Automatiserat koncept kan underlätta påkoppling av släpet

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2018-12-15

Automatiserat koncept kan underlätta påkoppling av släpet

Sedan 1932 har dragkroken sett likadan ut. Nu har svenska produktutvecklare tagit fram ett automatiserat koncept, där bil och släp kopplas samman utan att föraren ens behöver lämnar bilen.

I våras ville det svenska teknikföretaget Semcon få in förslag på produkter som saknar kvinnors perspektiv. Över 500 förslag kom in – och flera av dem handlade om att det upplevs krångligt att koppla ihop bilens dragkrok med ett släp.
  
Undviker att köra med trailer
Resultatet av en undersökning visar dessutom att varannan person helst undviker att köra med släp, 70 procent av dessa var kvinnor.
– När majoriteten av alla teknikutvecklare är män är det lätt att perspektiv tappas bort, inte minst kvinnors. För upplever man inte en produkt som problematisk är sannolikheten att man förändrar den inte lika stor, säger Markus Granlund som är vd på Semcon i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
– För oss på Semcon är det avgörande att vi förstår fler slags slutanvändare, så att vi kan utveckla produkter som gör mesta möjliga nytta.
  
"Behövs nya perspektiv"
Med ambitionen att skapa en användarvänlig och smart lösning, som även är framtidssäkrad för autonoma bilar, antog ett team kvinnliga produktutvecklare utmaningen. Nu har det nya konceptet Automatic Trailer Connection utvecklats. Där kopplas bil och släp automatiskt samman, utan att föraren behöver lämna bilen.
– Det fina är att konceptet utgår från de smarta system som redan finns i bilar i dag. Med tanke på alla miljarder som har lagts på produktutveckling inom bilindustrin de senaste 80 åren är det konstigt att inget har gjorts åt dragkroken, när så många tycker att det är en krånglig lösning. Ibland kan det behövas nya perspektiv, säger Sofie Askenbom som är projektledare för Add Perspectives-teamet.


Foto: Semcon
  
Koppla med ett knapptryck
Konceptet fungerar som så att kopplingen kan påbörjas när bil och släp är cirka två meter ifrån varandra. Detta genom att bilens kamerasensorer identifierar släpet.
När det är dags att koppla trycker föraren på en knapp på bilens display, och genom en molnkommunikation mellan bil och släp blir positioneringen korrekt.
I konceptet har den traditionella dragkroken bytts ut mot en kontakt i bilens stötfångare, som både säkrar och försörjer släpet med ström. Stödhjulet fälls också upp automatiskt.
– Konceptet är främst framtaget för att visa vad nya perspektiv kan medföra. Men med förhoppningen att bil- och trailertillverkare kan vara intresserade av att ta det vidare i framtiden, säger Sofie Askenbom.
När släpet är påkopplat går det också att – genom bilens display – se sådant som lastens vikt och balansering, hastighetsbegränsningar och bromsljus.


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2536 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9125 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11199 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9399 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2701 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6984 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6478 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1548 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2901 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5850 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.