Till vänster syns Mette Rosencrantz och Anna Blomdahl till häst, med svenska hästskötaren Kajsa Briandt på marken.
Redan 2001 lämnade Anna Blomdahl hemstaden Göteborg, för att ge sig ut på vad som skulle komma att bli hennes livs äventyr. Hon flyttade till soliga Kalifornien för att jobba med dressyrhästar på heltid och i dag, 15 år senare, har hon inga planer på att flytta hem igen.
Text & foto: Natalie Lindholm
Hej Anna, du jobbar hos dressyrryttaren Mette Rosencrantz i Kalifornien. Hur kom det sig att du hamnade där?
– Jag kom till Mette i årsskiftet 2001–2002, precis innan jag skulle fylla 20. Då hade jag alltid drömt om att resa och bo utomlands, framför allt ville jag förbättra min engelska. Hästarna har alltid varit ett stort intresse, jag växte upp bland hästar då båda mina föräldrar red och min mamma arbetade som ridlärare.
– Det var tack vare goda vänner till mina föräldrar, Liz och Lasse Parmler, som jag fick kontakten med just Mette. Det var så klart lockande att få möjlighet att resa till Kalifornien, men det var inte just USA som drog mest utan möjligheten att få komma till Mette Rosencrantz – som ju också är från Sverige.
Vad har du för roll i stallet?
– Min roll hos Mette har ändrats ganska mycket från det att jag först kom hit för snart 15 år sedan. Jag började som “working student”, då jobbade jag sex och en halv dag i veckan och bodde i ett rum på gården. Jag var i princip i stallet dygnet runt, det var en helt fantastisk och lärorik tid, där det var ordning och reda som gällde och där hästarnas välbefinnande kom i allra första hand.
– Mette är mycket mån om att man ska lära sig och bli bättre. Hon delar med sig väldigt mycket av sina erfarenheter och kunskaper, men du måste vara hungrig att lära mer och utnyttja din tid på bästa sätt.
– I början fick jag hemläxor som jag fick redovisa. Det kunde vara allt från att lära sig engelska ord och hästtermer till att veta vad som ingår i de olika dressyrprogrammen, sjukdomar hos hästar och så vidare. Jag tror att det är få tränare i världen som lägger ner så mycket tid och energi på sina elever som Mette. Vill man bli riktigt duktig i den här sporten finns det inga genvägar, men det finns definitivt möjlighet att jobba sig fram.
Och i dag, vad är annorlunda?
– Tack vare allt jag har lärt mig och har fått möjlighet att vara med om hos Mette, plus den utbildning jag har från Sverige, så har jag jobbat mig fram till den roll jag har i verksamheten i dag. Nu fungerar jag mer som Mettes högra hand, vi kallar det ”assistant trainer”. En blandning av stallchef, beridare och tränare.
– Jag rider framför allt, och undervisar en del, samtidigt som jag fortfarande har en övergripande översikt över stallet och hästarna. I stallet leder och fördelar jag arbetet och hjälper till med hästskötsel när det finns tid över.
– Då Mette var i Florida i vintras, och tävlade under ett par månader, skötte jag hela verksamheten här hemma vilket är ett otroligt ansvarsfullt uppdrag. Jag följer fortfarande med Mette på tävlingar, vi känner varandra så otroligt väl. Mette coachar mig och jag hjälper henne, allt handlar om teamwork!
Omgivningarna är otroligt vackra.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
– Normalt rids alla hästarna på morgonen. Om sommaren börjar vi väldigt tidigt då det kan bli extremt varmt. Alla hästar släpps ut i rasthagar efter ridpassen och tävlingshästarna promeneras dessutom på eftermiddagarna. Efter lunch ryktas alla hästar och all utrustning rengörs.
– Den största skillnaden mot i Sverige är att man som hästskötare här sällan behöver göra det tyngsta jobbet. Det finns personal som enbart mockar, fodrar och sköter anläggningen.
Vad är det roligaste du har varit med om under din tid hos Mette?
– Jag är så otroligt glad att jag tog chansen när jag hade den, lämnade den trygga tillvaron hemma i Sverige och gav mig ut på mitt livs äventyr. Det som ändå toppar min lista är när Mette och jag blev inbjudna att rida en ”pas de deux” under världscupfinalen i Las Vegas förra året, inför fullsatta läktare. Det var en magisk upplevelse, dessutom var hela världseliten på plats!
Och vad har ni för planer inför 2016?
– I år kommer den stora National Championship-finalen att gå i Kalifornien, vilket vi ser mycket fram emot, Mette ska rida sin fina Grand Prix-häst Marron. Med min egen häst, som jag har tagit upp till Intermediare I, är målet att jag ska rida min första internationella tävling i september. Det är extra roligt eftersom mina föräldrar har fött upp honom och jag har utbildat honom själv, med coachning från Mette så klart. Vi har dessutom flera väldigt fina hästar i stallet just nu och ser verkligen fram emot att följa deras framgångar.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!