Nougat har spring i benen – han vill bli ”fälttävlansnordis” när han blir stor

Hippson-TV

Unghästar och avel

Publicerad: 2019-07-22

-Jag ska bli galopp- eller fälttävlanshäst när jag blir stor!! 🤣🥴😝😂 Han är duktig på galoppombyten 👌 Nougat e.Elstad Blesen 2079 u.Roo-Alma 23840

Publicerat av Kullhagens Nordsvenskar Lördag 20 juli 2019

Nougat har spring i benen – han vill bli ”fälttävlansnordis” när han blir stor

Vi fick tips om det här underbara fölet av ägaren Katharina Magnusson på Kullhagens nordsvenskar i Lilla Edet, med hälsningen:
”Detta lilla hingstföl fick glädjefnatt i hagen i dag! Han är en nordsvensk brukshäst e. Elstad Blesen 2079 u. Roo-Alma 23840. Nougat sprang säkert tre–fyra varv innan jag började filma.”
  
Och kommentaren till själva klippet säger allt:
”Jag ska bli galoppör eller fälttävlansnordis när jag blir stor 😂😂. Han är duktig på galoppombyten 👌!”

Hej Katharina, berätta om hingstfölet – vem är han?
– Nougat är en trygg liten fölunge som blir dagligen hanterad genom att få stå uppbunden, bli inspekterad överallt, ta hovar, samt gå bredvid mamma i körning och ridning. Detta för att lägga grunden till en framtida körhäst. Han gilla att bli kliad över hela kroppen och står då helt stilla.
  
Och föräldrarna?
– Mamma Roo-Alma är femte diplomstoet i stamtavlan och är en mjuk, lugn, trevlig och följsam individ. Hennes första avkomma är nygodkända hingsten Lycke (2106) som blev tvåa av 17 visade treåringar på Grevagården. 
– Pappa Elstad Blesen står hos Josefine och Peter Gerborn, Team Eloge, och är ute på stora evenemang runt om i Sverige och Europa. Blesen går regelbundet i par, fyrspann och nu senast i sexspann tillsammans med andra godkända avelshingstar. 
– Nougat är min första egna uppfödning där jag har varit med från början med att välja hingst till mitt sto. Han kom 15 dagar tidigare än beräknat och Alma skötte hela förlossningen i hagen, helt på egen hand. 
  
Brukar Nougat dra busiga repor i hagen?
– Han älskar att springa runt och latja och spralla. Nougat försöker få i gång morsan eller bonuspappan, valacken Nobelisk, men utan resultat. Därför gör han sina rundor på egen hand. I början sprang Alma efter, men det har hon slutat med nu. 
  
Vad är framtidsplanerna för denna lilla kille?
– Han till salu. Gärna till någon som ämnar bevara honom som hingst likt storebror Lycke. Men framför allt till någon som vill utbilda och använda honom till körning!
– Målet med grundutbildningen är att man i framtiden ska kunna använda honom till alla möjliga ändamål såsom arbete i skog och på åkrar, samt till brukskörning och ridning. Han ska kunna befinna sig i täta folksamlingar och dylikt. Därför är han redan med på allehanda miljöträningar och åker regelbundet transport. 

Mer i Hippson-TV

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 1885 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 4032 ggr

Shettisen och influencern Teddy tar pulsen på ridsportens EM-grenar – på sitt alldeles eget vis

Måndag drar ryttar-EM i dressyr, hoppning och paradressyr i gång i nederländska Rotterdam. Veckan därpå är det dags för fälttävlans dito i tyska Luhmühlen.
  
Det internationella ridsportförbundet FEI laddar upp genom att låta ”Teddy the Shetland” (som har 127 000 följare
på Instagram) prova på livet som EM-häst. Som ni ser i klippet ovan gör han det på sitt alldeles eget vis…


Sett 2599 ggr

Terapihästen Misan lättar upp stämningen hos Morgonpasset

När terapihästen Misan och hennes ägare Caroline Lindblad besökte Morgonpasset i P3 mådde redaktionens medlemmar strax SÅ mycket bättre. En liten vit ponny kan lätta upp dåligt morgonhumör hos de flesta.
 
>> Lyssna på podden Morgonpasset i P3 och Misans besök i radiostudion


Sett 784 ggr

Fotboll är så mycket roligare om man är två (eller fler)

Den här miniatyrhästen går nyfiket fram när en boll kastas in i hagen. När kompisen kommer kanske det kan bli lite match också, eller vad tror ni?


Sett 2566 ggr

Peder Fredricson hoppas på fler EM-guld: "Svenska laget är väldigt starkt"

Inför EM i Rotterdam har FEI träffat Peder Fredricson, som reflekterar över 2017 års mästerskap i Göteborg. Regerande Europamästaren berättar att det var fantastiskt att vinna på hemmaplan och han hyllar sin partner H&M All In.
– Det är en fantastisk häst. Han kan sträcka ut sig över en bred oxer, hoppa högt över ett rättuppstående, han är snabb och modig. All In är allt man vill att en häst ska vara.
  
Peder blickar även framåt mot nästa veckas mästerskap, dit han åker med både H&M All In och H&M Christian K.
– All In har haft en fantastisk säsong. Är han i bra form är han en otrolig häst att rida under ett mästerskap, säger Peder, som också tror att det svenska laget har riktigt bra chanser att ta medalj:
– Svenska laget är riktigt starkt. Förra EM tog vi silver, det vore fantastiskt med ett guld.


Sett 2742 ggr

Häng med till Patrik Kittels "drömmiga" anläggning

I ett nästan 22 minuter långt videoreportage tar Matt Harnacke och Jesse Drent med tittaren till Patrik Kittels och Lyndal Oatleys nya ridanläggning. Hör dem berätta om bygget och visa det färdiga resultatet i klippet ovan.


Sett 7062 ggr

Kämpar för att mulor ska få fortsätta tävla dressyr: ”De är ju till hälften hästar och rids på samma sätt”

Vi har tidigare berättat om dressyrmulan Wallace, som från början var förbjuden att tävla men vars fans fick det brittiska ridsportförbundet att ändra reglerna för hur ”häst” definieras på tävling. I klippet ovan, filmat av BBC för ett år sedan, vinner han sin första klass.


Sett 6351 ggr

Måndagsfeeling med ponnyn Pedro i hagen: "Han trycker på snooze – om och om igen"

Den 22-åriga New Forest-ponnyn Pedro bor hos Johanna och hennes dotter Melina. Han är världens bästa läromästare åt Melina och älskar uteritter. Men kanske ännu mer älskar han att ta sovmorgon.
– Det han mest vill prioritera är att få sova ut på morgonen. Pedro gick rätt in i våra hjärtan och förtroendet fanns där nästan från dag ett. Och vem har hjärta när han ”pratar” med små grymt och pust att be honom vakna tidigt på morgonen? Man kan verkligen säga att Pedro trycker på "snooze". Om och om igen, säger Johanna, och delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 4788 ggr

Minishettisen Blackis vilar lunch – ordentligt nerbäddad

Alexandra Furmans minishettis Blackis, två år, tycker att tuppluren efter lunch är viktig. Och nog blir det hela ännu mysigare om man bäddar ner sig med en filt.


Sett 2323 ggr