Dressyr
Publicerad: 2023-01-23
Ponny-SM i dressyr – för alla eller för en liten elit?
2023 genomförs ponny-SM i dressyr utomhus redan under maj månad. Att jämföra med ponnyhoppningens mästerskap som ligger i augusti, i slutet av sommarlovet. För många ponnydressyrryttare innebär det att det finns få möjligheter att kvala.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
I en intervju med Tidningen ridsport hösten 2022 förklarar landslagsledare Anette Svanberg att flytten av SM görs med hänsyn till de ekipage som ska rida EM, hon sa:
– Många har undrat varför det är så tidigt, och det är självklart att man undrar det. Men skälet är att ett SM ska vara för alla, och under mina två år som landslagsledare har SM legat för nära EM, så EM-ekipagen har inte kunnat rida SM, något jag fått kritik för.
Men att flytten skulle gynna bredden i ponnydressyren håller inte alla med om. Snarare att det försvårar för bredden att delta medan det gynnar en liten klick ungdomar och barn som rider på elitnivå. Eva Gustafsson, uppfödare av ridponnyer och sedan många år engagerad i ponny-sporten, hon har bland annat varit med och tagit fram koncepten för ungponny-SM och Mats Mellbergs cup, är kritisk.
– Ponny-SM ska vara en folkfest där alla får lov att vara med. När förbundet gör den här förändringen med de skäl de anger så blandar de äpplen och päron, säger hon.
Eva gillar siffror och har ställt samman statistik, som att det gjordes närmare 3 500 starter i ponnydressyr i Sverige 2022. 373 startade nationella klasser med möjlighet till SM-kval medan 14 ekipage startade internationella klasser med möjlighet att kvala till EM.
– Att ta sig till SM gör man med slit och hårt arbete på en vanlig ponny, det är något som är möjligt för alla, säger hon.
Svårt att hinna kvala
Ponny-SM i dressyr går i Falun vecka 20. Därmed har ryttarna bara vårens tävlingar på sig att kvala..
En ponnymamma i norra Sverige berättar för Hippson att det blir svårt att hinna.
– Vi har bara två möjliga kval och då är det ändå 40 mil enkel väg för oss, säger hon.
I norr börjar våren, i bästa fall, i mitten av april. Vilket gör att både träningsmöjligheter och väglag gör det svårt att få hästar och ponnyer i tävlingskondition i tid.
– Det är så många som är kritiska men få som vågar säga något öppet. Hur ska man förklara för barn att de inte får lov att vara med. Det finns ju fler barn som vill rida SM än de som rider EM. Det handlar ju om barn från 8 till 20 år.
Platsar man inte ska man stanna hemma
När Hippson frågar Svenska ridsportförbundet om flytten av SM kommer svaret skriftligt från Dressyrkommittén. SM har de senaste fem åren legat i vecka 29 eller 30, undantaget pandemiåret 2020 då SM gick i oktober. Men kommittén slår ifrån sig och nämner inte EM-ryttarna i sitt svar, de skriver: ”Vi har förståelse för att det kan bli reaktioner när man gör förändringar som att tidigarelägga SM. Frågeställningarna har varit uppe för hantering i både Dressyrkommittén och Tävlingssektionen. Att ponny-SM 2023 skulle arrangeras av Falu Ryttarsällskap på Kristi Himmelfärdshelgen 18-22 maj publicerades i god tid redan i juli 2022 i Tävlingsdatabasen, TDB. Ekipage har 24 månader på sig att kvala till SM. Vi är medvetna om att det kan bli svårare att hinna kvala om en ryttare har en ny ponny. Men då har ekipaget förhoppningsvis flera år på sig att kvala och tävla SM. Vi ser i statistiken i TDB att flera ekipage tävlar mycket för att försöka kvalificera sig till SM, men att flera av dessa har en bit kvar till kvalgränsen. Man kan då fundera på om ekipaget tävlar på rätt nivå.”
Sommarlovet är för kort
Ett annat argument som de använder är att sommarlovet är kort därför är det svårt att hitta ett passande datum. Att ponnyhoppningen lyckas få in ett SM under det korta sommarlovet men inte dressyren kommenterar de så här: ”Vi säger inte att det är omöjligt att ha ett SM under sommarlovet, bara att det kan vara svårt att hitta ett bra datum för SM på sommarlovet, då det dessutom kan komma att krocka med andra mästerskap”.
De skickar också med ett lycka till, till potentiella SM-ekipage: ”Vi önskar alla potentiella SM-ekipage lycka till med er tränings- och tävlingsplanering för att optimera SM-kval. Det kan innebära att träna mer, men behöver inte innebära att tävla mer."
Liknande webbartiklar
- Finalklart på SM i hoppning
- Vill se lättridning i lägsta dressyrklasserna: ”Har fått väldigt positiv respons”
- Lotta Finstorp lämnar uppdraget efter OS
- Ridtravaren Lulu Face kvalad till frackklass – ryttaren: "Jag är så sjukt stolt över henne"
- Pytt Hamberg slutar som landslagsledare: "Otroligt roliga år"
- Falsterbo satsar – trots corona: ”Som läget är nu är inga regeländringar för kval aktuella”
- Mathilda Karlsson efter beskedet om OS: ”Kommer inte att acceptera det här”
- Alexandra Eriksson vann första omgången av 7–star i Falsterbo
- Hassö om tävlingsmässigt skick: ”Är inte allas rättighet att tävla”
- Rekordmånga lag anmälda till SM i ponnydressyr: "Positivt överväldigade"

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!