Forskning
Publicerad: 2023-10-03
Foto: Adobe Stock
DNA-prover för att följa kvarkabakteriernas vägar
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning både här i Sverige och utomlands. Forskare har med hjälp av DNA-tester tittat på hur kvarka sprids, vilka bakteriestammar som förekommer bland smittade hästar i Sverige och hur effektivt vaccinet är mot dessa.
Studien, som gjorts i samarbete mellan SVA, SLU och Distriktsveterinärerna, visade att kvarkasmitta i Sverige tillhör samma kluster vilket vaccinet är 99,9 procent effektivt mot. De flesta utbrott var kopplade till att en ny häst anlänt till anläggningen, ofta importerad. Genom att använda sig av DNA-test kunde man visa på olika varianter på olika anläggningar och utesluta att smitta spridits, eller inte spridits, mellan anläggningar. Man genomförde också intervjuer för att kartlägga smittvägar. Det man kunde se var att smitta spreds när hästar körts i samma transport. Det fanns också ett tillfälle då smitta spreds genom en transport som inte var rengjord varför smittan fanns kvar när nästa häst lastades.
SVA skriver på sin hemsida: "Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde för SVA som ligger i linje med modern smittbekämpning. Genom att noggrant kartlägga smittor och smittvägar kan vi motivera hästägare att genomföra rätt inriktade förebyggande åtgärder, som vaccination och karantän, och bevaka signaler för om vaccin mot kvarka skulle behöva uppdateras."
taggar
Liknande webbartiklar
- Känsligare metod för benskabb framtagen: "Märkte att det saknas en bra diagnostik"
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
- Ny studie visar – detta material är svårt att få rent efter ett kvarkautbrott
- Åsas hästar fick kvarka: "Det glömmer man inte i första taget"
- Allt fler drabbas av kvarka
- Alla skolhästar på Wången vaccineras mot kvarka
- EHV-1 konstaterad hos häst i Uppsala län
- Synetgrimmor kräver tvätt i 60 grader
- Vaccinet stoppar inte smittspridning
- Hantera konsekvenserna av torkan

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världsettan Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning

Ridtravarna tävlar i Friends arena
Det finns ett liv efter karriären som kapplöpningshäst. Det kommer publiken på Friends att få ta del av när Life After Racing Trophy avgörs.

Så sänder TV4 från SIHS
I dag börjar Sweden International Horse Show på Friends arena. För de som inte kan vara på plats i arenan kommer TV4 sköta tv-sändningen.

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ponnyn Lidur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lidur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!