I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2020-06-22
Arkivfoto: Adobe Stock
Noggrann hovvård ger hållbar häst: "Står på något som motsvarar vår långfingernagel"
”Ingen hov, ingen häst” brukar man säga – och hoven är minst sagt livsviktig för hästen. Distriktsveterinärernas Signe Holmberg berättar mer om dess uppbyggnad och hur managementet kring hästen, samt klimatet, påverkar hovarna.
Text: Jennie Börs
Det vi utåt sett ser av hästens hov är den så kallade hovkapseln, vilken är uppbyggd av horn. Kapselns funktion är att bära vikt och att skydda de många känsliga strukturer som finns i hovens inre. Samtidigt behöver den vara extremt slitstark och känslig för underlaget.
– Att hästen har en fungerande hov är livsviktigt. Skulle vi göra en jämförelse står hästen på något som motsvarar vår långfingernagel, säger distriktsveterinär Signe Holmberg, som också är utbildad hovslagare.
Signe Holmberg är utbildad hovslagare vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara (BYS) och läste därefter till veterinär vid University of Veterinary Medicine i Budapest. I dag arbetar hon som distriktsveterinär i Växjö och läser parallellt en kvalificerad tilläggsutbildning vid BYS, för att bli av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Foto: Distriktsveterinärerna
Lamellerna "bär" hästen
En förklaring till att hästen, trots sin stora massa, kan stå på en så pass liten yta är enligt Signe hovens speciella struktur med lameller. Hästar har både primärlameller och sekundärlameller, till skillnad från klövdjur som bara har primära sådana.
– Lamellerna är en fingerliknande struktur, vilken endast syns i mikroskop och som ger en stor fästyta mellan kötthov och hornkapsel. “Fingrar” sticker ut från kötthoven och motsvarande “fingrar” sticker ut från hornkapseln, tillsammans ger de en fästyta på nästan en kvadratmeter per hov hos en 500 kilos häst. Så det ger en förklaring till varför den stora och tunga hästkroppen kan bäras upp av en relativt liten fot, säger hon.
Hovens utsida kan se olika ut, dess form är ett resultat av gener och av rasens ursprungliga uppväxtmiljö. Hästraser som härstammar från torrare områden tenderar exempelvis att ha mindre och mer högställda hovar, med mer hovbrosk. Härstammar rasen å andra sidan från ett blötare område, då brukar hovarna vara mer utflutna och ha mindre brosk.
– Hovar tenderar alltså att få olika form beroende på dels genetiken, dels vilket geografiskt område rasen härstammar från. Ett tydligt exempel är att arabhästar som kommer från mer sandiga marker ofta har små och hårda hovar.
Blöta marker och torka påverkar
Just klimatet påverkar hovarna under hela hästens liv, beroende på om det är en blöt respektive torr säsong. De långa, blöta vintrarna i södra Sverige kan till exempel orsaka problem som hovbölder, bärrandsrötor eller strålröta.
– När hovarna står fuktigt skapas förhållanden som svampar och bakterier trivs i, dessutom kan det uppstå en syrefattig miljö när lera packas in. Det gör att anaeroba bakterier trivs bra och kan leta sig upp i hovstrukturen, vilket i sin tur kan leda till dessa åkommor, säger Signe och fortsätter:
– Snösulor i kombination med lera kan också orsaka problem. Då kan nämligen en lerinpackning uppstå under sulan, vilken i sin tur kan leda till att ett sultryck skapas när leran torkar. Därmed ökar risken för hovböld.
Under de blöta perioderna kan en ökad förekomst av tappskor märkas av, något som beror på att hornet i hoven anpassar sig efter miljön. När hästen står ute där det är blött vidgar sig hornet något, medan det sedan dra ihop sig igen när hästen kommer in i den torra stallmiljön.
– Ibland kan man höra att skorna glappar efter att hästen har varit ute i hagen, men morgonen därpå sitter skon hårt igen. Det beror på att sömhålen först luckras upp lite, för att sedan krypa ihop, förklarar Signe.
Samtidigt påverkar exempelvis en torrare sommar hovarna. Även här finns risk för hovbölder, men också för att hästen blir sulöm eller får en sulläderhudsinflammation.
– Under torra perioder kan en hovböld uppstå om hästen exempelvis trampar på en sten, där kroppen inte riktigt klarar av att hantera skadan. Barfotahästar riskerar att få inpackningar vid torka då små fickor kan bildas, detta om man inte håller efter hoven. Generellt klarar hästar med små och höga hovar dessa perioder bättre.
Börja redan med fölet
För att skapa så bra hovförutsättningar som möjligt för hästen menar Signe att man ska börja redan i fölstadiet. Genom regelbundna besök hos en godkänd hovslagare från start kommer hästen att bli mer hållbar långsiktigt.
– Hornet växer snabbare hos fölungar och man har bara en begränsad tid på sig att korrigera medfödda fel i benställningen. Efter ett par månader sluter sig nämligen tillväxtzonerna och då går det inte längre att påverka hästens benställning. Genom att börja i tid finns det dock goda förutsättningar för att kunna åtgärda både större och mindre problem, säger hon och fortsätter:
– Exempelvis kan du undvika sådant som att hästen blir lite inåttåad, får bockhov eller att en hov sticker i väg lite grann. I det långa loppet kan du då få ett mer normalt hovslagarintervall, med färre hovslagaråtgärder och en hållbarare häst som resultat. Det är också viktigt att ha ett gott samarbete hovslagare och veterinär emellan.
En hållbar hov byggs dessutom upp via hästens kost. Därför är det avgörande att din häst får ett bra och analyserat grovfoder, som kompletteras utefter dess behov.
– Att ge specifika råd är svårt eftersom man måste ha en övergripande bild över varje individ. Men generellt kan man säga att en välbalanserad foderstat är en bra grund. Det i kombination med regelbunden hovskötsel kommer du långt med.
Att låta hästen stå med hovarna i blöt en stund innan hovslagaren kommer skapar bättre förutsättningar för honom eller henne att göra ett bra jobb, förklarar Signe. Foto: Hippson
Lerinpackning för torra hovar
Något annat Signe påtalar är det allmänna "managementet" kring hästen. Där är det utöver regelbunden hovslagar- och veterinärkontakt, och en balanserad foderstat, viktigt att hålla hästen i normalhull samt att motionera den regelbundet.
– Fång är den sjukdom med hovproblem som följd vi veterinärer oftast behandlar i fält, förutom låga hältor som ofta utreds på klinik. Även om fång i sig inte bara är en hovsjukdom, utan symtom på underliggande tillstånd, är det ändå viktigt att ta till åtgärder för att minimera risken att hästen drabbas.
Vad gäller den vardagliga hovskötseln menar Signe att det viktigaste är att kratsa ur hästens hovar dagligen, för att kontrollera att inte stenar eller grus har packats upp i hovväggen. Samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att visitera hela benet efter svullnader och sår.
Att olja en eventuellt torr hov ser hon inte ger några större effekter, mer än att hoven blir fin på utsidan.
– Det är insidan av hoven vi vill påverka och jag har inte läst någon övertygande forskning på att olja skulle göra skillnad. Står hästen på mycket torr mark och du vill fukta hoven är det bättre att till exempel packa in den med lera under natten. För det gör att fukten tränger in när det får sitta länge.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.

Jennie Börs
redaktion@hippson.setaggar
Liknande webbartiklar
- Ta hand om hästens hovar i vinter
- Fullt fokus på hästens hovar på Flyinge
- Hade kraftigt förväxta hovar – häst avlivades
- Ponnyexpressen tar biltvätten till hjälp
- Björn Berg vill doktorera i hovslageri: ”Det finns ett behov av experter på hovar”
- Discovery Channel gör inslag om svenskt hovprojekt
- Shettisen Poly hade inte fått hovarna verkade på tio år
- Sett på Spoga Horse: "Nagellack" till hästen?
- Måttband – ett viktigt ”vapen” mot fång
- ”Första hjälpen” är A och O vid hovskador

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!