Avel
Publicerad: 2022-10-19
En välkommen återkomst på Vilhelmsborg med Desperado N.O.P och Emmelie Scholtens i startlistan – kanske betyder kastrationen att bruksprovsvinnaren Kane har bättre möjlighet till en fin sportkarriär.
Hingstnytt: Giganter möts i världscuppremiären och kastrerad bruksprovsvinnare
Allt fler hingstar tävlar högt upp i klasserna och i detta hingsnytt sammanfaller världscuppremiären i dressyr med en comeback för en av KWPN:s mest kända hingstar. Samtidigt meddelar Lövsta Stuteri att de av hänsyn till bruksprovsvinnaren Kane valt att kastrera honom till förmån för en bättre sportkarriär.
Text och bild: Kim C Lundin
Världscuppremiären i danska Vilhelmsborg söder om Århus på Jylland har ett litet men hingst-tätt startfält när 17 ekipage slåss om poäng för en chans att ta sig till världscupfinalen i Omaha i april 2023. I startfältet finns fyra aktiva avelshingstar och ytterligare hingstar som ej är godkända för avel.
Välkommen återkomst
Mest spännande är kanske en efterlängtad comeback på tävlingsbanan efter ett skadeuppehåll som höll hingsten borta från VM. Desperado N.O.P (KWPN f -08 e. Vivaldi – Havidoff) rids av Emmelie Scholtens och har haft en fin karriär med finalplaceringar i unghäst-VM och på EM 2019. De gjorde sin senaste start i Aachen 2021 där de segrade i CDI4*-iga klassens kür.
Desperado N.O.P har över 1200 avkommor registrerade i KWPN och i år har det registrerats 90 föl till honom. Jämfört med Emmelie Scholtens tidigare tävlingspartner, den godkände hingsten apache, är Desperado en stor svart nalle att hantera även på tävling.
Desperado N.O.P i Aachen 2021 med Emmelie Scholtens
Prestigekamp mellan två hingststationer
I världscuppremiären rider Nanna Merrald Rasmussen på Blue Hors St. Schufro (HANN f -11 e. St. Moritz Junior – Blue Hors Don Schufro, uppf Joachim Wahlers, äg Blue Hors Aps) som varit hennes tävlingspartner i flera år parallellt med Blue Hors Zack och Atterupgaards Orthilia. Nanna och BH St. Schufro vann i Falsterbo i somras och sedan dess har de inte tävlat internationellt då det var fokus på VM och Blue Hors Zack för Nanna. Hon är till vardags beridare på stuteri Blue Hors som i början av decenniet var totalt dominerande inom dansk dressyravel. BH St. Schufro är far till runt 400 föl och har haft stor framgång med sina avkommor, inte minst hos svenska uppfödare med till exempel året fyrarsvinnare Carl Hedins hingst och Maria Rasmussons uppfödning Skyline to B. Under unghäst-VM var St. Schufro far till femårsvinnaren Lyngbjergs St. Paris.
Från konkurrerande och idag dominerande hingsthållaren och försäljningsstallet Helgstrand Dressage kommer endast åttaårige hingsten Jovian (KWPN f -14 e. Apache – Tango) med Andreas Helgstrand i sadeln. Jovian har varit en snackishingst sedan mycket ung ålder, han bär på WFFs-genen och var premiehingst som treåring i DWB. Trots sin popularitet och till viss del hype har Jovian strax över 180 avkommor registrerade i DWB och ungefär lika många i tyska förbund. Jovian vann unghäst-VM som fem- och sjuåring, när han var sex var evenemanget inställt. Han och Andreas debuterade i internationell Grand Prix i maj 2022 och gjorde vad de kunde för att bli uttagna till VM men föll på målsnöret. Tidigare ägde Cathrine Rasmussen, Kleppenhus, hälften av hingsten men sedan i september är det Helgstrand Dressage som äger 100 procent.
Andreas Helgstrand och Jovian under den sista uttagningstävlingen inför VM i Aachen.
Outsider på väg upp
Baserad i nederländerna men tävlar för Marocko, det är Yessin Rahmouni med den godkände svarte skönheten All At Once (KWPN f- 10 e. Ampere – I.P.S. Gribaldi, uppf Stal 104 , äg Yessin Rahmouni och Stal 104) som blev mer allmänt bekanta genom att de kvalificerade sig till världscupfinalen i Leipzig i våras. De har gjort allt bättre resultat och representterade även Marocko på OS i Tokyo under 2021. All at Once har lite över 160 avkommor men har bara funnits tillgänglig via fryst sperma de senaste åren.
Yessin Rahmouni och All at Once i Leipzig under världscupfinalen.
Kullös bruksprovsvinnare
Det är långt ifrån alla hingstar som finner sig till rätta och kan komma till ro i sin roll som hingst, för en del rider testosteronet dem och de slappnar aldrig av, knappt ens i hemmiljö. Bruksprovsvinnaren från 2019 Kane (KWPN f -15 e Dream Boy – Krack C) är kastrerad för att få ro att koncentrera sig på sportkarriären. Kane kommer finnas tillgänglig via fryst sperma säsongen 2023. Han var Charlotte Dujardins favorittestobjekt under fyrarårsfinalen och vann SWB Stallion Trophy .
-Vi tror verkligen att Kane har en ljus framtid inom sporten, men vi behöver ge honom de bästa möjliga förutsättningarna att utvecklas mot sin fulla potential. I Kanes fall tror vi det är genom att låta honom fortsätta livet som valack, han kommer att må bättre och få arbetsro, han slipper den stress som han har känt som hingst, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, stuteri och utbildningschef, Lövsta Stuteri.
Charlotte Dujardin på Kane 2019
Avanmäld till världscuppremiären men påfyllt i stallet
Världscuppremiären i Vilhelmsborg får klara sig utan sin mest lysande stjärna Cathrine Laudrup-Dufour då hon valt att stryka Bohemian. Han är inte i den form hon vill ha honom i och eftersom hon inte har en världscupfinal i målkorset väljer Cathrine att avstå. Kanske ska hon istället rida på sin nya svarta skönhet Iron (Old f -17 e. Aagards Ibiza – Hohenstein), godkänd avelshingst som köpts av familjen Pidgely för att utbildas av Cathrine.
Slowmotion-filmer har åter blivit populära men var lite vaksam, slowmotion av gångarter visar inte alltid den rätta takten i en rörelse.
View this post on Instagram
Tidigare på Hippson.se
Här är hingstarna som hoppar på SWB Equestrian Weeks
Hingstnytt: Malin Baryard Johnsons tidigare tävlingspartner åter i landet till avel
Hingstnytt: Carl Hedin förbereder Skyline to B för SWB Equestrian Weeks
taggar
Liknande webbartiklar
- Helgstrand överklagar inte efter förlorad medalj
- Hingstnytt: Lövsta stuteri köper UVM-finalist – visas på bruksprovet 2023
- Lövsta satsar på framgångsrika ston: ”Vill uppmuntra fler ägare att sätta dem i avel”
- Stjärnspäckat startfält till Friends-dressyren
- Hingstnytt: Hästvälfärd får tyska avelsförbund att bryta upp från sina traditioner
- Hingstnytt: Här är hingstarna som får flest föl* 2023
- Från unghäst-VM till VM-medaljer på fyra år
- Hingstnytt: Malin Baryard Johnsons tidigare tävlingspartner åter i landet till avel
- Nederländerna mister mästerskapshäst inför OS
- Mount St. John Freestyle till Laudrup-Dufour

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!