Dressyresset Sönke Rothenberger delade under sitt Sverigebesök med sig av en rad användbara tips för ryttare på alla nivåer. Här listar vi de viktigaste lärdomarna – från de avgörande grunderna till mer avancerade rörelser.
Text: Anna Nordin
Foto: Katarina Mungsgård
Kvalitet före kvantitet
– Fortsätt inte repetera tills det blir dåligt. Var nöjd när det blir bra och byt övning, eller avsluta. Det finns inget egenvärde i att passet ska hålla på i till exempel en timme. Om det jag planerade att göra fungerar direkt så slutar jag, även om jag bara har ridit i 25 minuter.
Som du slutar en dag, så börjar du nästa. Så se till att hästen har en bra känsla när du slutar.
Heta hästar
Håll dig lugn som ryttare. Be inte om för mycket för fort – hästarna vill redan ge för mycket. Eftersom de vill tänka ut i förväg vad som ska hända, gör dem nyfikna på din nästa signal genom att rida fantasifullt.
– Lär dem också gärna programlinjerna, så att de känner sig trygga med vad som ska hända. Det får dem att slappna av. Så gjorde jag med Cosmo, som var väldigt het och ”spooky” som ung. Rid alltid perfekta linjer och volter, så att de alltid är likadana, det ger en förutsägbarhet som ger trygga och glada hästar. Övergångar mellan trav och galopp ger bra lösgjordhet. Att låta hästen känna sig duktig ger avspändhet.
– Tempoväxlingar inom gångarten är ett bra sätt att få hästen att slappna av om den är spänd. Det handlar om små förändringar, gör så lite som möjligt.
Övergångar
– Övergångar är i princip grunden till allt, så se till att alltid vara noggrann med dem. Särskilt viktiga är övergångarna inom en gångart – ju fler växlar du har, desto bättre.
Gör så lite som behövs, men så mycket som du behöver. Och var konsekvent, även när du ”bara saktar av till skritt för att ta en paus eller när du är klar”. Hur ska hästen veta att den ska göra bra övergångar på tävling om du låter den göra dåliga på träning?
Öva också på att göra övergångar på en exakt punkt, inte bara ”när det känns bra”. Det försvårar för dig på tävling om du inte kan göra övergången exakt och samtidigt med kvalitet.
Halter
Lär hästen att alltid ställa upp i en perfekt fyrkant, då är det större chans att det blir så även på tävling.
– Om du kan göra inridningshälsningen med en ”perfect square” har du genast inlett med en bra poäng.
Ökningar
Låt inte hästen dra framåt i bettet, får du för mycket tryck i handen har bakbenen hamnat bakom. Den behöver bära sig och vara i balans även i ökningen. Hästen ska trava framåt utan att springa ifrån sina bakben. Öva mycket tempoväxlingar inom gångarten – ju fler växlar du har desto mer spektakulärt kan du rida.
– Varje gång jag byter varv via en diagonal vill jag ha känslan att jag kan göra en ökning. Jag gör det dock inte varje gång, då skulle hästarna inte hålla – men jag gör två till tre steg, berömmer och avbryter. I hörnet ska känslan alltid vara att de ”vill gå”.
Emilia Bergåkra red Jarno under clinicen.
Enkla byten
I enkla byten är det ett vanligt misstag att inte ta sig tiden att skritta, vilket lätt ger problem på tävling. Skritta sex till sju steg hemma på träning, så att hästen väntar på din hjälp. Övar du med de korrekta tre till fem skrittstegen är risken stor att hästen taktar på tävling.
Diagonalsluta
Var uppmärksam på att hästen inte trycker framåt och nedåt i slutan, den ska tvärtom ”lätta” i fram och hamna mer över sina bakben. Sitt med i rörelsen med tryck i inner stigbygel. Tänk på att om bakdelen är innanför, det vill säga redan på väg i rörelseriktningen när du påbörjar slutan, är det svårt att hitta flytet och bjudningen i rörelseriktningen. Håll den därför gärna i lite öppna på väg in i slutan.
Om slutan börjar gå trögt är det för svårt – låt hästen gå rakt fram en bit och gå sedan in i sluta igen. Med unga hästar gör Sönke bara sluta en meter i taget och rider rakt fram emellan, tills de är starka nog för lite längre sträckor.
– Om hästen upplever att det du ber om är enkelt kommer den alltid vara beredd att ge lite till. Tvingar du alltid in den ”i kaklet” är det lätt att den på sikt ger upp redan innan den har försökt.
Du ska alltid ha en känsla av att hästen rör sig mer/större i slutan, den ska växa, inte krympa. Om din häst tappar tempo i slutan, samla innan och rid in i rörelsen i ökad gångart under tre veckor.
– Den fjärde veckan kan du sitta lugnt och säga ”vänta” och det kommer att synas att det ”går av sig självt”. Du får mer uttryck i rörelsen om du tränar på att kunna göra tempoväxlingar i den.
Martin Ågevall på Baccara.
Samling
Aktivera bakbenen så att de håller takten och inte blir långsamma, de ska vara kvicka även vid samling. Om hästen saktar ner och ”kastar ankar” när du samlar tänker den bakåt och du behöver rida framåt igen.
Se till att bakbenen kommer in under hästen i samlingen och att den därmed kommer upp i formen – inte blir kortare, när du samlar. Säkerställ att du kan samla utan så mycket skänkel, annars blir hästen på sikt okänslig för skänklarna. Hästen behöver vara mjuk i fronten för att kunna komma in under sig med bakbenen när den samlar sig. Håller du för hårt i handen kommer bakbenen att hamna bakom hästen.
– Om hästen går emot handen när du samlar har du bett den om mer än den klarar, gör om och be om mindre. Bygg hästens självförtroende och motivation genom att den får känna att den behärskar det du ber om. Hästen ska gilla när du ber om samling, inte känna att det blir svårt och ogilla det, då blir det klurigt att göra det bra.
Galoppombyten
Tänk på att ha bakbenen åt ”utsidan” för att få bra byten, hästen behöver vara rak i kroppen. Om din häst blir för böjd i bytena, och går med bakdelen innanför, går den emot skänkeln. Gör då en volt och flytta ut bakdelen, det vill säga håll den borta från skänkeln.
Se till att ha ett bra utgångsläge innan du ber om bytet. Öva gärna mycket på utgångsläget utan att alltid gå vidare och göra bytet, då väntar hästen på hjälpen. Det är extra viktigt på heta hästar. Om hästen går fram mot handen så genomför inte bytet. Känslan ska vara uppåt och framåt, utan att hästen blir lång eller trycker i handen.
– Om du bara gör bytet när förutsättningarna är bra, då slipper du göra 20 stycken halvbra byten som gör det otydligt för hästen vad du egentligen vill ha.
För att få mer gest behöver man få hästen att tänka framåt i bytet.
– Gör övergångar inom galoppen, där du samlar – rider fram – samlar – rider fram. Lägg sedan in byteshjälpen i samband med att du rider framåt, då får du mera gest.
Seriebyten
För att inte seriebytena ska bli kortare och kortare, tänk att du ökar galoppen lite allt eftersom. Se till att hästen har samma längd på halsen hela tiden. När du övar, kom ihåg att hellre rida vidare i förvänd galopp än att göra ett sent byte ”in i hörnet”.
– Om du inte riktigt får plats med det sista bytet, så att det blir slarvigt och/eller med färre antal galoppsprång än de övriga, lär du hästen att avsluta på ett dåligt sätt och du lär den att förekomma dig. Då är det betydligt bättre att passera hörnet i lugn och ro i en balanserad förvänd galopp och att fokusera på att få ett byte med kvalitet på nästa långsida. Träna inte in något du inte skulle vara nöjd med på tävling.
Galoppiruetter
– Jag tränar aldrig hela piruetter hemma. Klarar jag av att göra en fjärdedel av en piruett perfekt, så behöver jag bara upprepa det fyra gånger i rad för en perfekt piruett. Fixar jag nio av tio fjärdedelspiruetter är sannolikheten rätt hög att jag lyckas. Att bara göra dessa kvartsvändningar gör att det är lätt att behålla framåtbjudningen i samlingen.
Samla inte för länge innan piruetten, och se till att inte bakdelen kommer in – det kommer att försvåra din piruett.
– Var noga med raka linjer före och efter piruetten, det som ger höga poäng är att hästen sitter på bakbenen, har korrekt böjning och galopperar rakt ut när du är klar.
Många samlar också för sent före en piruett.
– Samla innan, så att du kan rida framåt i piruetten. Börja med att samla så mycket du kan på rakt spår, det är mycket lättare än att samla i piruetten. Funkar det inte där är chansen liten att det funkar i piruetten sedan.
Att fatta galopp från skritt är mycket likt en piruett. Så om du är noga med dina fattningar har du en bra förberedelse för piruetterna.
En annan bra övning är att göra en skrittpiruett, rida ett steg rakt fram och sen direkt göra en galoppfattning. Stanna på ett litet spår och i samling, gå sedan tillbaka till skritt.
Piruett från sluta eller från öppna?
– Där finns olika teorier, säger Sönke. Jag tycker att om man går in i piruetten från en sluta så blir den för stor och det är svårt att lära bort ”bakdelen in”. Lär inte in misstag som du sedan vill få bort. Går man in från öppna är det lättare att komma runt och bakdelen stannar på stället.
Passage
Hellre några få bra steg, där hästen orkar, än att fortsätta försöka.
När hästen lärt sig passage händer det ofta att den erbjuder passage nästan hela tiden.
– Om det blir passage i stället för trav när du ska börja trava betyder det att hästen är bakom hjälperna. Den ska vilja framåt. Var tydlig med hjälperna så att den förstår vad du vill ha.
Leta efter läget där du bara sitter tillbaka för att komma in i passage, utan att behöva lägga på ben.
Piaff
Tänk på att piaff inte är ”passage på stället”. Om du går in i piaff från passage ökar risken för att det blir så. Det må se ”flashigt” ut, men gör att hästen står för länge på ett ben, vilket blir för tungt. I piaff ska hästen lyfta på bakbenen, men inte pusha dem framåt.
– Piaff är en förberedelse för levad, så om det känns som om hästen ska lätta i fram om du förhåller lite till är den bra, säger Sönke med glimten i ögat.
Många hästar håller andan i piaff. Då blir det inte så mycket och att använda pisk eller sporre hjälper inte. Att hästen är avspänd i skritten är en grundförutsättning för att den ska fortsätta andas i piaffen. Den behöver också självförtroende och ska vara säker på vad den förväntas göra.
Skynda långsamt – hellre sex bra steg än 15 steg som blir allt sämre. De sex bra stegen kan du bygga vidare på, de 15 ”skitstegen” är inget att ha.
Fotnot: Clinicen anordnades av Equestrian Academy i Enköping den 5 maj.
Tidigare på Hippson.se:
”Cosmo är i förvånansvärt fin form”
Referat: ”En rörelse kan aldrig bli bättre än förberedelsen”
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!