Dressyrens förbundskapten Bo Jenå är på resande fot. Nyss hemkommen från Tokyo och besök på OS-arenan är han genast på språng igen. Nu mot Patrik Kittel och träff med landslaget, innan det är dags för avfärd mot EM för hela laget under fredagen.
Text: Annika Grundberg
Arkivfoto: Frida Bank (lagfoto) och Tomas Holcbecher
Hippson får en pratstund med Bo Jenå när han sitter och väntar på ett flyg på väg mot Patrik Kittels anläggning i Tyskland.
– Vi ska ha en avsutten träff där Kjell Enhager är med. Lussan (Louise Nathhorst, reds anm.) har tittat på träningen också, berättar han.
Under fredagen är det dags för hästarna att flytta in i tävlingsstallarna vid EM-arenan i Rotterdam. Därefter kommer ryttarna att rida sina hästar ett lättare pass under lördagen och på söndag är det veterinärbesiktning. Lagtävlingen rids måndag och tisdag.
Ryttarna har självförtroende
– Vi har ett starkt lag, vi har förberett oss väl och är taggade, säger Jenå inför EM.
Tidigare i somras stod det klart att Sverige vann Nations Cup i dressyr för tredje året i rad.
– Domarna dömer ju det de ser, men det är klart att det bär respekt med sig och ger självförtroende till ryttarna.
Målet är att prestera i världsklass, så får man se hur långt det räcker. Hittills i år har de svenska landslagsryttarna presterat på topp med flera personbästa.
Tyskland i topp
När det kommer till att tippa segrare är Bo Jenå tämligen säker på att Tyskland vinner lagguldet. Men individuellt väljer han mellan två, fast tyskt blir det hur som helst.
– Jag tror att det blir en hård strid mellan Isabell och Sönke (Werth och Rothenberger, reds anm.). Någon av de två tar hem det. Sedan tror jag att Charlotte Dujardin kommer att blanda sig i toppstriden också. Dorothee Schneider är dessutom en outsider.
OS-arenan är tipptopp
Bo Jenå har varit med i den grupp som nyligen var över och tittade på OS-arenan i Tokyo. Det genomfördes även en testtävling i fälttävlan.
– Det ser mycket, mycket bra ut och finns allt som behövs för hästarna. Där finns veterinärklinik och underlaget är bra. Det finns en park med galoppbana bland annat. Så det finns möjligheter att ta ut och röra på hästarna under tävlingsfria dagar.
Bo berättar att allt ligger väldigt väl centrerat. Stallarna har stora boxar med bra luftkonditionering som håller mellan 20 och 22 grader konstant.
– Det finns inget att klaga på.
Men det var varmt och med hög luftfuktighet.
– Det är inget vi kan göra något åt, konstaterar han.
Vid OS-anläggningen för ridsport finns även boendet för alla hästskötare och det såg också väldigt fint ut. Däremot blev det inget besök i OS-byn.
I det svenska EM-laget i dressyr rider Patrik Kittel med Well Done de la Roche CMF, Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD, Antonia Ramel med Brother de Jeu och Juliette Ramel med Buriel K.H. Reserv är Rose Mathisen med Zuidenwind 1187.
Arkiv: Svenska dressyrlaget till EM uttaget
Arkiv: Testtävlingen i Tokyo klar
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!