Dressyr
Publicerad: 2023-01-23
Ponny-SM i dressyr – för alla eller för en liten elit?
2023 genomförs ponny-SM i dressyr utomhus redan under maj månad. Att jämföra med ponnyhoppningens mästerskap som ligger i augusti, i slutet av sommarlovet. För många ponnydressyrryttare innebär det att det finns få möjligheter att kvala.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
I en intervju med Tidningen ridsport hösten 2022 förklarar landslagsledare Anette Svanberg att flytten av SM görs med hänsyn till de ekipage som ska rida EM, hon sa:
– Många har undrat varför det är så tidigt, och det är självklart att man undrar det. Men skälet är att ett SM ska vara för alla, och under mina två år som landslagsledare har SM legat för nära EM, så EM-ekipagen har inte kunnat rida SM, något jag fått kritik för.
Men att flytten skulle gynna bredden i ponnydressyren håller inte alla med om. Snarare att det försvårar för bredden att delta medan det gynnar en liten klick ungdomar och barn som rider på elitnivå. Eva Gustafsson, uppfödare av ridponnyer och sedan många år engagerad i ponny-sporten, hon har bland annat varit med och tagit fram koncepten för ungponny-SM och Mats Mellbergs cup, är kritisk.
– Ponny-SM ska vara en folkfest där alla får lov att vara med. När förbundet gör den här förändringen med de skäl de anger så blandar de äpplen och päron, säger hon.
Eva gillar siffror och har ställt samman statistik, som att det gjordes närmare 3 500 starter i ponnydressyr i Sverige 2022. 373 startade nationella klasser med möjlighet till SM-kval medan 14 ekipage startade internationella klasser med möjlighet att kvala till EM.
– Att ta sig till SM gör man med slit och hårt arbete på en vanlig ponny, det är något som är möjligt för alla, säger hon.
Svårt att hinna kvala
Ponny-SM i dressyr går i Falun vecka 20. Därmed har ryttarna bara vårens tävlingar på sig att kvala..
En ponnymamma i norra Sverige berättar för Hippson att det blir svårt att hinna.
– Vi har bara två möjliga kval och då är det ändå 40 mil enkel väg för oss, säger hon.
I norr börjar våren, i bästa fall, i mitten av april. Vilket gör att både träningsmöjligheter och väglag gör det svårt att få hästar och ponnyer i tävlingskondition i tid.
– Det är så många som är kritiska men få som vågar säga något öppet. Hur ska man förklara för barn att de inte får lov att vara med. Det finns ju fler barn som vill rida SM än de som rider EM. Det handlar ju om barn från 8 till 20 år.
Platsar man inte ska man stanna hemma
När Hippson frågar Svenska ridsportförbundet om flytten av SM kommer svaret skriftligt från Dressyrkommittén. SM har de senaste fem åren legat i vecka 29 eller 30, undantaget pandemiåret 2020 då SM gick i oktober. Men kommittén slår ifrån sig och nämner inte EM-ryttarna i sitt svar, de skriver: ”Vi har förståelse för att det kan bli reaktioner när man gör förändringar som att tidigarelägga SM. Frågeställningarna har varit uppe för hantering i både Dressyrkommittén och Tävlingssektionen. Att ponny-SM 2023 skulle arrangeras av Falu Ryttarsällskap på Kristi Himmelfärdshelgen 18-22 maj publicerades i god tid redan i juli 2022 i Tävlingsdatabasen, TDB. Ekipage har 24 månader på sig att kvala till SM. Vi är medvetna om att det kan bli svårare att hinna kvala om en ryttare har en ny ponny. Men då har ekipaget förhoppningsvis flera år på sig att kvala och tävla SM. Vi ser i statistiken i TDB att flera ekipage tävlar mycket för att försöka kvalificera sig till SM, men att flera av dessa har en bit kvar till kvalgränsen. Man kan då fundera på om ekipaget tävlar på rätt nivå.”
Sommarlovet är för kort
Ett annat argument som de använder är att sommarlovet är kort därför är det svårt att hitta ett passande datum. Att ponnyhoppningen lyckas få in ett SM under det korta sommarlovet men inte dressyren kommenterar de så här: ”Vi säger inte att det är omöjligt att ha ett SM under sommarlovet, bara att det kan vara svårt att hitta ett bra datum för SM på sommarlovet, då det dessutom kan komma att krocka med andra mästerskap”.
De skickar också med ett lycka till, till potentiella SM-ekipage: ”Vi önskar alla potentiella SM-ekipage lycka till med er tränings- och tävlingsplanering för att optimera SM-kval. Det kan innebära att träna mer, men behöver inte innebära att tävla mer."
Liknande webbartiklar
- Finalklart på SM i hoppning
- Vill se lättridning i lägsta dressyrklasserna: ”Har fått väldigt positiv respons”
- Lotta Finstorp lämnar uppdraget efter OS
- Ridtravaren Lulu Face kvalad till frackklass – ryttaren: "Jag är så sjukt stolt över henne"
- Pytt Hamberg slutar som landslagsledare: "Otroligt roliga år"
- Falsterbo satsar – trots corona: ”Som läget är nu är inga regeländringar för kval aktuella”
- Mathilda Karlsson efter beskedet om OS: ”Kommer inte att acceptera det här”
- Alexandra Eriksson vann första omgången av 7–star i Falsterbo
- Hassö om tävlingsmässigt skick: ”Är inte allas rättighet att tävla”
- Rekordmånga lag anmälda till SM i ponnydressyr: "Positivt överväldigade"

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!