Dressyr
Publicerad: 2019-01-22
Ridande polisen Marie om shirehästen Albins makalösa dressyrstart: ”Han är fantastisk”
Förra veckan skrev Hippson om polishästen ”Albin” i Göteborg, som tillsammans med sin ryttare Marie Larsson hade vunnit en dressyrtävling på över 80 procent. Albin är shire – här berättar Marie mer om den allsidiga träning som har gjort honom smidig och lyhörd.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Det är Marie Larsson och hennes kollega Hans Andersson som ansvarar för utbildningen av Albin, eller Imperiets Canopy som han egentligen heter. Marie har jobbat som polis i snart tio år och på Polisrytteriet i Väst i två år.
– Jag började rida när jag var ungefär fem år gammal. Sedan tävlade jag en del på ponny, mest i hoppning, berättar Marie.
Hästintresset har följt henne genom livet och när det blev en tjänst ledig på rytteriet sökte hon den.
– När de här tjänsterna dyker upp brukar det vara högt tryck. Det är många poliser som söker till rytteriet, säger hon.
Som ridande polis utbildas man internt.
– Men det skadar ju inte att ha erfarenhet från ridning sedan tidigare.
Hade gått på tur
Varje ridande polis har en eller ett par ”egna” hästar som följer dem i jobbet, även om alla poliserna så klart ska kunna rida alla hästar i stallet. När Albin kom till rytteriet sommaren 2017 blev det Maries ansvar att utbilda honom, tillsammans med kollegan Hans.
– Albin verkade som avelshingst innan han kom till oss och hade gått en del turridning. Han har en väldigt fin typ och vill alltid lära sig mer. Jag kände direkt att han var oerhört arbetsvillig och trygg i sig själv, vilket är en förutsättning för att hästarna ska fungera inom polisrytteriet.
Marie har alltid varit mån om att gå långsamt fram med Albin och att vara konsekvent med att han hela tiden ska vara lyhörd för hennes signaler. Han är ungefär 170 centimeter i mankhöjd, alltså inte så stor för att vara en shire.
– Men jag har alltid känt att det är viktigt att han är smidig och att han inte får bli tung i arbetet, oavsett om vi patrullerar på gator och torg eller om vi rider dressyr på banan. Jag är alltid noga med att han lyssnar och är uppmärksam.
Måste vara kvick
När Marie började jobba med Albin hade han aldrig ridits klassiskt. Uppfödarna Ing-Marie och Roger Pettersson hade tagit det väldigt lugnt med honom och han reds in som fyraåring.
– Han fick patrullera ganska tidigt eftersom han var så stabil i psyket, och så började vi bygga upp hans muskler och få honom smidig i kroppen. Alla polishästar tränas allsidigt – de rids ut, får klätterträning, de går på banan, miljötränas och så vidare.
I utbildningen av en lite större och tyngre häst är det extra noga med omväxling, menar Marie.
– Jag nöter heller inte på små volter eller i galopp. Det blir mycket övergångar och galoppfattningar i stället för att galoppera särskilt länge. Viktigt är att han är kvick i sina rörelser och inte ”fastnar” eller blir tung.
Marie och Albin hade inte fått den utveckling de haft om det inte vore för C-tränaren, Christel Oscarsson. Hon utbildar hästar och ryttare på polisen sedan två och ett halvt år tillbaka.
– Jag har varit med på Albins resa från att vara en mycket oliksidig häst som knappt kunnat fatta galopp och än mindre hålla galoppen, till den han är i dag. Det har krävts en hel del "tänka" till i hans träning för att utbilda Marie i att kunna hantera den här gigantiska hästen, säger hon.
Ett kvitto på utbildningen
När det visade sig att det skulle hållas en mindre tävling på Göteborgs fältrittklubb, som ligger granne med polisrytteriet, anmälde Marie sig själv och Albin.
– Det kändes som en rolig utmaning och en möjlighet att få ett kvitto på om vi var på rätt väg. Att det sedan skulle gå så bra hade jag inte kunnat drömma om.
Marie och Albin visade upp ett superfint Lätt C:1-program och belönades med över 80 procent av domaren.
– Tävlingen var en riktig urladdning och det kändes helt otroligt. Det är kul att domaren faktiskt gav oss så fina poäng, i och med att han är lite tyngre och större än de ”vanliga” hästarna som går dressyrtävling. Att det sedan blev sådan uppståndelse efteråt var ju också smått overkligt. När vi patrullerar får vi ofta mycket uppmärksamhet eftersom Albin är speciell, men det här var något nytt.
Polishäst först och främst
Hon beskriver Albin som en väldigt kär arbetskamrat.
– Det bästa med honom är att han verkligen vill jobba. Han vill lära sig mer hela tiden och är otroligt lyhörd. Albin ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det känns fantastiskt att vi har klickat så bra.
Frågan är nu om det kommer att bli fler dressyrtävlingar framöver, när premiären blev en sådan succé.
– Haha, nja, vi får se lite om det dyker upp något som passar. Jag kommer inte att börja åka runt och tävla, det är om det finns något i närheten nu när det är lite mer ”lågsäsong”. Albin är ju polishäst i första hand.
Se den fina ritten i Hippson-TV
Liknande webbartiklar
- Dressyrhäst med shireblod bakom historisk seger för Irland: "Har hovar som tallrikar"
- Polishästen Albin vann dressyrtävling – på över 80 procent
- Unik vinst för svenska shirehästar i Storbritannien
- Dags för shirehästarna att inta Åstorp
- Shirehästar hade utflykt på Djurgården
- Julia Albinsson tog med sina shirehästar på långritt: "En helt fantastisk upplevelse"
- Tävling: Vinn ”Shirehästen” – sex exemplar av den vackra boken i potten
- Många vill sköta polishästar på heltid
- Polishästen Colorado lös i Stockholm
- Har följts åt på jobbet i 15 år – nu pensioneras polishästen "Latte"

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!