EM2013 Kollen - Sverige på silverplats efter första EM-dagen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
29
2013

Sverige på silverplats efter första EM-dagen


Förbundskaptenen intervjuas av SVT. FOTO: Anki Yngve

Staffan Lidbeck: ”Mycket bra öppning”

Förbundskapten Staffan Lidbeck är väldigt nöjd med dagen, ur Sveriges synvinkel.
- Laget har gjort en mycket bra öppning. Vi ligger där uppe där vi ska vara. Och ryttarna har presterat precis så bra de kan göra, de har ridit på topp, säger han.
Och då menar han inte bara de båda lagryttarna, även de individuella ekipagen har gått bra.
- De presterar stabila resultat, men man ser ju här varför de inte har kommit med i laget denna gång, de ligger ett snäpp under i det här momentet.
Staffan är ju egentligen även landslagsveterinär men här på EM har han hjälp av en veterinärkollega, Tarja Pehkonen, som ansvarar för hästarnas fysiska status.
- Henne känner jag väl och litar på. Men jag är självklart med på ett hörn jag också.
Dessutom berättar Staffan att stämningen i laget är otroligt bra, det har den varit under hela precampen och fram till nu.
  

Ställning, individuellt, efter dag 1
  
Ställning, lag, efter dag 1

   

------------------
   


Linda skrittar ut från banan. FOTO: Anki Yngve
  
Linda Algotsson: ”Vi har spottat upp oss”
Uppdatering 16.42: Linda Algotsson
på 16-åriga La Fair fick till en riktigt fin dressyr, och hon var nöjd efteråt.
- Dressyren är annars vår akilleshäl, men vi har spottat upp oss rejält sedan SM. Där blev jag ju sågad jäms med fotknölarna. Sedan dess har vi ridit dressyr och tränat på typ allt. Det som inte var så bra på SM har blivit mycket bättre tack vara Elisabet Lundholm, säger hon.
La Fair genomgick som bekant en buköppning i höstas.
- Jag tycker att hon känns fantastiskt fin nu. Det vi inte har är tävlingsrutinen, när vi väl kunde börja tävla i våras fanns det inga trestjärniga klasser kvar.
La Fair har faktiskt tävlat i Malmö förut, då med Sara Algotssons man Frank Ostholt.
- Det gick bra den gången, hos trivs här, säger Linda.
Förra året på OS klev La Fairs dotter Wega fram, är det morsans tur i år?
- Man kan ju hoppas det…
När det gäller terrängbanan berättar Linda att den är fin och lite snällare i början, sedan blir det större och större.
- På slutet bli det en del svängar mellan träd, så där finns risken att man kan få en gren i huvudet. Kanske lite B på den här nivån, om jag nu får säga det.

    
Uppdatering 16.15: Linda Algotsson
var sist ut av svenskarna i torsdagens startfält i dressyren. Tillsammans med La Fair presenterade hon ett prydligt program som växte sig bättre och bättre i poängssynpunkt ju längre det skred. Dessvärre fick inte galoppombytena särskilt bra betalt, men totalt blev det ändå 64,93 procent vilket ger 52,6 straffpoäng.


------------------

På framridningen. Foto: Anki Yngve

  

Niklas Lindbäck: ”Fantastiskt skönt”
Uppdatering 15.27: Niklas Lindbäck var lättad när Hippson pratade med honom efter ritten.
- Det är fantastiskt skönt att vara igång och att ha det gjort. Det var inte ett perfekt test, men ett bra test. Han var väldigt laddad, framför allt i galoppen. Det gjorde att jag fick hålla igen lite i mina satsningar. Men det gick så bra det kunde utifrån dagsformen, säger han om sin dressyrritt.
Niklas och Mister Pooh har nämligen haft en lite skakig resa fram till detta EM. Strax före SM för några veckor sedan sparkade Pooh sig på griffelbenet. Smärtan kom snabbt och försvann snabbt, men de fick ”backa av” under ett par veckor.
- Det har gjort att dressyrträningen har blivit lidande. Mister Pooh är en häst som inte har dressyren väldigt naturligt i sig, vi får hela tiden jobba mycket med lösgjordheten. Och det har vi inte riktigt hunnit prioritera nu, säger Niklas.
Efter vilan har det i första hand handlat om att komma i fatt med terrängen och galoppjobbet. Så med tanke på förutsättningarna är 42 straff väldigt bra.
- Jag kan inte rida honom tio timmar om dagen, även om jag och kanske även han skulle vilja det. Dressyren har fått stå undan lite.
I morgon är det ”vilodag” för Niklas, eftersom han red första dressyrdagen av två.
- Då ska jag och Pooh ner och ”leka” lite på stranden. Han ska få galoppera och sträcka ut, så att han kommer i rätt stämning inför terrängen på lördag.
Terrängbanan kan inte Niklas uttala sig om, han har helt enkelt inte gått den ännu utan har velat ta en sak i taget. I kväll och i morgon kommer han dock att traska runt den minst tre gånger, troligtvis fyra.
- Första gången försöker jag se banan som hästen ser den. Andra gången kollar jag på de tekniska svårigheterna och tredje gången avgör jag hur jag ska rida, berättar han. 

Niklas Lindbäck och Mister Pooh visar fin form. FOTO: Tomas Holcbecher

    

UPPDATERING klockan 15.05: Niklas Lindbäck och Mister Pooh visade en riktigt fin form som andra lagekipage in på banan. De belönades med åttor för mellantraven i början av programmet, och även åttor för den förlängda traven. Dock fick han en tveksam galoppfattning efter ryggningen, men betygen ligger ändå stadigt runt sjuor och åttor. Riktigt bra ritt, som gav 72 procent och 42 straff. Härligt att de går in på en andraplats så här långt!
   


Niklas i SVT:s rampljus. FOTO: Anki Yngve


---------

Anna Hassö efter sin ritt. FOTO: Tomas Holcbecher


UPPDATERING klockan 12.31: Anna Hassö och Clover var sist ut inför lunchpausen. De öppnade starkt och belönades med åttor för sin inridning och halt. Minus i protokollet blev de i båda galoppombytena, men sammantaget en riktigt fin ritt. 66,53 procent och 50,20 straff räcker till en femteplats så här långt.
  

Anna Hassö: ”Måste rida på känsla”
När Anna Hassö intervjuades av SVT direkt efter sin ritt kom tårarna. Att hon alls kan vara med på EM efter sin svåra olycka för ett par år sedan är mirakulöst. Under en period tävlande hon ju till och med dressyr i klasser för ryttare med funktionsnedsättning.
- Det här är mitt första mästerskap efter skadan. Jag tror inte att det går att förstå hur jag kunde komma tillbaka. Ett skäl är att jag hade Clover, han är en extremt känslig häst som passar mig. Jag har inte så mycket kraft i benen så jag måste kunna rida på känsla, säger hon.
Anna uppskattar att hon har kanske 30 procents styrka kvar i högerbenet och 60 procent i det vänstra.
- Jag och min dressyrtränare har jobbat mycket med att jag ska använda mitt starka ben mindre. Så att det inte blir snett för mig och hästen.
Styrkan i benen kommer troligtvis aldrig tillbaka.
- Men kanske att jag kan träna upp musklerna runt omkring bättre. Så länge det inte blir sämre får jag nog vara nöjd.
Hon får frågan om Clover kan vara en framtida OS-häst.
- Absolut! Han har alla kvaliteter och härliga gångarter, även om han inte är så lätt att rida. Fälttävlanshästar är ju bäst när de är 12 till 16 år.
Sin ritt i dag är hon jättenöjd med, även om det kom en taktmiss i den långa travökningen.
- Det är här någonstans han personbästa ligger internationellt.   

Foto: Tomas Holcbecher

   

Anna och Clover på framridningen.

-------------


Sandra intervjuas av SVT efter sin ritt. FOTO: Anki Yngve

  

Uppdatering 12.12: Sandra Gustafsson och Top Select gjorde även de en fin uppvisning, med bland annat en 8 som belöning för ett av galoppombytena. Sandra fick också en riktigt fin halt innan ryggningen, men när Top Select sedan skulle fram i galopp blev det något missförstånd så att hon fick börja om med fattning från skritt. Överlag fick hon dock sjuor och sexor i poäng, så procentsatsen blir 63,4 vilket ger 54,8 straff och en niondeplats så här långt.

  

Sandra Gustafsson: ”Kul med en glad häst!”
Även Sandra Gustafsson var riktigt nöjd efter sin ritt. Att hästen hoppade till lite i galoppen tror hon berodde på att det finns tv-kameror som följer ekipagen, som Top Select kände sig lite jagad av.
För två år sedan skadade hästen gaffelbandet och det tog ganska precis ett år innan han alls kunde tävla igen. Så hon är väldigt glad att han kan vara här.
- Det är fantastiskt att ha en häst som har läkt ut en sådan skada och sedan kommer tillbaka så här mycket bättre, säger hon.
Att det blev lite ”bus” ler hon bara åt.
- Det är kul att sitta på en häst som är glad!

-------------------

Dag Albert på framridningen. FOTO: Anki Yngve

  

Uppdatering 11.55: Nästa svenska ekipage på banan var Dag Albert och Tubber Rebel. De fick till en stadig uppvisning men tyvärr blev det en del missar, i det första galoppombytet exempelvis som blev lite snett. Dag fick 60,93 procent vilket ger 58,6 straff och en tiondeplats så här långt.
 

Dag Albert: "Han var laddad med fin"
Dag Albert var riktigt nöjd med Tubber Rebel efter sin ritt. Skimmeln är ju egentligen ingen dressyrhäst, men blir bättre och bättre.
- Det gick ganska bra faktiskt, han var lite laddad men fin ändå. När jag började tävla stora tävlingar med honom hade han uppåt 70 straff efter dressyren, nu ligger han runt 58 och hade till och med 56 i Luhmühlen. Det har bara tagit lite tid, han har ju ingen vidare trav men har naggande blivit bättre och bättre, säger han.
Tubber Rebels specialitet är annars hoppningen och terrängen, han är en riktig "terrängmaskin".
- Han hoppar som en dröm, helt naturligt, säger Dag.
Lördagens terrängbana beskriver han som knixig med mycket svängar. Det svåra kommer att bli att klara tiden.
Att han inte kom med i laget den här gången, utan rider individuellt, är han inte speciellt upprörd över.
- Det känns okej, Frida visade ju inte minst i morse att hon skulle vara med. Jag har helt enkelt inte fått upp min häst på de dressyrprocenter som krävs. Nu är det trestjärnigt här, nästa år på VM är det fyrstjärnigt och då kanske Tubber Rebel har större chans, när det behövs mer av terränghästar. Men de hästarna som togs ut i laget nu är bra i terrängen också, så det var rätt.
Dag tycker att det är bra att det kommit upp ett par yngre ryttare på elitnivå, men de är fortfarande för få.
- Jag börjar bli gammal nu, jag har ju till och med fått uppdatera höften för att kunna hänga med, säger han med ett klurigt leende.
   

 
Dag Albert. Foto: Tomas Holcbecher 
   

Dag Albert har jobbat mycket med dressyren. Foto: Tomas Holcbecher

-----------------------------------

Frida Andersén är nöjd efter sin ritt. FOTO: Tomas Holcbecher

    

Frida Andersén: ”Helt fantastiskt!” 
Uppdatering 10.50:
Frida Andersén är riktigt glad när Hippson träffar henne efter ritten.
– Att kunna få 46 straff, trots den stora missen jag hade efter sista ökade galoppen, är helt fantastiskt.
Hon förklarar sin taktmiss efter ökningen med att hon helt enkelt satsade lite för mycket. Den sista ökade galoppen är i vanliga fall Hertas paradgren.
– Jag hann inte riktigt få tillbaka henne, men man måste satsa för att vinna. Jag vågade rida som jag brukar göra utanför banan, och hon svarade upp, det är jag väldigt nöjd med. Hon är ett sto och då kan man inte pusha för mycket… Det är skönt att ha ett så här bra utgångsläge inför terrängen.
Frida är yngst och minst erfaren av lagryttarna. Men hon berättar att hon har känt sig alldeles lugn hela morgonen – och resten av veckan under uppladdningen också för den delen.  
– Många av de andra har mycket mer rutin än jag, men resultatmässigt förtjänade jag min lagplats. Det handlade väl egentligen om ifall Staffan skulle våga ta ut mig, och det gjorde han!
Förbundskapten Staffan Lidbeck har ingen anledning av ångra sin lagplats till Frida.
– Jag är väldigt nöjd. Om man tittar historiskt behöver tre ryttare vara under 50 för medalj och hon rider på 46 – hack i häl på en duktig tysk. Vi hade inte kunnat förvänta oss mer, säger han. 

Nöjd förbundskapten, Staffan Lidbeck. FOTO: Tomas Holcbecher

 

Tjusig travökning. FOTO: Tomas Holcbecher

   

Halt och hälsning för Frida och Herta. FOTO: Anki Yngve  
   

Uppdatering 10.32: 23-åriga Frida Andersén och Herta var först ut av de svenska ekipagen, de ingår ju dessutom i laget.

Frida och Herta visade bland annat mycket fina övergångar i galoppen även om det blev en miss i en av dem, galoppombytena blev dock något stillastående och Herta kommer lite efter med sina bakben – en av domarna gav endast en fyra på ett av bytena, medan det andra bytet endast fick betyget 5, 4 och 4. Öppnorna var riktigt fina och den ena betalades med två sjuor och en åtta.
Totalt blev det 69,33 procent, med en sammanlagd straffpoäng på 46, en andraplats så här långt!

 

--------------------

Anna Hassö är en av de svenskar som startar i dag. Hon passade på att ta ut och känna på Clover ett par timmar innan start. FOTO: Anki Yngve
  
FÖRHANDSINFORMATION
Nu drar EM i fälttävlan igång här i Malmö, med dressyr under torsdagen och fredagen. Hippson är på plats hela helgen.
   
För Sverige startar under torsdagen
10.26: Frida Andersén, Herta
11.46: Dag Albert, Tubber Rebel
12.02: Sandra Gustafsson, Top Select
12.18: Anna Hassö, Clover
14.54: Niklas Lindbäck, Mister Pooh
16.06: Linda Algotsson, La Fair
Övriga svenska dressyrekipage äntrar banan under fredagen!
  
Startlista och online-resultat
 
Vill du se dressyren direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller
  
SVT1 sänder ett sammandrag 16.00-17.55
  

Therese Viklund på Mocca fick agera förryttare utom tävlan.
FOTO: Anki Yngve


Läst 9421 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 96540 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:



Läst 94937 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 97059 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.