Häng med på uteritt med Carolines coola treåring

Hippson-TV

Avel

Publicerad: 2016-12-26

Häng med på uteritt med Carolines coola treåring

Caroline Johanssons coola treåring "Stina" har fullt förtroende för sin matte, vilket syns tydligt i klippet. Vi kontaktade Caroline för att få reda på mer om det gedigna arbetet bakom att få en så trygg unghäst. 

Text: Cajsa Ekström 
  
Berätta lite om din häst, hur länge har du ägt henne?
– Jag har haft Stina, eller La Dame en Rouge som hon egentligen heter, sedan slutet av februari. Då var hon oinriden och jag skickade henne till en duktig unghästutbildare som red in henne och visade henne på treårstest. Treårstestet gick så pass bra att Stina blev selektionssto, jag valde då att betäcka.
– Själv har jag långsiktiga tävlingsplaner där två hästar är en fördel, då blir man inte helt beroende av att en alltid är frisk. Så fölet är tänkt att behållas.
  
Vad har hon för personlighet?
– Stina är en ganska känslig tjej. Trots att alla brukar berömma henne för att hon är så lugn, är det viktigt att vara observant på henne och att erbjuda Stina "sitt eget space". Hon säger inte ifrån genom att röja runt, bocka och skena utan blir lite introvert och försöker dra sig undan. I ett sådant läge tvingar jag henne inte till någonting.
– Det är en oerhört positiv och nyfiken häst, som går att övertala till det mesta med hjälp av till exempel bananer. Så när jag märker att hon blir obekväm backar jag av. Jag märker att den respekten för henne gör att hon litar på mig. Att hon är trygg med att jag föreslår och visar vägen för våra aktiviteter, men att jag aldrig skulle sätta henne "i skiten" och be om något som stressar henne mycket eller gör henne illa. Detta förhållningssätt verkar leda till en god spiral. Saker som kanske normalt skulle ha stressat henne, till exempel lastning, blir odramatiska för att hon förväntar sig att det inte är något farligt om jag ber henne om det.
– Jag vill tillägga att Stina både är en sansad och lugn häst. Hon verkar agera efter "Det där har ingen gett mig anledning att vara rädd för, så varför skulle jag bli skrämd?" och ibland skämtar jag om att det är någon instinkt som har trillat bort ur hjärnan på henne. För samtidigt som jag menar att man med tålamod, konsekvens och vänlighet kan få alla hästar till trygga individer, förstår jag också att det kan ta år av träning för att få en cool häst.
  
Samma typ av träning, fast mer tid?
– Då beror det ju på vad man har för prioriteringar, kan man tänka sig att skippa en eller ett par tävlingssäsonger för att stärka relationen till sin häst och få den trygg. Eller är det "good enough" att den gör det den ska, men går lite mer på sina instinkter?
– Jag lägger ingen värdering i detta, även om mitt val blir att sätta hästens trygghet och välbefinnande framför prestation. Men så har ju jag "råd" med det också. Jag är en hobbyryttare med tävlingsambitioner, men har i övrigt inga tids- eller pengakrav på mig. Stina är dock väldigt tacksam att jobba med. En otroligt tillitsfull och nyfiken häst som tycker att det är kul med alla olika sorters "jobb".

Hur har du, konkret, jobbat för att få henne så trygg?
– Konkret jobbar jag som så att jag aldrig förväntar mig något av henne, alltså att vi under ett pass ska klara av det ena eller andra eller att vi ska ta vid där vi slutade. Jag och Stina gör ju en massa saker, jobbar från marken med övningar som går ut på att hon ska följa mitt kroppsspråk och flytta kroppsdelar när jag fokuserar energi eller applicerar ett tryck.
– Vi har tränat dressyr under hösten. Hon är inhoppad av en duktig tävlingsryttare, och nu när hon är dräktig och börjar bli lite för tung för att galoppera runt på har vi i stället börjat köra in henne – med hjälp av Anders Eriksson.
– Jag går in i varje pass med en förhoppning och ett förslag på vad vi ska göra, men inte något krav. Kanske är det för att hon är så ung som jag blir överlycklig för varje ny grej vi klarar av? Men jag ska verkligen försöka ta med mig den inställningen in i framtiden, för jag märker att den gör gott för mig som ryttare. Det gör att jag mycket sällan avslutar passen med en besviken känsla.
  
Vad kan du dela med dig av till andra hobbyryttare med unghästar?
– Något som är en röd tråd genom denna träning är som sagt att jag aldrig förväntar mig att det ska funka med en gång. Jag visar, och om Stina inte reagerar negativt så kör vi på. Reagerar hon genom att försöka dra sig undan försöker jag analysera hur vi kan ta oss an uppgiften med en ny vinkel. Eller, ibland räcker det ju faktiskt att vänta till en annan dag bara.
– Kanske hade hon fått span på en älg i skogen? Kanske var hon kissnödig? Vad vet jag, men hon är ingen häst som "inte vill". Så om hon markerar är det mitt sätt att visa henne respekt att inte pressa på alltför mycket.
  
I klippet har du enbart repgrimma och rep när du rider. Hur tänker du kring säkerheten?
– Alltså, jag har inte bara slängt mig upp barbacka på hästen i repgrimma, utan vi har gått otaliga promenader i skogen där jag endera har "vallat" henne framför mig eller har haft henne bakom mig. Jag har styrt henne in på avtagsvägar genom att använda kroppsspråk och märkt att hon reagerar väldigt fint genom tryck från repgrimman. Hon svänger om man till exempel lägger grimskaftet mot hennes hals och tittar dit man vill.
– Sedan skulle jag prova att sitta barbacka på henne en gång, nu när hon är så rund att sadeln inte riktigt passar längre. Planen var bara att hon skulle stå still när jag ställde mig på pallen, och att jag skulle hänga på henne. Men så var hon så där Stina-aktig och viftade knappt på öronen när jag höll på och krumbuktade mig, så jag slängde över benet. Och visst, där hade hon ju kunnat reagera, men det kan hon ju göra när jag sitter upp med sadel också.
– Hästar är över huvud taget en risk att hålla på med och jag försöker alltid tänka i flera steg: "Vad gör jag om Stina gör si eller så?". Att i tanken vara förberedd på olika scenarion tycker jag är utvecklande. Då stannar man inte bara vid: "Nej, det där kan vi inte göra, det är farligt". Varför är det farligt? Vad kan hända, hur stor är sannolikheten och vad gör jag om det händer?
  
Många vågar inte ens rida sina unghästar på trafikerade vägar. Men Stina går fram med förtroende trots minimalt med utrustning. 
– Först vill jag poängtera att det man ser i klippet är en grusväg utan alltför mycket trafik. Sedan reagerar hon som sagt väldigt fint för tryck och vikthjälper. Det är klart att jag inte har så mycket att "sätta emot" om hon skulle få panik, i och med att jag rider med repgrimma. Men jag skulle säkert ha trillat av om jag hade träns också i så fall. Och här har jag åtminstone ett långt grimskaft som jag har en chans att hålla kvar henne i.
– Faktum är att hon blir mer stressad av bett vid uteritt. Det beror säkert på min oskicklighet som ryttare, men det är lättare att få henne att hålla sig avspänd när hon inte har något i munnen. Hon accepterar bettet fint på banan, men när vi är ute är det som att hon känner sig lite inlåst av det och gärna börjar takta. Vilket gör att jag kan reagera instinktivt och ta förhållningarna mer i handen än för säte och röst. Något som inte funkar när man rider så här.
– Det blir alltså som en ridlektion för mig också, att öva på kommunikation genom andra hjälper än handen. För mig sitter inte säkerheten i vilka hjälpmedel man har för att få stopp på hästen. Ska det vara en utgångspunkt är vi små människor rätt chanslösa ändå. För mig sitter säkerheten i en avslappnad häst som litar på att mina beslut inte kommer att göra den illa på något sätt.
  
Vad har ni för planer för framtiden? 
– Åååh, framtiden. Dit längtar jag! Nej då, vi har ju superkul nu också jag och Stina, och får träna på sådana här viktiga grejer som förtroende och små signaler. I den nära framtiden vill jag åka in till stan med henne och promenera i city, för i framtiden långt bort önskar jag att till exempel kunna göra lite körningsuppdrag med henne såsom att klippa gräs i parker, köra sopor, köra bröllop och sådant. Och då måste vi kolla så att hon fixar den riktiga stadsmiljön.
– Nästa stora grej som händer är väl att hon ska föla i mitten av maj. Det blir ett föl efter Mr Vain, då jag gärna vill ha en multitalang med bra gång. Får hoppas att avkomman blir några centimeter högre än Stina bara, som ju endast är cirka 1,61 meter i mankhöjd. 

Följ Stina och hennes utveckling i Carolines blogg

Filmklipp från den pågående inkörningen:


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2543 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9132 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11205 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9403 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2704 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6991 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6481 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1550 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2902 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5851 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.