Nougat har spring i benen – han vill bli ”fälttävlansnordis” när han blir stor

Hippson-TV

Unghästar och avel

Publicerad: 2019-07-22

-Jag ska bli galopp- eller fälttävlanshäst när jag blir stor!! 🤣🥴😝😂 Han är duktig på galoppombyten 👌 Nougat e.Elstad Blesen 2079 u.Roo-Alma 23840

Publicerat av Kullhagens Nordsvenskar Lördag 20 juli 2019

Nougat har spring i benen – han vill bli ”fälttävlansnordis” när han blir stor

Vi fick tips om det här underbara fölet av ägaren Katharina Magnusson på Kullhagens nordsvenskar i Lilla Edet, med hälsningen:
”Detta lilla hingstföl fick glädjefnatt i hagen i dag! Han är en nordsvensk brukshäst e. Elstad Blesen 2079 u. Roo-Alma 23840. Nougat sprang säkert tre–fyra varv innan jag började filma.”
  
Och kommentaren till själva klippet säger allt:
”Jag ska bli galoppör eller fälttävlansnordis när jag blir stor 😂😂. Han är duktig på galoppombyten 👌!”

Hej Katharina, berätta om hingstfölet – vem är han?
– Nougat är en trygg liten fölunge som blir dagligen hanterad genom att få stå uppbunden, bli inspekterad överallt, ta hovar, samt gå bredvid mamma i körning och ridning. Detta för att lägga grunden till en framtida körhäst. Han gilla att bli kliad över hela kroppen och står då helt stilla.
  
Och föräldrarna?
– Mamma Roo-Alma är femte diplomstoet i stamtavlan och är en mjuk, lugn, trevlig och följsam individ. Hennes första avkomma är nygodkända hingsten Lycke (2106) som blev tvåa av 17 visade treåringar på Grevagården. 
– Pappa Elstad Blesen står hos Josefine och Peter Gerborn, Team Eloge, och är ute på stora evenemang runt om i Sverige och Europa. Blesen går regelbundet i par, fyrspann och nu senast i sexspann tillsammans med andra godkända avelshingstar. 
– Nougat är min första egna uppfödning där jag har varit med från början med att välja hingst till mitt sto. Han kom 15 dagar tidigare än beräknat och Alma skötte hela förlossningen i hagen, helt på egen hand. 
  
Brukar Nougat dra busiga repor i hagen?
– Han älskar att springa runt och latja och spralla. Nougat försöker få i gång morsan eller bonuspappan, valacken Nobelisk, men utan resultat. Därför gör han sina rundor på egen hand. I början sprang Alma efter, men det har hon slutat med nu. 
  
Vad är framtidsplanerna för denna lilla kille?
– Han till salu. Gärna till någon som ämnar bevara honom som hingst likt storebror Lycke. Men framför allt till någon som vill utbilda och använda honom till körning!
– Målet med grundutbildningen är att man i framtiden ska kunna använda honom till alla möjliga ändamål såsom arbete i skog och på åkrar, samt till brukskörning och ridning. Han ska kunna befinna sig i täta folksamlingar och dylikt. Därför är han redan med på allehanda miljöträningar och åker regelbundet transport. 

Mer i Hippson-TV

Muzze har kommit på ett partytrick: ”Han är en riktig buse”

Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, valacken Li Special har kommit på ett alldeles eget ”partytrick” – att öppna boxdörren för att komma åt maten utanför. Se klippet ovan.

Emmie berättar att Li Special, som kallas Muzze, ständigt är hungrig och rätt rund om magen.
– Vi vet inte riktigt hur han har listat ut detta, men han är en riktig buse. För att hålla honom i boxen stänger vi nu gallret så att han inte kommer åt pluppen för att öppna dörren. Han går ute i hage hela dagarna med sina tre kompisar och kommer in sist av alla, säger hon.
  


Sett 3011 ggr

Fiska in godisbiten som ett riktigt proffs

När matte lägger en godisbit lite på håll är den här hästen inte sen med att enkelt "fiska in" den. Allt som behövs är ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.


Sett 1754 ggr

Så här rör sig en fyraåring för 13 miljoner

I helgen var det dags för P.S.I-auktionen i Tyskland, som i år firade 40-årsjubileum med försäljningsrekord. 49 hästar såldes för sammanlagt över 19 miljoner euro.
  
Den dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold (e. Vivaldi – Fürst Romancier) som gick för 1,3 miljoner euro. Det motsvarar cirka 13 695 000 svenska kronor. Köpare var Grand Ducal Dressage i Luxemburg. Frederic Wandres kommer att fortsätta rida hingsten med målet att kvala till unghäst-VM, skriver
Eurodressage.


Sett 20652 ggr

Löshoppning 2.0 – så tränar Giorgio Pagliaro

Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar. Här är det hästen Zeus som visar upp sina talanger. 


Sett 2057 ggr

Från Friends-vinnare i dressyr till ”hopp-ponny”

För en vecka sedan vann danska dressyrstjärnan Cathrine Dufour och hennes Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends arena, före självaste Isabell Werth på Weihegold. Ett par dagar senare rapporterade vi att Cathrine inleder ett samarbete med hoppryttaren Rasmine Roesdahl Laudrup, de kommer att träna tillsammans och har köpt ett par hopphästar ihop.
  
Att samarbetet inspirerar ger Catherine prov på i sociala medier, i klippet ovan får vi se härliga topphästen Cassidy skutta över ett par småhinder. Hellre än bra kanske, men visst ser han rätt nöjd ut?
  
Mattes kommentar på Instagram är:
"Last weekend TOP10 winner... Today jumping pony 😂🦄 @rasminelaudrup tried to learn us a few tricks, but Cassidy had his own idea about how to do it 😂⚡️ #dufourdressage #havefun #tophorse #newjumpingprospect?"Sett 3622 ggr

När frisören fixar den perfekta häst-frisyren

Att ha håret uppsatt i en "hästsvans" har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni? Se klippet ovan!


Sett 1790 ggr

Polishästen Jake dricker te varje morgon

Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor – han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur "sängen" förrän han har druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan. 


Sett 3567 ggr

Pensionerade topphästarna njuter i gröna hagar

På "Madden Mountain" får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus dygnet runt. Hör toppryttaren Beezie Madden berätta mer om sin filosofi – och se hästarna njuta till fullo av pensionen i det här härliga klippet.


Sett 6343 ggr

Tobbe Larssons hästar ”sjunger” i reklamfilmer på tv: ”Det gläder mig”

Tobbe Larsson firar som bekant 20 år som hästartist. Nu har hans fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer att visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!


Sett 3546 ggr

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.


Sett 7803 ggr