Dressyr
Publicerad: 2019-08-18
Dressyrlaget redo för EM: "Konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap"
De svenska fyrbenta dressyrstjärnorna är i toppform och samtliga har klarat besiktningen. Nu är laget redo att ta sig an EM i Rotterdam.
– Det ska bli skönt att komma i gång, det är alltid lite pirrigt innan. Vi har laddat länge, säger Patrik Kittel.
Text: Linnea Lindahl och Frida Bank
Foto: Linnea Lindahl
I morgon, måndag, börjar EM i Rotterdam med Grand Prix och den första lagomgången. Dressyrlaget är på plats och under söndagen var det besiktning. Alla de svenska hästarna gick igenom utan problem.
– Det är en första etapp. Hästarna travade upp väldigt fint. Jag har goda minnen från när det var EM i Rotterdam sist. Det var väldigt trevligt och jag hoppas det blir lika trevligt i år, säger Patrik Kittel, bronsmedaljör under EM i Rotterdam 2011.
Har kunnat hålla planen
Laget hade kick-off hos Kittel i torsdags. Nu är de överens om att det ska bli riktigt skönt att få komma i gång och tävla, efter en lång uppladdning inför mästerskapet.
– Man laddar varje år inför mästerskapen och jag är glad att planen har hållit. Det gäller att välja ut de tävlingar som passar, att ha ett bra upplägg fram till EM. Uppladdningen har sett lite olika ut för oss alla, men jag tror att vi alla har kunnat hålla oss till vår plan och det känns stadigt och stabilt. Vi har gjort ett bra jobb hemma, konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap, säger Therese Nilshagen.
Antonia först – Patrik sist
Lagtävlingen pågår måndag och tisdag. Söndag kväll lottas startordningen för nationerna men redan nu är det klart att Antonia Ramel är först ut för Sverige, sedan Therese Nilshagen. På tisdag rider Juliette Ramel och Patrik Kittel. De tre bästa resultaten räknas och laget med högst sammanlagda poängprocent vinner.
– Antonia startade först i küren i Aachen och satte nästan 80 procent. Hon gör det jättebra och är van vid det, säger förbundskapen Bo Jenå.
Patrik Kittel har inte något emot att rida sist.
– Det spelar ingen roll, jag är alltid lika nervös oavsett om jag startar först eller sist, om det är en klubbtävling eller OS. För mig är det alltid samma anspänning. Jag har varit med så pass länge och gjort relativt bra ifrån mig, så det jag gör verkar funka. Jag försöker hålla min rutin och lita på mig själv, säger han.
Starkt svenskt lag
Patrik poängterar hur viktigt det är med den mentala förberedelsen för att lyckas.
– Det ser man hos dem som vinner hela tiden som Isabell (Werth, reds anm.). Det är skillnaden mellan att ta medalj och att komma tia. Alla här kan rida byten och piaff, de som vinner är de som lyckas prestera på topp när det gäller, säger han och avslutar:
– Vi är fyra ryttare som rider en bra bit över 70 procent hela tiden, snarare upp mot 80. Det är jättekul att vi har så många fina ekipage på plats.
Svenska dressyrlaget består av Patrik Kittel med Well Done de la Roche CMF, Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD, Antonia Ramel med Brother De Jeu och Juliette Ramel med Buriel K.H. Rose Mathisen är reserv.
Så sänder SVT från EM i Rotterdam
Patrik Kittel och "Welly".
Therese Nilshagen och Dante.
Antonia Ramel och Brother De Jeu.
Juliette Ramel med Buriel K.H.
taggar
Liknande webbartiklar
- Målet är att prestera i världsklass: "Vi har gjort det förut och kan göra det igen"
- Patrik Kittel efter lagmedaljen: "Känner mig lite omtumlad"
- Dressyrhästarna på plats i Tokyo
- Juliette, Therese Jeanna och Patrik till VM
- Sverige oslagbara i Nations Cup: ”Det känns fantastiskt bra!”
- Jenå presenterar dressyrlandslaget 2022
- Dags för kür-final i EM – tre svenskar till start
- Sverige slutade tvåa i Nations Cup
- Patrik Kittel på "Welly" tvåa i GP Special
- Svensk dressyr mår förträffligt och skälen är många

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!