EM2013 Kollen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
23
2013

Fredag: Ingen vila för guldhoppet


I går firade de lagbronset på nattklubb - nu laddar två av dem om igen. Men fokus är förstås på Rolf-Göran Bengtsson som är regerande Europamästare, och som inte gärna lämnar den positionen.

I morgon ska Rolf-Göran Bengtsson försöka ta hem ännu ett EM-guld, men för Henrik von Eckermann är medaljchansen redan borta. Henrik slutade på en femteplats på EM i Madrid 2011. Den här gången var det bara medalj som räknades.

- Ja, för mig är det kört. Därför är jag väldigt glad för bronsmedaljen jag fått med laget, sa Henrik efter sin ritt igår.

Under fredagen har det varit fokus på dressyr i Herning. Mästerskapsryttarna i hoppning har haft en vilodag. Men så mycket vila är det inte för vår Rolf-Göran Bengtsson. Tidigt i morse hittade Hippson honom på framridningen till den trestjärniga klassen, där både hans flickvän och flera elever tävlar. 

  

Antonia Andersson hoppar ett räcke på framhoppningen inför en trestjärnig klass.
   

Och får hjälp av regerande Europamästaren.

  

Efter hoppningen följer bland annat ett möte med media och så har hingsten Casall fått sin dagliga ridtur.

- Jag har precis ridit honom lite lätt, och sedan får han gå ut på promenader några gånger under dagen, berättar Bengtsson.

- Casall gillar att ligga i boxen och vila sig eller att gå ut och beta. Det är bra att det är en vilodag mellan tävlingarna, tycker Sylve Söderstrand, som är förbundskapten för det svenska hopplaget.
- Ninja la Silla, Rolf-Görans EM-guldhäst, var sådan att han bara blev bättre ju mer han fick gå. Casall Ask är en ganska lat häst, menar Söderstrand.


  
Rolf-Göran Bengtsson tar det lugnt, trots att många vill ha hans uppmärksamhet på området.
- Det är mitt jobb, vi är på tävlingar varje helg, men det är klart det är väldigt inspirerande när det är ett mästerskap. Det är spännande.
Vad kommer att vara avgörande i morgon?
- Det gäller att se till att inte få några fel, det kommer bara att handla om det, säger Rolf-Göran Bengtsson. Det blir svårt för många här är i väldigt bra form. 
  
Sylve Söderstrand, vad tror du som förbundkapten kommer att krävas för att Rolf-Göran ska ta EM-guld?

- Han måste rida två rundor felfritt, helt enkelt. Det kommer att bli tufft men jag tycker att han är starkare än någonsin. Jag tror att han har fått distans till sina tidigare framgångar, har lämnat en tid med lite mer motgångar och har nu kommit igen.
   
Sveriges landslagstränare Henk Nooren skadade handen på framridningen i går, när Rolf-Göran Bengtsson skulle hoppa fram. Ett hinder skulle flyttas och någonstans där kom Henks vänsterhand i kläm. Men själv vill han tona ner skadan.
- Nej det är ingenting, det är bra nu, skrattade han.
   


  
Text och foto: Eva Oskarsson 


Läst 10249 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: Medaljörerna om felridningarna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Grand Prix Specialen blev felridningarnas final. Inte mindre än fyra av Europas bästa ryttare red fel. Charlotte Dujardin och Valegro tog hem guldet, men frågan är ju förstås hur det hade gått om topp tre-ryttarna faktiskt ridit rätt väg?!

  

Vad hände egentligen?

- Ja, vad hände egentligen?, säger Charlotte Dujardin och skrattar med hela den samlade pressen.

- Jag mötte Patrik på väg ner till framridningen och han sa – OH NO jag red fel. Jag började rida och hästen kändes jättefin. Efter en stund kom Helen ut och sa likadant, OH NO jag red fel. Så med det så red jag ju in på banan och verkligen tänkte, jag får inte rida fel, säger Charlotte och fortsätter:

- Men när det väl blev fel, OH NO, då fick jag helt enkelt bara försöka komma tillbaka in i det igen...

 
Helen, har det hänt dig innan? 

– Just det här har aldrig hänt, men självklart har jag ridit fel förut. Jag vet inte varför det hände, jag var så koncentrerad och inne i min egen värld. Men det här är verkligen sporten. Mycket bra sport idag, tycker jag.
   

Och Adelinde?

- Eftersom alla redan ridit fel och de fått fina poäng så tänkte jag att jag MÅSTE rida fel helt enkelt. Det måste ju vara rättvist.
   

Text: Eva Oskarsson & Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher

 

Missa inte bildspelet i toppen av sidan!


Läst 10120 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: Tufft i paradressyren


Kerstin Englund Larsson på hästen Laganzo, på väg ut från banan.

  

Våra svenska ekipage i dressyr för funktionshindrade hade det tufft i dag, när deras individuella mästerskap avgjordes. Rutinerade Kerstin Larsson Englunds häst visade upp sig från sin sämsta sida och vägrade att gå fram under en del av programmet. Det gjorde att ekipaget slutade sist i tävlingen.

- Nöjd kan man ju inte vara så här, med en sådan här häst, säger Kerstin direkt efter ritten. 

Blir det vatten och bröd för hästen nu då?

- Nej då, det är bara att åka hem och träna mer. Det här går över när vi kommer runt hörnet.

Är du besviken?

- Ja, man kan inte vara något annat, säger Kerstin Larsson Englund, som deltagit i många mästerskap och i Paralympics genom åren.
   

Debutanten Sandra Karlsson slutade på en nionde plats.
- Min häst blev lite låg i formen, det drog ner poängen, menar Sandra.
Men för att vara första gången så är hon nöjd.
- Ja, det får man vara med tanke på att jag inte har haft min häst Vouge så länge.
  
Sandra Karlsson red på 64,310 procent. Kerstin Larsson Englund kom upp i 60,690 procent. Båda tävlar i Grad 1b, de rider sitt program i skritt och trav.

Här hittar du resultatet.

Text och foto: Eva Oskarsson


Läst 10024 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: Angelica tackar på Twitter


På fredagens förmiddag tackar Angelica Augustsson, via sitt Twitter-konto, för alla gratulationer. Hon tillägger att hon är stolt över Mic Mac du Tillard, och vi svenskar måste nog få tillägga att vi är stolta över både häst och ryttare. Vilken comeback de gjorde!
   



Tony André Hansen glädjs åt att Sverige knep bronsmedaljen:



Kevin Staut berättar besviket att EM är över för honom och fina Silvana denna gång. Silvana är inte en häst som brukar ha så många nedslag som de hittills fått, vi är vana vi att se felfria rundor rada upp sig. Och det är just precis vad som krävs för att få komma till den individuella finalen:


Läst 5992 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: EM-mässan i fokus


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
EM i Herning bjuder inte bara på hästar och tävlingar i världsklass. Självklart måste besökarna också få möjlighet att shoppa loss. Efter en rundtur kan man bara konstatera att vi svenskar är bortskämda. Mässan i Herning är inte ens hälften så stor som vår egen på Falsterbo Horse Show. 
Men en del kul saker hittar man alltid.
 
Text & foto: Eva Oskarsson 


Läst 13601 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

FEI-TV: "Svenskarnas insats var makalös"


Kommentatorerna på FEI-TV öser beröm över det svenska hopplaget efter att bronset bärgats. Bland annat pratar de om Angelica Augustssons revansch med Mic Mac – fantastisk, menar de!


Läst 8099 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: Tinne och Minna vidare till kürfinal


UPPDATERING klockan 14.30

Det blir Charlotte Dujardin som tar hem det individuella guldet i Grand Prix Specialen på 85,699 procent. På en andra plats hittar vi Helen Langehanenberg och på bronsplats Adelinde Cornelissen. 

Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén är med till kürfinalen, dessvärre inte Patrik Kittel.


Intervjuer och bilder inom kort!

Här ser du fullständigt resultat.

-------------------------------



UPPDATERING klockan 14.30

Det är inte sant! Även Adelinde Cornelissen rider fel, på samma ställe som Charlotte Dujardin. Annars är fin ritt. Fyra världsstjärnor har nu ridit fel – i en EM-final. Otroligt. Det kan kosta henne medalj. 81,548 procent och en tredjeplats när Edward Gal nu äntrar banan.

Här ser du Adelindes ritt.

-------------------------------


Foto: Eva Oskarsson


UPPDATERING klockan 14.18


Tinne om sin ritt:
– Jag tycker att det kändes bra. Han kändes fin att rida och speciellt under passagen hade jag en väldigt bra känsla. Det är kul att rida när det går så här fint. Jag är faktiskt nöjd.

Vad var skillnaden mot igår?

– Jag tyckte nog att jag fick med mig mer av känslan utifrån in på banan idag.

Är du revanschsugen?

– Ja, det var jag idag och den känslan har jag absolut inför i morgon också.

Vad kan du göra i küren?

-  Rida felfritt, skrattar Tinne. Men, ja det kan man ju bara spekulera i, jag ska göra mitt bästa. Vi har ändrat några småsaker i küren, det håller vi på med hela tiden. Men för ögat ser det nog likadant ut.


Nu återstår två holländska ryttare, Adelinde Cornelissen och Edward Gal, så det ser tyvärr mörkt ut när det gäller Patriks biljett till küren.



------------------------

UPPDATERING klockan 14.07

Det går troll i felridningarna, även Charlotte Dujardin på Valegro red fel. Hon skulle ha påbörjat galoppslutorna men gick i stället in i byten. Ajaj, smittar felridningarna av sig?

Annars välbalanserat och helt enastående fint – som vanligt. Mjuk, rytmisk piaff exempelvis... En av domarna gav 87 procent, men det bör väl sägas att det var en av de brittiska domarna. Charlotte går trots felridningen upp i ledning på 85,699 procent.


Men nu får väl inte fler ryttare rida fel?!


Här ser du Charlottes ritt via SVT Play.


Foto: Från FEI-TV

 

Så här säger förresten Patrik om sin ritt, på tal om felridningar:

Jag hade en riktigt riktigt bra känsla, en lite miss i första passagen kostade mig lite, och jag kanske inte hade riktigt lika bra flyt som i Grand Prixen i går. Han kanske var lite mattare i dag, funderar Patrik.

Om felridningen:
- Jag var helt inne på att rida den ökade galoppen som finns i Grand Prix-programmet. Det kan bli så, när man är så inne i sin bubbla. 

Du fann dig igen?
Jag försökte så gott jag kunde, med det är klart att det är mycket förargligt.
- Jag försöker bara rida så bra jag kan. Det är klart att den felridningen kostade mig minst tre placeringar - och kanske finalen också. 


-----------------



Foto: Från FEI-TV

  
UPPDATERING klockan 13.55

Nej! Vilken underbar uppvisning hon gav oss, Helen Langehanenberg på Damon Hill. Flera tior fick hon, det var prickfritt. Ända tills hon red fel och skulle vända snett igenom i stället för att fortsätta rakt fram för travlängning, ajajaj. Kan det ha kostat henne guldmedaljen? 84,330 blev procenten, vilket är personbästa, men hon fick så klart avdrag för felridningen. Nu kommer Charlotte Dujardin...

Här ser du Helens ritt via SVT Play.

---------------------------------------

  

FOTO: Tomas Holcbecher

 

UPPDATERING klockan 13.30

Ojojoj, vilken fin uppvisning Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello fick till. Men det blir hemläxa till på söndag. Det är bytena i varje som innebär ett problem där de, precis som i går, fick en stor miss. Piafferna var superfina, liksom passagerna, för att inte tala om travökningarna – även om det var nära att gå lite överstyr i den allra första längningen på långsidan.

Preliminära 76,220 procent och en tredjeplats så här långt, de är med andra ord klara för finalen på söndag.

Här kan du se Tinnes ritt i SVT Play.
   

Tinne och Bo Jenå efter ritten. Foto: Eva Oskarsson


-----------------------------

UPPDATERING klockan 13.11

Minna Telde är nu klar för kür-finalen.

En sammanbiten Patrik skrittar av Toy Story:

FOTO: Eva Oskarsson

 

Här kan du se Patriks ritt i SVT Play.


---------------------------------


Foto: Tomas Holcbecher
   

UPPDATERING klockan 12.50

Patrik Kittel och Toy Story inledde starkt och fick till riktigt fina övergångar, piaffer och passager. MEN när det var dags för byten i varje gjorde Patrik i stället galopplängning på diagonalen. Han RED ALLTSÅ FEL rörelse. Vilket innebär ett rejält avdrag på poängen så klart, preliminärt 72,217 procent. 

Åh, vad synd. Det såg verkligen stabilt ut och några andra större missar fanns det inte...

Mer information och intervju inom kort.


----------------------------


UPPDATERING klockan 11.35:

Minna Telde och Santana slog till med ett personligt rekord i Grand Prix Specialen, resultatet är korrigerat till 72,574 procent.

Så här säger ryttaren själv om sin ritt:

- Vad skönt att få sätta det på ett EM, jag älskar att tävla. Jag får den här positiva nervositeten.
I dag var jag glad att jag kunde få till det lite extra. I går var det harmoni, men i dag var det harmoni men med ett snäpp mer power. Jag skulle velat haft det redan i Grand Prix, men i går var tanken mer en trygg och säker runda. Idag vågade jag rida i lite till. Han har varit inne på arenan en gång och för oss blir det lättare då. Han gav mig ett snäpp extra verkligen.
 
Missen i första bytesserien då?
- Han var så otroligt fin och framåt i bytena och jag släppte lite med min vänstra höft, han kom lite på två spår i hörnet och det räckte för att missa.
- Det är jättesynd, han gör verkligen fina byten, suckar Minna.
  
Är du inte bara nöjd över att sätta personbästa?
- Nej, jag vill ju rida felfritt. Det är ju jag som gjort fel. Hästen har inte gjort ett enda fel i dag.
Jag är mer nöjd än efter Grand Prix, men inte nöjd. Jag gjorde ju en miss.
Vad tror du att Santana tycker?
- Han älskar det här, öronen pekar framåt och han suger tag i allt här.
Tänker du njuta lite av ditt personbästa nu eller går du redan vidare?
- Oh ja, det är klart. Men man tar ju med sig allt som positivt varit bra och det ger en trygghet och säkerhet i magen. Men, vi ska framåt. Vi ska upp flera procent innan jag är nöjd, för jag vet vad han kan, avslutar Minna.
  
Här kan du se Minnas ritt i SVT Play.

FOTO: Eva Oskarsson

-------------------------------

Minna på framridningen. FOTO: Eva Oskarsson

Uppdatering klockan 10.47

Minna Telde gick ”all in” när det var dags för Grand Prix Specialen för henne och Santana. Vilken kraft hon visar i ridningen i dag. Och Santana stannade på mattan, inte minst under galoppökningen på diagonalen då det gick ett sus igenom publiken. Hjälp vad han kan länga!

Piafferna var bättre i dag, men dessvärre lyfter Santana sitt vänsterbak lite högre än det högra.

Den sista piaffen blev också lite felplacerad och så fick Minna en miss i en galoppbytes-serie.

Särskilt travdelen av programmet är riktigt bra, inledningen var lika stark som i onsdagens lagdressyr. 

Vilken uppvisning! Snacka om att spänna bågen, Minna vill verkligen vara bland de 15 ekipage som är med till küren!

In på en andra plats blev det med 72,634 procent.

FOTO: Tomas Holcbecher 


På fredagen fortsätter mästerskapen med dressyrens Grand Prix Special. Individuella medaljer ska fördelas och tre svenska ryttare startar. Vi börjar vår direktrapport från klassen när den första svenska ryttaren äntrar banan.
  
Klassen startar klockan 09.00.

Minna Telde och Santana rider in som första svenska ekipage klockan 10.36.

Patrik Kittel och Toy Story visar upp sig klockan 12.36.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello gör sitt program klockan 13.12.

De 15 bästa i Grand Prix Specialen får rida küren på söndag.

 

Här följer du klassen direkt via SVT Play, sändningen startar dock först klockan 11.15.

Här följer du hela klassen från start, via FEI-TV:s betalkanal.

Här hittar du startlistor.

Paradressyrryttarna ska också visa framfötterna på banan under fredagen.

Klockan 13 startar den klassen, Sandra Karlsson startar 13.40 medan Kerstin Larsson Englund rider in på banan klockan 14.16.

 

Här hittar du startlistor för klassen.

För hopphästarna är det vilodag på fredagen, hästarna som ska gå morgondagens individuella final veterinärbesiktigas klockan 18 på fredagskvällen.

 


Läst 9262 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: Evi placerad även hon i Danmark


Det var en bra dag för paret Bengtsson/Penzlin i går på tävlingarna i Danmark. Efter Rolfs och svenska lagets bronsmedalj äntrade hans flickvän Evi första kvalet till Grand Prixen på den enstjärniga tävlingen, som går parallellt med EM-klasserna.

 
Tillsammans med La Pasion de Caballo Ulika knep hon efter en felfri runda tiondeplaceringen. I dag är det dags för andra kvalet som även det går på 1,35-/1,40-höjder.


Resultat 


Läst 8239 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2013

Fredag: Medaljglädjen online!


Efter torsdagens prestation av det svenska laget ser vi hyllningar överallt på sociala medier!
Vi har hämtat lite klipp från Twitter och Instagram för att se hur flödet går:
  
Bland alla bilder som finns är detta en favorit för mig, Jens Fredricson förevigas på bild av Lisen Bratt Fredricson - när det står klart att medaljen är säkrad:

 

En stund senare står de där med sin bronsmedalj, Lunatic och Jens:

 

Sen verkar hyllningarna inte vilja ta slut, Twitterflödet fullkomligt svämmar över med gratulationer:




 










Här har vi tre av vinnarna bakom kulisserna tillsammans med förbundskapten Sylve Söderstrand:
Från vänster My Almqvist, Lunatic - Sylve Söderstrand, Celia Rijntjes - Casall Ask och Nanna Nieminen - Gotha. Och vi får hålla med Nanna, vilket guldteam! 







Läst 5583 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2013

Bildspel: Vi gottar oss i bronsfesten


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Under torsdagskvällen tog Sverige, tack vare fantastiska prestationer från samtliga lagryttare, brons på EM i Herning. Genom det här bildspelet återupplever vi den magiska stämningen!
  
FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 6455 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 11 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.