De svenska fyrbenta dressyrstjärnorna är i toppform och samtliga har klarat besiktningen. Nu är laget redo att ta sig an EM i Rotterdam.
– Det ska bli skönt att komma i gång, det är alltid lite pirrigt innan. Vi har laddat länge, säger Patrik Kittel.
Text: Linnea Lindahl och Frida Bank
Foto: Linnea Lindahl
I morgon, måndag, börjar EM i Rotterdam med Grand Prix och den första lagomgången. Dressyrlaget är på plats och under söndagen var det besiktning. Alla de svenska hästarna gick igenom utan problem.
– Det är en första etapp. Hästarna travade upp väldigt fint. Jag har goda minnen från när det var EM i Rotterdam sist. Det var väldigt trevligt och jag hoppas det blir lika trevligt i år, säger Patrik Kittel, bronsmedaljör under EM i Rotterdam 2011.
Har kunnat hålla planen
Laget hade kick-off hos Kittel i torsdags. Nu är de överens om att det ska bli riktigt skönt att få komma i gång och tävla, efter en lång uppladdning inför mästerskapet.
– Man laddar varje år inför mästerskapen och jag är glad att planen har hållit. Det gäller att välja ut de tävlingar som passar, att ha ett bra upplägg fram till EM. Uppladdningen har sett lite olika ut för oss alla, men jag tror att vi alla har kunnat hålla oss till vår plan och det känns stadigt och stabilt. Vi har gjort ett bra jobb hemma, konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap, säger Therese Nilshagen.
Antonia först – Patrik sist
Lagtävlingen pågår måndag och tisdag. Söndag kväll lottas startordningen för nationerna men redan nu är det klart att Antonia Ramel är först ut för Sverige, sedan Therese Nilshagen. På tisdag rider Juliette Ramel och Patrik Kittel. De tre bästa resultaten räknas och laget med högst sammanlagda poängprocent vinner.
– Antonia startade först i küren i Aachen och satte nästan 80 procent. Hon gör det jättebra och är van vid det, säger förbundskapen Bo Jenå.
Patrik Kittel har inte något emot att rida sist.
– Det spelar ingen roll, jag är alltid lika nervös oavsett om jag startar först eller sist, om det är en klubbtävling eller OS. För mig är det alltid samma anspänning. Jag har varit med så pass länge och gjort relativt bra ifrån mig, så det jag gör verkar funka. Jag försöker hålla min rutin och lita på mig själv, säger han.
Starkt svenskt lag
Patrik poängterar hur viktigt det är med den mentala förberedelsen för att lyckas.
– Det ser man hos dem som vinner hela tiden som Isabell (Werth, reds anm.). Det är skillnaden mellan att ta medalj och att komma tia. Alla här kan rida byten och piaff, de som vinner är de som lyckas prestera på topp när det gäller, säger han och avslutar:
– Vi är fyra ryttare som rider en bra bit över 70 procent hela tiden, snarare upp mot 80. Det är jättekul att vi har så många fina ekipage på plats.
Svenska dressyrlaget består av Patrik Kittel med Well Done de la Roche CMF, Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD, Antonia Ramel med Brother De Jeu och Juliette Ramel med Buriel K.H. Rose Mathisen är reserv.
Så sänder SVT från EM i Rotterdam
Patrik Kittel och "Welly".
Therese Nilshagen och Dante.
Antonia Ramel och Brother De Jeu.
Juliette Ramel med Buriel K.H.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!