Hippson-tv

Hippson-TV

Här samlas hästiga videoklipp, både från Hippson-redaktionen och som har laddats upp på andra sajter. Tipsa gärna redaktion@hippson.se om du hittar en rolig eller intressant nätfilm.


Jeanna Högberg hoppar GP-vinnaren "Peikko" – och chockar framridningen

Torsdag vann Jeanna Högberg den trestjärniga Grand Prix-klassen i Helsingfors tillsammans med Duendecillo P. Under fredagen har de haft vila från tävling, men Jeanna joggade ändå "Peikko" – som han kallas – under förmiddagen. Och det stod hinder framme på banan …
  
– Det började lite som en tvångstanke, jag tänkte att det vore kul om jag red runt här i dressyrgalopp och så plötsligt styrde på ett hinder. När jag berättade det för hästägaren sade hon att jag fick göra det. Jag sade "räcke", kom liksom inte på vad man säger varken på engelska eller finska, berättar Jeanna om den roliga filmen och fortsätter:
– Peikko hoppar hemma då och då, så han visste vad som gällde. Jag var förstås lite osäker på om han skulle förstå så snabbt vad det handlade om, när han kom emot hindret förstod han dock direkt och var med på noterna. Men killen på den svarta hästen förstod nog inte alls vad som hände, vilket gjorde det ännu roligare.
  
Visst är det härligt att Jeanna låter Peikko ha lite kul mellan allvaret på tävlingsbanan? Inte minst är reaktionen från killen på den andra hästen intill obetalbar!


Sett 23752 ggr

PREMIÄR! Se nya Lastbilstugg – med Zetterman och Ericsson

Ni kanske såg säsong ett av Lastbilstugg på tv-kanalen Horse1? Nu är den populära serien tillbaka med en helt ny omgång här på Hippson.se. I första avsnittet får vi hänga med på lunch i hästlastbilen med Alexander Zetterman och SM-vinnaren Amanda Ericsson.
  
Det blir ett samtal om allt från varför Amanda gillar stora hästar medan Alexander gillar små (”Det är sälja hästar man lever på”), till hur vanskligt det kan vara att skriva kontrakt och ge hästägare rimliga förväntningar (”Det räcker inte att hästen kan hoppa ett högt hinder en gång i slutet av en serie”) och varför alla inte hälsar på alla på tävlingarna.
  
Alexander "kommer ut" som vegetarian och kommenterar att vissa uppfattar honom som stöddig (”Många tycker att jag ser så sur ut – men jag är bara koncentrerad”). Amanda berättar om sin långa och krokiga väg mot eliten och kommenterar sin nya erfarenhet av att möta media. Mycket nöje!
  

Säsongen består av fyra avsnitt. Självklart kommer det gå att se alla programmen i efterhand också, men vill du få reda på när det dyker upp ett nytt program finns det flera sätt:
Följ Hippson på Facebook
Anmäl dig till Hippsons nyhetsbrev

Du kan också låta din egen kalender i datorn eller mobilen påminna dig om sändningarna. Klicka bara på knapparna nedan och välj sedan den typ av kalender du använder.

    Avsnitt 2     30/10/2015 01:00 PM     30/10/2015 01:30 PM     Europe/Stockholm     Avsnitt 2 - Lastbilstugg     Lastbilstugg Säsong 2 - Avsnitt 2     http://www.hippson.se     Hippson.se     DD/MM/YYYY     15
    Avsnitt 3     06/11/2015 01:00 PM     06/11/2015 01:30 PM     Europe/Stockholm     Avsnitt 3 - Lastbilstugg     Lastbilstugg Säsong 2 - Avsnitt 3     http://www.hippson.se     Hippson.se     DD/MM/YYYY     15
    Avsnitt 4     13/11/2015 01:00 PM     13/11/2015 01:30 PM     Europe/Stockholm     Avsnitt 4 - Lastbilstugg     Lastbilstugg Säsong 2 - Avsnitt 4     http://www.hippson.se     Hippson.se     DD/MM/YYYY     15

Sett 8983 ggr

En avskräckande titt in i Pontus hästlastbil

Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson letar som bekant efter kärleken i TV4:s program ”Bonde söker fru”. När brevskrivarna fick ta sig en titt in i Pontus hästlastbil var det kanske en och annan som funderade över om det egentligen är en städhjälp han är ute efter…


Sett 8560 ggr

Mekaniska ridhästar bygger barnens styrka och kondition

Flera klipp med så kallade mekaniska hästar har blivit populära i sociala medier. Den mekaniska hästen i sig är ingen nyhet, utan har funnits på leksaksmarknaden ett tag. Bakgrunden till de små hästarna, som även finns för vuxna, är att barnen ska få möjlighet att röra på sig – samtidigt som de leker.
  
Drivs av ryttaren
Leksakens unika funktion får den att röra sig utan något bränsle eller batteri – den drivs av barnets muskler. Därför menar företaget som marknadsför produkten att barnen samtidigt som de rider och leker bygger upp kondition och styrka. Den minsta modellen säljs för 1.994 kronor.

Vad säger ni, visst ser det rätt kul ut när barnen glider fram på varsin "Brunte"? 

Mer information


Sett 12860 ggr

Våg av sadelstölder skapar oro – stallägare håller vakt

Ridskolan Karslund är en av 13 ridskolor som har drabbats av inbrott i Södertörnsområdet under de senaste månaderna. Tjuvarna får med sig sadlar, vissa värda omkring 30 000 kronor styck, men även annan utrustning som är dyr och krånglig att ersätta. Nu vågar ridskolan inte förvara utrustningen i stallet, trots övervakningskameror. Se SVT Stockholms inslag om stölderna ovan.


Sett 3117 ggr

Hästen Wilco hoppar allt – utan ryttare

Fransmannen Manu Godin och hästen Wilco har ett otroligt samspel. Ryttaren behöver inte ens sitta på – för en mumsig godis hoppar hans fina häst både terräng- och banhoppningshinder.

Vad säger ni, visst ser Wilco ut att njuta av leken?


Sett 10427 ggr

”Man kan bli bra på lastning – precis som på ridning”

Vi fick ett tips till redaktionen om denna film, där Jenny Gagnér jobbar med att få en tidigare osäker häst att bli trygg runt transporten. Klippet väckte nyfikenhet, så vi kontaktade henne för att få veta mer om träningen.
  
Hej Jenny, berätta, vad är det för häst vi ser i klippet?
– Det är en islandsvalack, sex år gammal, där ägaren har haft problem med lastning på trailer. 
  
Vad var det som inte fungerade? 
– Hästen har varit spänd och stegrat eller kastat sig när ägaren har velat lasta honom. Det har enbart fungerat med hjälp av linor lagda i kors bakom bakdelen och tillsammans med medhjälpare. Min tolkning är att det är en häst som i grunden behöver tydligare ledarskap och en gnutta mod för själva entrén till plåtlådan på hjul. Han framstår som rädd för själva trailern, men egentligen handlar det om att hästen är rädd för de situationer som har uppstått kring lastningen.
  
Hur har du gjort för att få honom så trygg och lugn?
– Först har jag arbetat med att få till ett bra ledarskap bredvid trailern, utan att fokusera på själva transporten. Det handlar om att lära hästen hur han ska agera utifrån de signaler jag ger honom, genom att arbeta systematiskt och konsekvent.
– Efter hand som mitt ledarskap fungerat bättre har jag fortsatt med samma arbete allt närmare trailern och till sist inne i den. Jag förbereder hästen genom att se till att den kan gå fram, stanna, stå kvar och backa på mina kommandon – med mod och tillit i behåll.
– Mod och tillit får hästen när den förstår mig och när den känner att den klarar av att utföra det jag ber den om. Hästen visar vad den är mest bekväm med och jag utvecklar arbetet utifrån det. Jag försöker att inte tvinga på den någon prestation, då växer tilliten som bäst. Ett systematiskt arbete med konsekvens och tydlighet är viktigt.
  
Många hästägare har problem med lastning. Vad tror du, generellt sett, är orsaken till detta?
– Kortfattat kan man säga att det beror på bristande ledarskap och för lite kunskap när det kommer till att läsa av hästen, innan problemen har blivit för stora. Hästägaren måste bli bättre på att läsa små signaler och varningar från hästen, för att kunna åtgärda problem i tid. Missar man ett tidigt tecken på osäkerhet växer hästens otrygghet och blir besvärlig att lösa.
– Många hästägare tror att problem har uppstått först när de ser sin häst kasta sig, sparka, stegra och slita sig, men signalerna har funnits där långt tidigare. Dessutom blir det farligare för alla ju större problemen är.
– Man kan bli bra på lastning om man arbetar med det och utvecklar sig. Det är med lastning som med ridning och körning, utan grundarbete kan man inte skapa enkelhet. När det ser enkelt ut är det enkelt, då framstår det som magi för den som ser på.
  
Du håller lektioner i lastningsträning, vad innebär det?
– Mina lektioner är normalt 45 minuter långa och består av övningar med små pauser för att smälta informationen. Den första lektionen vill jag jobba med ekipaget utan tidsbegränsning och tidspress. Under det första passet brukar nämligen hästen, och inte minst ägaren, vara som mest spänd och då bör man ha gott om tid för pauser och samtal. Det viktiga är att hästen blir tillfreds och inte bryts ner psykiskt eller fysiskt. Hästen ska känna sig stolt hela tiden!
– Jag jobbar oftast en stund med hästen tills grunderna sitter tillräckligt bra för att den ska våga göra rätt. Därefter introduceras ägaren i arbetet. Allt eftersom ägaren blir bättre på att läsa hästens signaler, och på att utföra ett fungerande grundarbete, får även han eller hon snart ett fint resultat med sin häst.
  
Läs mer på Jennys hemsida


Jenny Gagnér med en av sina islandshästar. FOTO: Privat


Sett 12309 ggr

Anna och ”bombsäkrade” Quattro trollband publiken

Under helgens Odense JBK Horse Show höll svenska Anna Blomgren och hennes australiensiske sambo Will Rogers (de bor numera i Holland) en av sina populära clinics, plus en bejublad show.
   
Den fantastiska skimmeln Tørveslettens Quattro – bara sju år gammal – visade att hon varken räds eld, stökiga personer i arenan, motorcyklar eller jättelika skynken. I klippet ovan, från
Dream Sports TV, får vi ett smakprov.
  
Ytterligare ett klipp från showen:


Tidigare på Hippson.se:
Dressyrhästen Donna Summer skrämmer man inte
Sommarens finaste strandritt med Anna och Will
Anna om succéträningen av Donna Summer
Will Rogers miljötränar den unga dressyrhästen
Will Rogers: "Ibland behöver hästen en vd"


Sett 6896 ggr

Skrittmaskinen som hästarna själva väljer att gå i

Vad säger ni om denna smarta lösning, som det tyska stallet Bergische Laufstallanlage har kommit på?

På anläggningen ville man få hästarna att fortsätta röra på sig ute i hagen, trots att betessäsongen var över. Så man konstruerade en skrittmaskin med hö.

Positiv förstärkning med andra ord – och maten verkar i alla fall motivera dessa hästar att traska några varv!


Sett 9170 ggr

Sexåriga Valentina debuterar sin 21-åriga Stardust

Vi blev tipsade av en läsare om detta urgulliga radarpar. Ryttaren heter Valentina Jarl och är endast sex år gammal. I klippet debuterar hon sin ponny Stardust C i division II – är det inte det sötaste ekipage man har sett på länge?
  
Vi kontaktade Valentinas mamma Ulrika, som berättar att de bor på en hästgård och att det har varit en naturlig del i uppväxten att rida ponny. Lite som att lära sig cykla. Familjen köpte Stardust, som även kallas Charlie, för ett och ett halvt år sedan. Det var då Valentina började rida själv.
    

FOTO: Privat


FOTO: Privat
  
Den lilla stjärnan till ponny är en 21-årig, irländsk B-ponny som köptes från Bellens Ridskola i Varberg. Ulrika berättar att det är en väldigt klok och snäll häst som man kan lita fullständigt på. Han är väldigt mån om sin lilla ryttare och gör allt för henne.
  
Ulrika berättar även att Valentinas mål är att fortsätta tävla – för det är det roligaste hon vet!
  
Borde inte alla ryttare ha fått ha en ponny som Stardust C när de var små? 


Sett 9986 ggr

Sida: « första « föregående 1 ... 382 383 384 385 386 ... 516 nästa » sista » 
Prenumerera på Hippson-TV

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.