Arkivfoto: Adobe Stock
”Ingen hov, ingen häst” brukar man säga – och hoven är minst sagt livsviktig för hästen. Distriktsveterinärernas Signe Holmberg berättar mer om dess uppbyggnad och hur managementet kring hästen, samt klimatet, påverkar hovarna.
Text: Jennie Börs
Det vi utåt sett ser av hästens hov är den så kallade hovkapseln, vilken är uppbyggd av horn. Kapselns funktion är att bära vikt och att skydda de många känsliga strukturer som finns i hovens inre. Samtidigt behöver den vara extremt slitstark och känslig för underlaget.
– Att hästen har en fungerande hov är livsviktigt. Skulle vi göra en jämförelse står hästen på något som motsvarar vår långfingernagel, säger distriktsveterinär Signe Holmberg, som också är utbildad hovslagare.
Signe Holmberg är utbildad hovslagare vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara (BYS) och läste därefter till veterinär vid University of Veterinary Medicine i Budapest. I dag arbetar hon som distriktsveterinär i Växjö och läser parallellt en kvalificerad tilläggsutbildning vid BYS, för att bli av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Foto: Distriktsveterinärerna
Lamellerna "bär" hästen
En förklaring till att hästen, trots sin stora massa, kan stå på en så pass liten yta är enligt Signe hovens speciella struktur med lameller. Hästar har både primärlameller och sekundärlameller, till skillnad från klövdjur som bara har primära sådana.
– Lamellerna är en fingerliknande struktur, vilken endast syns i mikroskop och som ger en stor fästyta mellan kötthov och hornkapsel. “Fingrar” sticker ut från kötthoven och motsvarande “fingrar” sticker ut från hornkapseln, tillsammans ger de en fästyta på nästan en kvadratmeter per hov hos en 500 kilos häst. Så det ger en förklaring till varför den stora och tunga hästkroppen kan bäras upp av en relativt liten fot, säger hon.
Hovens utsida kan se olika ut, dess form är ett resultat av gener och av rasens ursprungliga uppväxtmiljö. Hästraser som härstammar från torrare områden tenderar exempelvis att ha mindre och mer högställda hovar, med mer hovbrosk. Härstammar rasen å andra sidan från ett blötare område, då brukar hovarna vara mer utflutna och ha mindre brosk.
– Hovar tenderar alltså att få olika form beroende på dels genetiken, dels vilket geografiskt område rasen härstammar från. Ett tydligt exempel är att arabhästar som kommer från mer sandiga marker ofta har små och hårda hovar.
Blöta marker och torka påverkar
Just klimatet påverkar hovarna under hela hästens liv, beroende på om det är en blöt respektive torr säsong. De långa, blöta vintrarna i södra Sverige kan till exempel orsaka problem som hovbölder, bärrandsrötor eller strålröta.
– När hovarna står fuktigt skapas förhållanden som svampar och bakterier trivs i, dessutom kan det uppstå en syrefattig miljö när lera packas in. Det gör att anaeroba bakterier trivs bra och kan leta sig upp i hovstrukturen, vilket i sin tur kan leda till dessa åkommor, säger Signe och fortsätter:
– Snösulor i kombination med lera kan också orsaka problem. Då kan nämligen en lerinpackning uppstå under sulan, vilken i sin tur kan leda till att ett sultryck skapas när leran torkar. Därmed ökar risken för hovböld.
Under de blöta perioderna kan en ökad förekomst av tappskor märkas av, något som beror på att hornet i hoven anpassar sig efter miljön. När hästen står ute där det är blött vidgar sig hornet något, medan det sedan dra ihop sig igen när hästen kommer in i den torra stallmiljön.
– Ibland kan man höra att skorna glappar efter att hästen har varit ute i hagen, men morgonen därpå sitter skon hårt igen. Det beror på att sömhålen först luckras upp lite, för att sedan krypa ihop, förklarar Signe.
Samtidigt påverkar exempelvis en torrare sommar hovarna. Även här finns risk för hovbölder, men också för att hästen blir sulöm eller får en sulläderhudsinflammation.
– Under torra perioder kan en hovböld uppstå om hästen exempelvis trampar på en sten, där kroppen inte riktigt klarar av att hantera skadan. Barfotahästar riskerar att få inpackningar vid torka då små fickor kan bildas, detta om man inte håller efter hoven. Generellt klarar hästar med små och höga hovar dessa perioder bättre.
Börja redan med fölet
För att skapa så bra hovförutsättningar som möjligt för hästen menar Signe att man ska börja redan i fölstadiet. Genom regelbundna besök hos en godkänd hovslagare från start kommer hästen att bli mer hållbar långsiktigt.
– Hornet växer snabbare hos fölungar och man har bara en begränsad tid på sig att korrigera medfödda fel i benställningen. Efter ett par månader sluter sig nämligen tillväxtzonerna och då går det inte längre att påverka hästens benställning. Genom att börja i tid finns det dock goda förutsättningar för att kunna åtgärda både större och mindre problem, säger hon och fortsätter:
– Exempelvis kan du undvika sådant som att hästen blir lite inåttåad, får bockhov eller att en hov sticker i väg lite grann. I det långa loppet kan du då få ett mer normalt hovslagarintervall, med färre hovslagaråtgärder och en hållbarare häst som resultat. Det är också viktigt att ha ett gott samarbete hovslagare och veterinär emellan.
En hållbar hov byggs dessutom upp via hästens kost. Därför är det avgörande att din häst får ett bra och analyserat grovfoder, som kompletteras utefter dess behov.
– Att ge specifika råd är svårt eftersom man måste ha en övergripande bild över varje individ. Men generellt kan man säga att en välbalanserad foderstat är en bra grund. Det i kombination med regelbunden hovskötsel kommer du långt med.
Att låta hästen stå med hovarna i blöt en stund innan hovslagaren kommer skapar bättre förutsättningar för honom eller henne att göra ett bra jobb, förklarar Signe. Foto: Hippson
Lerinpackning för torra hovar
Något annat Signe påtalar är det allmänna "managementet" kring hästen. Där är det utöver regelbunden hovslagar- och veterinärkontakt, och en balanserad foderstat, viktigt att hålla hästen i normalhull samt att motionera den regelbundet.
– Fång är den sjukdom med hovproblem som följd vi veterinärer oftast behandlar i fält, förutom låga hältor som ofta utreds på klinik. Även om fång i sig inte bara är en hovsjukdom, utan symtom på underliggande tillstånd, är det ändå viktigt att ta till åtgärder för att minimera risken att hästen drabbas.
Vad gäller den vardagliga hovskötseln menar Signe att det viktigaste är att kratsa ur hästens hovar dagligen, för att kontrollera att inte stenar eller grus har packats upp i hovväggen. Samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att visitera hela benet efter svullnader och sår.
Att olja en eventuellt torr hov ser hon inte ger några större effekter, mer än att hoven blir fin på utsidan.
– Det är insidan av hoven vi vill påverka och jag har inte läst någon övertygande forskning på att olja skulle göra skillnad. Står hästen på mycket torr mark och du vill fukta hoven är det bättre att till exempel packa in den med lera under natten. För det gör att fukten tränger in när det får sitta länge.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!