I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2019-12-02
Foto: Distriktsveterinärerna och Adobe Stock
Hästens ögon är livsviktiga - så bör du agera vid ögonskada: "Kontakta veterinär tidigt"
Varje år drabbas många hästar av både lindrigare och svårare ögonskador. Hästen är i stort behov av sina ögon och därför är det viktigt att rätt behandling sätts in så snart som möjligt. Distriktsveterinärernas Sanna Hedén berättar mer.
Hästens stora ögon är som bekant placerade på varsin sida av skallen och är något utstående från huvudet. Det gör att ögonen är ganska oskyddade, i kombination med att hästen är ett flyktdjur med snabba reaktioner riskerar ögonen därför att utsättas för skador.
– Hästar är flykt- och flockdjur och ögonen fyller en mycket viktig funktion, hästen är beroende av dem för att kunna leva ett kvalitativt liv. Ju snabbare en behandling sätts in vid ett ögonlidande, desto bättre blir prognosen för ett fullständigt tillfrisknande, säger distriktsveterinär Sanna Hedén och fortsätter:
– Därför är det väldigt viktigt att alltid kontakta veterinären i ett tidigt skede när något avvikande upptäcks, i stället för att vänta ett par dagar för att se om det blir bättre.

Sanna Hedén är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hon jobbar hos Distriktsveterinärerna i Falköping och just ögon har blivit ett specialintresse för henne, till stor del eftersom hon själv har haft hästar som har drabbats av ögonsjukdom. I övrigt jobbar Sanna en hel del med både reproduktion och tänder när det gäller häst. Foto: Anna M Lönedal
Hornhinnerelaterade problem
De vanligaste ögonproblemen Distriktsveterinärerna möter i sitt arbete är hornhinnerelaterade. Hästen visar oftast tydligt att den har ont genom att knipa med ögat – men det kan även vara rinnigt, svullet eller något indraget i ögonhålan.
– Tillåter hästen sin ägare att kika närmare på ögat går det också ofta att se att hornhinnan är grumlig och ful. Smärta gör dessutom att pupillen kan dra ihop sig reflektoriskt och ibland kan ägaren se just det, att pupillens diameter är mindre i jämförelse med det friska ögats. Då är det viktigt att få ögat behandlat snabbt, för att inte få kvarstående men av inflammationen.
En infektion i ögat kan orsakas av både virus och bakterier, vilka ibland också kan ge upphov till sår. Sår på hornhinnan kan även uppstå av yttre trauman, som till exempel att hästen river sig på något eller får in ett gruskorn i ögat.
– Hornhinnan består av fyra olika cellager vilket kan låta mycket, men tillsammans är dessa endast cirka 0,8 millimeter. Såren kan både vara ytliga på det första lagret eller gå igenom flera. Ju fler lager som är skadade, desto allvarligare är det.
Krävs mörker vid undersökning
När veterinären kommer ut till en häst med ögonbesvär börjar undersökningen lite på avstånd för att få en helhetsbild av symtomen, innan själva ögat undersöks närmare. För att få till en bra undersökning krävs en relativt mörk miljö.
– Det kan vara lättare att få till en standardiserad undersökning på klinik eftersom man enklare kan styra ljuset på en mottagning. För att kunna undersöka ögat behöver det vara hyggligt mörkt, så att stå ute i en hage ger en bristfällig undersökning om det inte är mörker utomhus, säger Sanna och fortsätter:
– Oftast går det dock att få till det ganska bra ute i stallen, det allra viktigaste är att ögat som har problem undersöks och behandlas så fort det är möjligt.
Eftersom hästen i de allra flesta fall har väldigt ont av ögonbesvär brukar lugnande medicin behöva ges, för att veterinären ska tillåtas undersöka ögat. Själva ögonundersökningen sker sedan med hjälp av en bra ficklampa och gärna 2,5 gångers förstoring. För att tydligare se skador på hornhinnan brukar ögat färgas, vanligen med fluorescein som ger en grön färg.
– Om hästen har en defekt i hornhinnans celler fastnar det grön färg där, vilket gör att vi lättare ser sårets omfattning och djup. Vi ser även om hästens tårkanaler är i funktion eftersom det i sådant fall rinner grön färg ur dess nos, då hästars tårkanaler mynnar ut där.
Ögat på denna häst har färgats med fluorescein för att veterinären ska se hornhinnesåret. Foto: Distriktsveterinärerna
Viktigt att hålla koll på läkningen
Djupa sår behöver remitteras till klinik för operation och intensiv medicinsk behandling. De ytligare såren kan däremot behandlas på hemmaplan med hjälp av lokalbehandling med ögonsalva och/eller ögondroppar, samt allmänbehandling med antiinflammatorisk medicin.
– Vi brukar ofta ge en engångsdos alternativt några dagar med pupillvidgande medicin. Detta för att öppna upp pupillen och minska risken för sammanväxningar mellan hornhinna och iris, något som kan ske vid kraftiga inflammationer i ögat, säger Sanna.
En mindre skada läker oftast på ett par dagar med rätt behandling. Blir hästen inte bättre bör ögat dock återigen ses över av en veterinär.
– Jag tycker att man bör boka in ett återbesök för att se att läkningen går åt rätt håll, även ytliga sår kan ha en långsam sårläkning och behöva stimuleras. Blir ögat inte bättre inom kort är det alltid viktigt att göra en ny undersökning för att leta efter anledningen till varför såret inte läker som det ska.
När ögonlocket skadas
En annan relativt vanlig ögonrelaterad åkomma är skador på hästars ögonlock. Oftast orsakas dessa av att hästen har fastnat i något vasst och har slitit sig loss.
– Ögonlocksskador kan förebyggas genom att se över miljön hästen vistas i. Se till att det inte finns vassa saker den kan fastna i, som till exempel utstickande spikar eller krokar till vattenhinkar.
Även om en skada på ögonlocket är allvarlig ses prognosen som relativt god. Det gäller dock att få till en bra sårläkning.
– Såret behöver sys ihop snabbast möjligt och det gäller att få ihop sårkanterna så att det läker fint. Om du får en defekt på ögonlockskanten uppstår problem i att sprida ut tårfilmen över ögat, säger Sanna och fortsätter:
– Det i sin tur kan leda till skav på hornhinnan som skapar sekundära problem såsom sår.
Läkningsprocess vid ögonlocksskada. Foto: Distriktsveterinärerna
Enögdhet – en sista utväg
I samband med vissa ögonskador eller sjukdomar kan hästens öga behöva opereras bort. Det är något som tas till om det inte går att få bukt med smärtan.
– Att operera bort ögat är ett sista alternativ och något man måste ta till då hästen står med kronisk smärta i sitt öga. Det är inte okej att den har ständigt ont och att vi inte kan medicinera bort det. I dessa fall opereras ögat bort för hästens välfärd, förklarar Sanna.
De flesta hästar klarar sig bra med endast ett öga, men det är inte alltid en självklarhet.
– Vissa individer har svårt att hantera att vara enögda och blir stressade av det. Något som grundas i att hästar är flykt- och flockdjur och därför är väldigt beroende av sina ögon, säger Sanna och fortsätter:
– Samtidigt finns det exempel på tävlingshästar på högsta nivå som klarar sig utmärkt med ett öga. För dessa hästar är det öga som finns kvar oerhört viktigt, det finns ytterst få exempel på helblinda hästar som fungerar bra och som lever ett värdigt hästliv.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie i fem delar, där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.

Liknande webbartiklar
- Osäker bedömning via digital veterinärtjänst – veterinär tilldelas erinran
- Veterinären: Hinkar kan orsaka stora skador
- Forskningskollen: Rynkor vid hästens ögon påverkas av smärta och känslor
- Vad och hur ser hästar egentligen
- Många äldre hästar har problem med ögonen – ägarna vet oftast inte om det
- Genom hästens ögon
- Följ veterinärens vardag i ny podd
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- Distriktsveterinärernas uppmaning till djurägare i rådande veterinärbrist
- Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!