EM15-kollen - Emilie Nyreröd om EM: ”Det är skräckblandad förtjusning”

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
11
2015

Emilie Nyreröd om EM: ”Det är skräckblandad förtjusning”


Arkivfoto: Annika Grundberg och Privat
    
Efter en superstark tävlingssäsong slog sig Emilie Nyreröd in i det svenska dressyrlaget till EM i Aachen. Här berättar hon om känslorna inför mästerskapet och om energiknippet Miata – som hon först inte ens ville provrida.
  
Emilie Nyreröd är en av Sveriges bästa dressyrryttare just nu. Hon har ridit sedan barnsben och Europamästerskapet som nu stundar är inte hennes första. Emilie red nämligen EM på D-ponnyn Tim, senare har hon också representerat Sverige på flertalet nordiska mästerskap och på olika internationella tävlingsbanor.
– Men det där Europamästerskapet på ponny minns jag inte så mycket av i dag, säger den talangfulla ryttaren.
  
Ville först inte provrida Miata
Hon är kanske mest känd för att ta fram och utbilda unghästar till championaten, det har blivit något av Emilies specialitet. Men så, 2011, bestämde hon sig för att det var en läromästare som skulle köpas in till satsningen.
– Jag hade en annan häst då, som inte passade mig riktigt. Vi åkte till Andreas Helgstrand där jag skulle provrida två hästar. Den ena var halvblind (!) och den andra var Miata. Jag red den halvblinda hästen först, den var jättetrevlig. Sedan kom Miata in på banan och jag kände bara ”nej, jag vill inte ens provrida honom”. Han hade öronen bakåt och piskade med svansen, berättar hon.
Som tur är var Emilies pappa med under provridningen, han övertalade sin dotter att trots allt sitta upp på valacken.
– Första passet gick så där. Miata är väldigt het och ”på”. Dagen efter gick det bättre och jag bestämde mig för att köpa honom.
  
Ingen enkel läromästare
Miata har gått Grand Prix med tidigare ryttare, men därmed inte sagt att han är någon enkel läromästare.
– Han har helt otroligt mycket energi och vi har jobbat massor med att få honom mer avslappnad. Eftersom han är så taggad ser det inte alltid så harmoniskt ut och det är det vi har kämpat med extra mycket, säger Emilie.
De svåra rörelserna gör han riktigt bra, inte minst när det gäller samling har Miata talang.
– Men det gäller att få honom avspänd och att verkligen kunna rida honom. Eftersom han är så "på" är det lätt att man håller i bromsen hela tiden, det har vi jobbat mycket med.
Ett uppvaknande för Emilie kom när hon red clinic för tränarlegendaren Christoph Hess på Strömsholm i december förra året. Han sade då att man ska kunna gå från anspänning till avslappning på ett enda steg.
– Då kände jag bara att "där är inte vi ännu". Det var det jag var tvungen att jobba mer med. Och det har vi verkligen gjort. Det låter kanske tråkigt, men det har varit massor med övergångar och tempoväxlingar som har hjälpt oss. Det är grunden i allt, säger Emilie.
  
Laddade upp hos tränaren
Nu stundar alltså ett Europamästerskap för den unga ryttaren. Hon har laddat upp med träning hos Cecilia Kristoffersen.
– Där fokuserade vi inte så mycket på hela program, dem kan både jag och Miata utan och innan. Det är snarare detaljer i rörelser och vägar som vi har slipat på, säger Emilie.
Hon ser fram emot att representera Sverige, men det är lite blandade känslor som dyker upp när hon tänker på starterna i Aachen.
– Det är helt klart med skräckblandad förtjusning jag ger mig in i det här. Det ska bli väldigt roligt och lärorikt, men samtidigt kan jag tänka lite ”vad har jag gett mig in på?”.
  
Vill kvala till "Specialen"
Miata är en rutinerad herre och Emilie tror inte att han kommer att reagera nämnvärt på miljön runt omkring arenan.
– Jag själv kan bli nervös inför en start, men är väldigt bra på att gå in i bubblan och bara rida när jag väl är inne på banan. Fast det är klart – lite mer anspänning än vanligt lär det nog vara, säger Emilie.
Dressyrdelen av mästerskapet startar i morgon, onsdag. Då rider Emilie Grand Prix, målet för henne och Miata är att komma vidare till Grand Prix Special som rids på lördagen.
– Att vara bland de 30 bästa som får rida den klassen är ett första mål. Jag ser fram emot detta så mycket nu!
  
Text:
Ida Röök
  


Läst 13276 ggr

Fler inlägg

FEB
26
2012

Webb-TV: Segerintervju med Marco Kutscher




Kort sammanfattning av FEI-TV från omhoppningen, samt en segerintervju med Marco Kutscher.

Se det på Hippson-TV


Läst 96484 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2012

Marco Kutscher vann världscuphoppningen



Marco Kutscher med sin nya lyxklocka.
  
Efter en omhoppning med endast fem ekipage vann tyske Marco Kutscher Rolex FEI World Cup, världscuphoppningen under Göteborg Horse Show. Tvåa kom Belgiens Ludo Philippaerts och trea Frankrikes Kevin Staut.
 

Man brukar fördomsfullt säga att tyska ryttare är lite tråkiga, men det stämmer verkligen inte på Marco - han bjuder på sig själv!
  
På prisutdelningen skämtade Marco om att han hade laddat inför världscupen med hoppning på fjording (ett shownummer, reds anm.) tidigare på dagen.
- Men jag red nog ännu lite fortare på Satisfaction nu i omhoppningen än vad jag gjorde på fjordingen...
 
Han berättar också att det här var hans första världscupomgång på den här hästen. Planen var att försöka få Satisfaction inkvalad, så att han kan rida hästen i exempelvis första rundan i världscupfinalen. Men att den skulle kunna vinna i dag trodde han absolut inte.
- Det var den klart största banan han gått och han slogs verkligen för mig. Jag kan fortfarande inte fatta det!
 

Angelica pustar ut efter sin fartfyllda ritt...
 
Bästa svensk i klassen var Angelica Augustsson på Mic Mac. Hon var snabbaste fyrfelaren i grundomgången och slutade därmed sexa.
- Jag ville verkligen vara nolla i dag, framför allt när jag såg att inga andra svenskar hade nollat. Först var jag inte alls nöjd. Men efter en stund kom jag på att om jag för ett år sedan hade fått veta att jag skulle bli sexa i en världscupklass - då hade jag inte trott det. Mic Mac gjorde verkligen sitt bästa, jag är väldigt glad för henne - och är nöjd med sjätteplatsen, säger hon.
 

Malin Baryard red "Räven" och är nu klar för världscupfinal.
  
Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson hade båda fyra fel i grundomgången och slutade nia respektive tolva i klassen. Snöpligt nog halkade "Roffe" därmed ner till total-tvåa i den västeuropeiska ligan, som han har lett fram till i dag.
- Det känns lite snöpligt, det hade varit kul att vinna ligan. Men det betyder ju egentligen inget för finalen, säger han. 
Klar för världscupfinalen är även Malin Baryard Johnsson, i och med sin placering i dag.
 

Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
   

Marcos häst är verkligen en fighter.
  
Liksom Henrik von Eckermann rider Marco Kutscher för Stall Beerbaum. Ludger är väldigt engagerad i sina ryttare, han for omkring och gav instruktioner inför omhoppningen.
- Så där gör han alltid, han slåss verkligen för oss. Men ibland förstår inte riktigt vi ryttare vad han säger, förklarar Marco med ett leende. 

 
Svenskarna resultat
Fullständigt resultat


Läst 99487 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2012

Ingen svensk till omhoppning




Det ville sig inte riktigt för svenskarna i årets Göteborg Horse Show. Ingen av dem tog sig till omhoppning. Av 39 starter är det endast fem som gör upp i omhoppningen. Snabbast av de felfria i grundomgången var Philipp Weishaupt från Tyskland.

Bästa svensk blev fjolårsvinnaren Angelica Augustsson med fyra fel på sjätte plats. 

Övriga svenska placeringar:
- Malin Baryard-Johnson, nia
- Rolf-Göran Bengtsson, tolva
- Lisen Fredricson, 20:e
- Henrik von Eckermann, 25:a
- Erika Lickhammer, 28:a
- Douglas Lindelöw, 33:a

Fullständigt resultat efter grundomgången


Läst 97934 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.