördagens terrängbana beskriver han som knixig med mycket svängar. Det svåra kommer att bli att klara tiden.
Att han inte kom med i laget den här gången, utan rider individuellt, är han inte speciellt upprörd över.
- Det känns okej, Frida visade ju inte minst i morse att hon skulle vara med. Jag har helt enkelt inte fått upp min häst på de dressyrprocenter som krävs. Nu är det trestjärnigt här, nästa år på VM är det fyrstjärnigt och då kanske Tubber Rebel har större chans, när det behövs mer av terränghästar. Men de hästarna som togs ut i laget nu är bra i terrängen också, så det var rätt.
Dag tycker att det är bra att det kommit upp ett par yngre ryttare på elitnivå, men de är fortfarande för få.
- Jag börjar bli gammal nu, jag har ju till och med fått uppdatera höften för att kunna hänga med, säger han med ett klurigt leende.
   

 
Dag Albert. Foto: Tomas Holcbecher 
   

Dag Albert har jobbat mycket med dressyren. Foto: Tomas Holcbecher

-----------------------------------

Frida Andersén är nöjd efter sin ritt. FOTO: Tomas Holcbecher

    

Frida Andersén: ”Helt fantastiskt!” 
Uppdatering 10.50:
Frida Andersén är riktigt glad när Hippson träffar henne efter ritten.
– Att kunna få 46 straff, trots den stora missen jag hade efter sista ökade galoppen, är helt fantastiskt.
Hon förklarar sin taktmiss efter ökningen med att hon helt enkelt satsade lite för mycket. Den sista ökade galoppen är i vanliga fall Hertas paradgren.
– Jag hann inte riktigt få tillbaka henne, men man måste satsa för att vinna. Jag vågade rida som jag brukar göra utanför banan, och hon svarade upp, det är jag väldigt nöjd med. Hon är ett sto och då kan man inte pusha för mycket… Det är skönt att ha ett så här bra utgångsläge inför terrängen.
Frida är yngst och minst erfaren av lagryttarna. Men hon berättar att hon har känt sig alldeles lugn hela morgonen – och resten av veckan under uppladdningen också för den delen.  
– Många av de andra har mycket mer rutin än jag, men resultatmässigt förtjänade jag min lagplats. Det handlade väl egentligen om ifall Staffan skulle våga ta ut mig, och det gjorde han!
Förbundskapten Staffan Lidbeck har ingen anledning av ångra sin lagplats till Frida.
– Jag är väldigt nöjd. Om man tittar historiskt behöver tre ryttare vara under 50 för medalj och hon rider på 46 – hack i häl på en duktig tysk. Vi hade inte kunnat förvänta oss mer, säger han. 

Nöjd förbundskapten, Staffan Lidbeck. FOTO: Tomas Holcbecher

 

Tjusig travökning. FOTO: Tomas Holcbecher

   

Halt och hälsning för Frida och Herta. FOTO: Anki Yngve  
   

Uppdatering 10.32: 23-åriga Frida Andersén och Herta var först ut av de svenska ekipagen, de ingår ju dessutom i laget.

Frida och Herta visade bland annat mycket fina övergångar i galoppen även om det blev en miss i en av dem, galoppombytena blev dock något stillastående och Herta kommer lite efter med sina bakben – en av domarna gav endast en fyra på ett av bytena, medan det andra bytet endast fick betyget 5, 4 och 4. Öppnorna var riktigt fina och den ena betalades med två sjuor och en åtta.
Totalt blev det 69,33 procent, med en sammanlagd straffpoäng på 46, en andraplats så här långt!

 

--------------------

Anna Hassö är en av de svenskar som startar i dag. Hon passade på att ta ut och känna på Clover ett par timmar innan start. FOTO: Anki Yngve
  
FÖRHANDSINFORMATION
Nu drar EM i fälttävlan igång här i Malmö, med dressyr under torsdagen och fredagen. Hippson är på plats hela helgen.
   
För Sverige startar under torsdagen
10.26: Frida Andersén, Herta
11.46: Dag Albert, Tubber Rebel
12.02: Sandra Gustafsson, Top Select
12.18: Anna Hassö, Clover
14.54: Niklas Lindbäck, Mister Pooh
16.06: Linda Algotsson, La Fair
Övriga svenska dressyrekipage äntrar banan under fredagen!
  
Startlista och online-resultat
 
Vill du se dressyren direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller
  
SVT1 sänder ett sammandrag 16.00-17.55
  

Therese Viklund på Mocca fick agera förryttare utom tävlan.
FOTO: Anki Yngve


Läst 9403 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2013

SVT:s intervjuer med ryttarna – och trimning


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Under eftermiddagen i Malmö bjöds det på såväl tid för trimning som presskonferens, men även invigning under pompa och ståt och efterföljande samkväm. Här samlar vi SVT:s intervjuer med ryttare, coach och expert som på ett bra sätt sammanfattar hur de ser på tävlingen som komma skall.

Ryttarna har även hunnit med att trimma sina hästar, vilket du kan se i bildspelet i toppen av sidan, där Tomas Holcbecher tagit bilderna.

Klicka på respektive namn för att komma till klippet.

Niklas Lindbäck

Sara Algotsson Ostholt

Ludwig Svennerstål

Frida Andersén

Förbundskapten Staffan Lindbeck

SVT-experten Gunilla Fredriksson om laget.


Läst 9040 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2013

Imorgon startar det


Imorgon (torsdag 29/8) begår Sverige debut som arrangör av EM i Fälttävlan när tävlingarna drar igång nere i Malmö. Vill du veta hur TV sänder från tävlingarna kan du läsa mer här. Tills vidare kan du ladda upp med FEI-TV:s introduktion till tävlingarna.
 


Läst 6685 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2013

Fälttävlanslaget uttaget


Alla svenska ryttare på presskonferens. FOTO: Tomas Holcbecher



Sara Algotsson Ostholt, Ludwig Svennerstål, Niklas Lindbäck och Frida Andersén är ryttarna som representerar Sverige i lagtävlingen under fälttävlans-EM.

I dressyren är starttiderna fördelade enligt följande:

Torsdag:
10:26 Frida Andersén - Herta
11:46 Dag Albert - Tubber Rebel
12:02 Sandra Gustafsson - Top Select
12:18 Anna Hassö - Clover
14:54 Niklas Lindbäck - Mister Pooh
16:06 Linda Algotsson - La Fair

Fredag:
10:02 Malin Petersen - Sofarsogood
10:10 Johan Lundin - Johnny Cash
11:22 Sara Algotsson Ostholt - Reality 39
15:50 Ludwig Svennerstål - Shamwari 4

Här hittar du startlistor för dressyren.


Läst 8240 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2013

Fälttävlans-EM: TV-tider här


Så här sänder SVT från fälttävlans-EM i Malmö:

Torsdag:

SVT1 16:00-17:55 Sammandrag från dressyren

Fredag:

SVT1 16:00-17:55 Sammandrag från dressyren

Lördag

SVT1 10:00-16:00 Direkt från terrängen

Söndag

SVTPlay 11:00-14:00 direkt från banhoppningen

Söndag

SVT1 14:00-16:00 Direkt från banhoppningen 

Betalkanalen FEI-tv sänder direkt ifrån samtliga klasser.


Läst 7744 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2013

Alla svenskhästar igenom


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

Alla de svenska hästarna gick igenom besiktningen på EM i fälttävlan i Malmö. Niklas Lindbäck rider Mister Pooh i mästerskapen, medan Ludwig Svennerstål rider Shamwari.

  

En häst gick inte igenom veterinärernas granskning. Det var Storbritanniens Diesel, riden av Tom McEwen.

Dag Alberts Tubber Rebel skickades först till holding box, men fick sedan okej av veterinären.

Första start i dressyren sker klockan 10.00 på torsdagsmorgonen.

Missa inte bildspelet i toppen av sidan, signerat Tomas Holcbecher.


Läst 6680 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2013

Ny väst gör Niklas säkrare




I går sände SVT Sport ett inslag från förberedelserna inför fälttävlans-EM i Malmö. Fokus låg på Niklas Lindbäck och hans säkerhetsväst.
  
Med en "airbag" som vecklas ut på ryggen, om Niklas lämnar sadeln, känner han sig tryggare i terrängen. Han demonstrerade gärna för SVT hur det går till:

Till klippet på SVT 


Läst 4996 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 11 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.