”Man kan bli bra på lastning – precis som på ridning”

Hippson-TV

Hästhantering

Publicerad: 2015-10-19

”Man kan bli bra på lastning – precis som på ridning”

Vi fick ett tips till redaktionen om denna film, där Jenny Gagnér jobbar med att få en tidigare osäker häst att bli trygg runt transporten. Klippet väckte nyfikenhet, så vi kontaktade henne för att få veta mer om träningen.
  
Hej Jenny, berätta, vad är det för häst vi ser i klippet?
– Det är en islandsvalack, sex år gammal, där ägaren har haft problem med lastning på trailer. 
  
Vad var det som inte fungerade? 
– Hästen har varit spänd och stegrat eller kastat sig när ägaren har velat lasta honom. Det har enbart fungerat med hjälp av linor lagda i kors bakom bakdelen och tillsammans med medhjälpare. Min tolkning är att det är en häst som i grunden behöver tydligare ledarskap och en gnutta mod för själva entrén till plåtlådan på hjul. Han framstår som rädd för själva trailern, men egentligen handlar det om att hästen är rädd för de situationer som har uppstått kring lastningen.
  
Hur har du gjort för att få honom så trygg och lugn?
– Först har jag arbetat med att få till ett bra ledarskap bredvid trailern, utan att fokusera på själva transporten. Det handlar om att lära hästen hur han ska agera utifrån de signaler jag ger honom, genom att arbeta systematiskt och konsekvent.
– Efter hand som mitt ledarskap fungerat bättre har jag fortsatt med samma arbete allt närmare trailern och till sist inne i den. Jag förbereder hästen genom att se till att den kan gå fram, stanna, stå kvar och backa på mina kommandon – med mod och tillit i behåll.
– Mod och tillit får hästen när den förstår mig och när den känner att den klarar av att utföra det jag ber den om. Hästen visar vad den är mest bekväm med och jag utvecklar arbetet utifrån det. Jag försöker att inte tvinga på den någon prestation, då växer tilliten som bäst. Ett systematiskt arbete med konsekvens och tydlighet är viktigt.
  
Många hästägare har problem med lastning. Vad tror du, generellt sett, är orsaken till detta?
– Kortfattat kan man säga att det beror på bristande ledarskap och för lite kunskap när det kommer till att läsa av hästen, innan problemen har blivit för stora. Hästägaren måste bli bättre på att läsa små signaler och varningar från hästen, för att kunna åtgärda problem i tid. Missar man ett tidigt tecken på osäkerhet växer hästens otrygghet och blir besvärlig att lösa.
– Många hästägare tror att problem har uppstått först när de ser sin häst kasta sig, sparka, stegra och slita sig, men signalerna har funnits där långt tidigare. Dessutom blir det farligare för alla ju större problemen är.
– Man kan bli bra på lastning om man arbetar med det och utvecklar sig. Det är med lastning som med ridning och körning, utan grundarbete kan man inte skapa enkelhet. När det ser enkelt ut är det enkelt, då framstår det som magi för den som ser på.
  
Du håller lektioner i lastningsträning, vad innebär det?
– Mina lektioner är normalt 45 minuter långa och består av övningar med små pauser för att smälta informationen. Den första lektionen vill jag jobba med ekipaget utan tidsbegränsning och tidspress. Under det första passet brukar nämligen hästen, och inte minst ägaren, vara som mest spänd och då bör man ha gott om tid för pauser och samtal. Det viktiga är att hästen blir tillfreds och inte bryts ner psykiskt eller fysiskt. Hästen ska känna sig stolt hela tiden!
– Jag jobbar oftast en stund med hästen tills grunderna sitter tillräckligt bra för att den ska våga göra rätt. Därefter introduceras ägaren i arbetet. Allt eftersom ägaren blir bättre på att läsa hästens signaler, och på att utföra ett fungerande grundarbete, får även han eller hon snart ett fint resultat med sin häst.
  
Läs mer på Jennys hemsida


Jenny Gagnér med en av sina islandshästar. FOTO: Privat


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2545 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9132 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11209 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9403 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2706 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6991 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6483 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1550 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2902 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5852 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.