Foto: Distriktsveterinärerna och Adobe Stock
Varje år drabbas många hästar av både lindrigare och svårare ögonskador. Hästen är i stort behov av sina ögon och därför är det viktigt att rätt behandling sätts in så snart som möjligt. Distriktsveterinärernas Sanna Hedén berättar mer.
Hästens stora ögon är som bekant placerade på varsin sida av skallen och är något utstående från huvudet. Det gör att ögonen är ganska oskyddade, i kombination med att hästen är ett flyktdjur med snabba reaktioner riskerar ögonen därför att utsättas för skador.
– Hästar är flykt- och flockdjur och ögonen fyller en mycket viktig funktion, hästen är beroende av dem för att kunna leva ett kvalitativt liv. Ju snabbare en behandling sätts in vid ett ögonlidande, desto bättre blir prognosen för ett fullständigt tillfrisknande, säger distriktsveterinär Sanna Hedén och fortsätter:
– Därför är det väldigt viktigt att alltid kontakta veterinären i ett tidigt skede när något avvikande upptäcks, i stället för att vänta ett par dagar för att se om det blir bättre.
Hornhinnerelaterade problem
De vanligaste ögonproblemen Distriktsveterinärerna möter i sitt arbete är hornhinnerelaterade. Hästen visar oftast tydligt att den har ont genom att knipa med ögat – men det kan även vara rinnigt, svullet eller något indraget i ögonhålan.
– Tillåter hästen sin ägare att kika närmare på ögat går det också ofta att se att hornhinnan är grumlig och ful. Smärta gör dessutom att pupillen kan dra ihop sig reflektoriskt och ibland kan ägaren se just det, att pupillens diameter är mindre i jämförelse med det friska ögats. Då är det viktigt att få ögat behandlat snabbt, för att inte få kvarstående men av inflammationen.
En infektion i ögat kan orsakas av både virus och bakterier, vilka ibland också kan ge upphov till sår. Sår på hornhinnan kan även uppstå av yttre trauman, som till exempel att hästen river sig på något eller får in ett gruskorn i ögat.
– Hornhinnan består av fyra olika cellager vilket kan låta mycket, men tillsammans är dessa endast cirka 0,8 millimeter. Såren kan både vara ytliga på det första lagret eller gå igenom flera. Ju fler lager som är skadade, desto allvarligare är det.
Krävs mörker vid undersökning
När veterinären kommer ut till en häst med ögonbesvär börjar undersökningen lite på avstånd för att få en helhetsbild av symtomen, innan själva ögat undersöks närmare. För att få till en bra undersökning krävs en relativt mörk miljö.
– Det kan vara lättare att få till en standardiserad undersökning på klinik eftersom man enklare kan styra ljuset på en mottagning. För att kunna undersöka ögat behöver det vara hyggligt mörkt, så att stå ute i en hage ger en bristfällig undersökning om det inte är mörker utomhus, säger Sanna och fortsätter:
– Oftast går det dock att få till det ganska bra ute i stallen, det allra viktigaste är att ögat som har problem undersöks och behandlas så fort det är möjligt.
Eftersom hästen i de allra flesta fall har väldigt ont av ögonbesvär brukar lugnande medicin behöva ges, för att veterinären ska tillåtas undersöka ögat. Själva ögonundersökningen sker sedan med hjälp av en bra ficklampa och gärna 2,5 gångers förstoring. För att tydligare se skador på hornhinnan brukar ögat färgas, vanligen med fluorescein som ger en grön färg.
– Om hästen har en defekt i hornhinnans celler fastnar det grön färg där, vilket gör att vi lättare ser sårets omfattning och djup. Vi ser även om hästens tårkanaler är i funktion eftersom det i sådant fall rinner grön färg ur dess nos, då hästars tårkanaler mynnar ut där.
Ögat på denna häst har färgats med fluorescein för att veterinären ska se hornhinnesåret. Foto: Distriktsveterinärerna
Viktigt att hålla koll på läkningen
Djupa sår behöver remitteras till klinik för operation och intensiv medicinsk behandling. De ytligare såren kan däremot behandlas på hemmaplan med hjälp av lokalbehandling med ögonsalva och/eller ögondroppar, samt allmänbehandling med antiinflammatorisk medicin.
– Vi brukar ofta ge en engångsdos alternativt några dagar med pupillvidgande medicin. Detta för att öppna upp pupillen och minska risken för sammanväxningar mellan hornhinna och iris, något som kan ske vid kraftiga inflammationer i ögat, säger Sanna.
En mindre skada läker oftast på ett par dagar med rätt behandling. Blir hästen inte bättre bör ögat dock återigen ses över av en veterinär.
– Jag tycker att man bör boka in ett återbesök för att se att läkningen går åt rätt håll, även ytliga sår kan ha en långsam sårläkning och behöva stimuleras. Blir ögat inte bättre inom kort är det alltid viktigt att göra en ny undersökning för att leta efter anledningen till varför såret inte läker som det ska.
När ögonlocket skadas
En annan relativt vanlig ögonrelaterad åkomma är skador på hästars ögonlock. Oftast orsakas dessa av att hästen har fastnat i något vasst och har slitit sig loss.
– Ögonlocksskador kan förebyggas genom att se över miljön hästen vistas i. Se till att det inte finns vassa saker den kan fastna i, som till exempel utstickande spikar eller krokar till vattenhinkar.
Även om en skada på ögonlocket är allvarlig ses prognosen som relativt god. Det gäller dock att få till en bra sårläkning.
– Såret behöver sys ihop snabbast möjligt och det gäller att få ihop sårkanterna så att det läker fint. Om du får en defekt på ögonlockskanten uppstår problem i att sprida ut tårfilmen över ögat, säger Sanna och fortsätter:
– Det i sin tur kan leda till skav på hornhinnan som skapar sekundära problem såsom sår.
Läkningsprocess vid ögonlocksskada. Foto: Distriktsveterinärerna
Enögdhet – en sista utväg
I samband med vissa ögonskador eller sjukdomar kan hästens öga behöva opereras bort. Det är något som tas till om det inte går att få bukt med smärtan.
– Att operera bort ögat är ett sista alternativ och något man måste ta till då hästen står med kronisk smärta i sitt öga. Det är inte okej att den har ständigt ont och att vi inte kan medicinera bort det. I dessa fall opereras ögat bort för hästens välfärd, förklarar Sanna.
De flesta hästar klarar sig bra med endast ett öga, men det är inte alltid en självklarhet.
– Vissa individer har svårt att hantera att vara enögda och blir stressade av det. Något som grundas i att hästar är flykt- och flockdjur och därför är väldigt beroende av sina ögon, säger Sanna och fortsätter:
– Samtidigt finns det exempel på tävlingshästar på högsta nivå som klarar sig utmärkt med ett öga. För dessa hästar är det öga som finns kvar oerhört viktigt, det finns ytterst få exempel på helblinda hästar som fungerar bra och som lever ett värdigt hästliv.
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!