Dressyr
Publicerad: 2019-08-18
Dressyrlaget redo för EM: "Konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap"
De svenska fyrbenta dressyrstjärnorna är i toppform och samtliga har klarat besiktningen. Nu är laget redo att ta sig an EM i Rotterdam.
– Det ska bli skönt att komma i gång, det är alltid lite pirrigt innan. Vi har laddat länge, säger Patrik Kittel.
Text: Linnea Lindahl och Frida Bank
Foto: Linnea Lindahl
I morgon, måndag, börjar EM i Rotterdam med Grand Prix och den första lagomgången. Dressyrlaget är på plats och under söndagen var det besiktning. Alla de svenska hästarna gick igenom utan problem.
– Det är en första etapp. Hästarna travade upp väldigt fint. Jag har goda minnen från när det var EM i Rotterdam sist. Det var väldigt trevligt och jag hoppas det blir lika trevligt i år, säger Patrik Kittel, bronsmedaljör under EM i Rotterdam 2011.
Har kunnat hålla planen
Laget hade kick-off hos Kittel i torsdags. Nu är de överens om att det ska bli riktigt skönt att få komma i gång och tävla, efter en lång uppladdning inför mästerskapet.
– Man laddar varje år inför mästerskapen och jag är glad att planen har hållit. Det gäller att välja ut de tävlingar som passar, att ha ett bra upplägg fram till EM. Uppladdningen har sett lite olika ut för oss alla, men jag tror att vi alla har kunnat hålla oss till vår plan och det känns stadigt och stabilt. Vi har gjort ett bra jobb hemma, konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap, säger Therese Nilshagen.
Antonia först – Patrik sist
Lagtävlingen pågår måndag och tisdag. Söndag kväll lottas startordningen för nationerna men redan nu är det klart att Antonia Ramel är först ut för Sverige, sedan Therese Nilshagen. På tisdag rider Juliette Ramel och Patrik Kittel. De tre bästa resultaten räknas och laget med högst sammanlagda poängprocent vinner.
– Antonia startade först i küren i Aachen och satte nästan 80 procent. Hon gör det jättebra och är van vid det, säger förbundskapen Bo Jenå.
Patrik Kittel har inte något emot att rida sist.
– Det spelar ingen roll, jag är alltid lika nervös oavsett om jag startar först eller sist, om det är en klubbtävling eller OS. För mig är det alltid samma anspänning. Jag har varit med så pass länge och gjort relativt bra ifrån mig, så det jag gör verkar funka. Jag försöker hålla min rutin och lita på mig själv, säger han.
Starkt svenskt lag
Patrik poängterar hur viktigt det är med den mentala förberedelsen för att lyckas.
– Det ser man hos dem som vinner hela tiden som Isabell (Werth, reds anm.). Det är skillnaden mellan att ta medalj och att komma tia. Alla här kan rida byten och piaff, de som vinner är de som lyckas prestera på topp när det gäller, säger han och avslutar:
– Vi är fyra ryttare som rider en bra bit över 70 procent hela tiden, snarare upp mot 80. Det är jättekul att vi har så många fina ekipage på plats.
Svenska dressyrlaget består av Patrik Kittel med Well Done de la Roche CMF, Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD, Antonia Ramel med Brother De Jeu och Juliette Ramel med Buriel K.H. Rose Mathisen är reserv.
Så sänder SVT från EM i Rotterdam
Patrik Kittel och "Welly".
Therese Nilshagen och Dante.
Antonia Ramel och Brother De Jeu.
Juliette Ramel med Buriel K.H.
taggar
Liknande webbartiklar
- Målet är att prestera i världsklass: "Vi har gjort det förut och kan göra det igen"
- Patrik Kittel efter lagmedaljen: "Känner mig lite omtumlad"
- Dressyrhästarna på plats i Tokyo
- Juliette, Therese Jeanna och Patrik till VM
- Sverige oslagbara i Nations Cup: ”Det känns fantastiskt bra!”
- Jenå presenterar dressyrlandslaget 2022
- Dags för kür-final i EM – tre svenskar till start
- Sverige slutade tvåa i Nations Cup
- Patrik Kittel på "Welly" tvåa i GP Special
- Svensk dressyr mår förträffligt och skälen är många

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!