Josefin Gyllenswärd är uppvuxen i centrala Göteborg och började rida som nioåring på Göteborgs fältrittklubb. I dag är hon 24 år och ska starta U25-EM, som går i Tyskland i helgen.
– När jag fick egen ponny var mitt största mål att någon gång få 60 procent i Lätt B, berättar Josefin när vi når henne på plats i Hagen.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Vi tar det från början. Efter fem år på ridskola skulle Josefin få en egen häst. Råden från de som visste mer var att de skulle skaffa en äldre, erfaren ponny.
– Vi kom hem med en femårig valack som var kastrerad bara ett par veckor tidigare. Vi visste verkligen ingenting, säger Josefin.
Efter ett par år med ponnyn, med det passande namnet Mad Max, på ridskolan gick flytten till Vena dressyrcenter och Jessica Nordin norr om Göteborg. En ny tid började.
– Det var på Vena som mitt intresse väcktes på riktigt. Utan Jessica hade jag nog slutat. Hon fick ridningen att bli rolig igen.
Ganska snabbt gick Josefin över till stor häst. Troy hade hon tills förra året och vid sidan om har hon sedan några år haft EM-hästen Don Angelo, som kallas Donald till vardags. Men hon hävdar ändå att hon fortfarande är något av en novis i sporten.
– Vi lär oss fortfarande hur allt funkar, säger hon.
Skulle vara i England i sex månader
Efter gymnasiet ville Josefin bara rida, flytten gick till England och till tränaren David Hunt.
– Jag skulle vara där i sex månader men det har blivit fem år nu.
Hon har bara en egen häst, men tränar och tävlar även andras hästar. Tränar gör hon numera för Nicky Barrett, som är med i Tyskland som coach för det spanska landslaget.
– Nicky är helt fantastisk. Hon är bra på att förklara och är logisk. Min häst kan vara hingstig, trots att han är valack, och skarp. Han vet alltid bäst och det går inte att tvinga honom till något. Nicky går mycket på känsla, jag tycker inte att man ska behöva använda styrka och våld för att få hästen dit man vill.
Har inte så stor tävlingserfarenhet
EM:s första start sker på fredagen och det är då det blir mästerskapsdebut för Josefin, som är något av en doldis.
– Det blev inga mästerskap för mig som junior för vi var inte redo. Jag har inte så stor internationell tävlingserfarenhet. Alla runt omkring mig sade till mig att strunta i junior- och young rider-mästerskapen. ”Sikta på Grand Prix”, sa de. Jag tänkte att visst, det kan jag väl, men det kommer aldrig att gå. Men de hade rätt, nu är vi här, säger hon stolt.
– Hela vägen hit i lastbilen från Englad satt jag och pappa och nöp oss själva. Det har varit ett år av mycket nytt.
I EM har hon inga mål på specifika resultat.
– Det är mitt första EM, jag vill göra mitt bästa och känna när jag går av banan att jag har fått ut det jag kan. Jag har hunnit med att rida några pass här och det känns jättebra.
Hoppas på EM på hemmaplan
Så sent som häromdagen kom mejlet som berättade att det blir ytterligare en stor debut i år – Josefin och Donald kommer till Falsterbo och tävlar.
– Hästen kommer att åka direkt till Sverige härifrån. Han åker till Vena där han får några dagars ledigt, medan jag flyger till England och jobbar några dagar för att sedan komma efter.
Nästa år hoppas hon på start i EM på hemmaplan.
– Blir det även ett U25-EM i Göteborg är det realistiskt att vi tar oss dit. Det blir verkligen ett mästerskap på hemmaplan, säger Örgrytetjejen som för bara tio år sedan fortfarande var ridskoleelev.
Fotnot: U25-EM inleds på fredagen, men den första klassen. Här hittar du startlistor.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!