Dressyr
Publicerad: 2022-12-07
Ronja Kardos och Holly's Final med fina priser från Kronenberg.
Ronja Kardos levererade drömresultat i Kronenberg
Hon är bara 13 år men rider både ponny och stor häst med framgång. I helgen blev det internationell debut i Children-klasser under meetinget i Kronenberg, Nederländerna. Möt Ronja Kardos, begåvad till tusen och redan klok som en bok.
Text: Kim C Lundin
Foto: Privat och Kim C Lundin
Under helgen som gått har Ronja Kardos gjort tre starter i Children-klasser i nederländska Kronenberg på ett stort internationellt meeting. Resultatsviten från fredag till söndag lyder tvåa – seger – seger och är förmodligen ganska unik bland svenska Children-ryttare, en helt exempellös framgång. Under helgen användes kombinationsbedömning, två domare dömer ett antal kriterier i kollegium och en domare vid C bedömer programmet. På det sättet rangeras både kvalitén på vissa parametrar och hur väl programmet som sådant genomförs.
Hippson får en intervju med Ronja Kardos, som bor i Ekarp strax norr om Skurup, tillsammans med sina föräldrar och syskon på en hästgård där mamma Camilla Axelsson driver hästverksamhet i Stall Axelsson. Ronja Kardos har tävlat ponny i flera år och har SM-guld och landslagsdeltagande på meritlistan redan. Sedan går hon i sjunde klass på högstadiet, med läxor och annat, parallellt med att hon rider flera ponnyer och hästar så gott hon hinner.
I söndags tävlade du internationellt och nu har du nyss kommit hem från skolan. Hur var resan hemåt?
– Vi körde hemåt på eftermiddagen när jag och min tränare Linn Larsson hade ridit klart. Det gick bra hela vägen och sen åkte vi från Puttgarden med färjan, vi kom hem med hästarna till klockan 4 på natten.
– Jag är lite trött men faktiskt inte så farligt, jag kunde sova längs vägen så det gick fint, berättar Ronja Kardos.
Det var internationell debut för dig på Children-nivå, hur kändes det att debutera i Nederländerna?
– Det kändes väldigt bra, jag förväntade mig inte att det skulle gå så här bra. Jag visste inte vad de skulle tycka om mig och Holly’s Final, det var ganska spännande. Final är väldigt stor och har stor gång. Det är en del domare här hemma som inte gillar honom, de hänger upp sig på att han har stor galopp och hoppar upp lite med rumpan. Men det verkade de inte tycka var något fel här så det känns bra, konstaterar Ronja Kardos.
Du är ingen stor och lång ryttare, hur är det för dig att rida en så pass stor häst?
– Många tror att det är svårt att sitta ner på honom, men han är jätteskön att sitta på. Det är lättare än att sitta ner på Holly’s Final än på mina ponnyer. Han är faktiskt enkel att sitta ner på, enkel att rida överhuvudtaget, väldigt snäll. Han behöver rätt ridning, det går inte att bara åka med utan du måste rida, förklarar hon.
Du rider flera ponnyer och hästar som din moster Carita Axelsson fött upp, är det speciellt att rida hästar som du sett ända sedan de var föl en del av dem som du känner väldigt väl?
– Jag tycker det är väldigt roligt och jag är stolt över att jag inte gått och köpt hästar utan har sett dem genom hela sin uppväxt och tagit fram dem själv och med hjälp av min mamma. Det känns extra bra att ha gjort den delen själv. Jag kommer ihåg när Final var föl, han var 1,10 m hög redan när han föddes, nu är han 1,76 m hög men han ser mycket större ut, berättar Ronja Kardos.
Holly's Final med vacker rosett.
Detta var ju en verkligt fin avslutning på året, vad hoppas du på för nästa år, vad är målet för 2023?
– Nu hoppas jag att jag ska få rida EM för Children på Holly’s Final. På ponny är vi så många som rider och det är svårt att toppa sig där på mästerskap. Jag tror att jag kan göra bra ifrån mig på EM för Children och det är mitt sista år i klassen så jag hoppas verkligen få rida, säger hon..
Det var lite annorlunda bedömningsform i de klasserna du red, hur upplevde du det?
– Jag tycker den sortens bedömning var riktigt bra, det är viktigt när man gör över till stor häst att bli bedömd som ryttare, du behöver precisionen med dig i ridningen. Children är en mjuk övergång från ponny så jag tyckte det var väldigt värdefullt, förklarar Ronja Kardos.
Har du haft chansen på EM för Children tidigare?
– Vi var kvalade och uttagna i år men då valde jag att rida Brännornas Rigoletto på ponny-EM istället för att rida EM i Children. Det var mitt sista år med honom och vi blev tolva i küren. Rigoletto blir förmodligen såld framöver, han har varit till salu sedan EM i somras, berättar hon.
Du har en moster som är hovslagare och en mamma som är hippolog, vill du också arbeta med hästar när du blir vuxen?
– Jag skulle jättegärna vilja fortsätta tävla på hög nivå, jag vill jobba med hästar så småningom, men jag ska gå ekonomiutbildning på gymnasiet först. Jag vill bli ekonom – du kan ju trilla av och skada dig och då kanske du inte kan rida mer. Efter gymnasiet så vill jag åka till Tyskland för att jobba med hästar där något år. Allra allra helst vill jag till Patrik Kittel, säger Ronja Kardos.
Vad har Patrik Kittel som lockar?
– Han har varit en förebild för mig länge, han har en fin gård med fina hästar. Kanske jag kan få hjälp med min ridning av honom för han rider ju så bra. Det skulle vara en riktig dröm att få komma dit. Det är ju tioveckors prao så kanske jag kan få åka dit redan till det är dags för den, funderar Ronja Kardos.
Ronja Kardos med sin ponny Cerrwin's Vega och syskonen Werndl under SIHS.
Snart är det jullov, önskar du dig något speciellt av julen i år?
– Jag har fått så mycket annat i år så jag önskar inte mig så mycket. I lördags så var vi i butiken på tävlingsplatsen där de hade mycket fint. Jag hittade ett par jättefina ridbyxor där och då lovade mamma att om jag vann så skulle jag få Samshield-ridbyxorna jag ville ha. Så jag tror att jag kommer att få dem i ett paket till jul. De var så fina för de är lite fodrade och varma, med snyggt bling, det får bli finridbyxor att ha när jag ska träna. Jag tränar för Linn Larsson som var med både i Friends Arena och nu nere i Nederländerna där hon red själv också, berättar Ronja Kardos.
Tränare Linn Larsson red Aqua i Kronenberg och Ronja Kardos på Holly's Final.
Hur mycket hinner du rida parallellt med ditt skolarbete?
– Jag rider sex dagar i veckan och slutar som senast på måndagar så då låter jag de flesta vila. Det brukar bli mellan två och tre stycken per dag, ibland fyra. Mamma hjälper mig ibland men hon har många hästar att rida hon med. På vardagen fixar personalen i mammas verksamhet all mockning men på helgerna försöker jag hjälpa till med mina boxar och med en del annat, förklarar hon.
Finns det tid för något annat än hästar? Har du någon mer dold talang?
– Jag gillar att baka och jag bakar alla kakor och tårtor när det är kalas i släkten. Cheesecake ska det vara, jag har gjort många varianter på det och det är så praktiskt, du kan stoppa dem i frysen och ta fram senare, säger bakexpert Ronja Kardos.
Vem vet, här näst kanske Ronja tävlar i bakning också. Till dess får vi följa henne med ponnyn Cerwin’s Vega samt hästarna Holly’s Final och Holly’s Temptation efter Touchdown. Hingsten Holly’s Cerwin RP 175, far till Vega, samt halvbror till Holly’s Final och Holly’s Temptation, är numera pensionerad. Alla ättlingarna till stoet Holliday, själv SM-medaljör i dressyr som D-ponny, är uppfödda av Ronjas moster Carita Axelsson.
Tidigare på Hippson.se
Seger i Kronenberg för Ronja Kardos i Children-klass
Guldmedaljören: "Han är min bästa vän"
Ronja Kardos höll ihop det hela vägen till guld: "Visste att vi hade medaljchans"
taggar
Liknande webbartiklar
- Seger i Kronenberg för Ronja Kardos i Children-klass
- Holly's Cerwin RP 175 säljs för en miljon kronor
- Ronja Kardos höll ihop det hela vägen till guld: "Visste att vi hade medaljchans"
- Camilla Axelsson visar tio treåringar: "Hoppas publiken sitter still"
- Hon startade en fjärdedel av treåringarna: "Jätteroligt att få visa hästar i finalen"

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!