Fälttävlan
Publicerad: 2011-05-23
11 frågor till Viktoria Carlerbäck
Är du sugen på fälttävlan? Vi ringde upp landslagsryttaren Viktoria Carlerbäck för att få tips om hur man gör för att komma igång med den fartfyllda sporten, som går in i sin absoluta högsäsong.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Hur länge har du ridit fälttävlan?
- Sedan 1984. Min första egna ponny kom från en familj där man tävlat fälttävlan "jämt". Det var en C-ponny som hette Zabina, jag var tio år och de tidigare ägarna tyckte att jag skulle prova. Zabina hade gått SM i fälttävlan tidigare så hon visste vad hon gjorde. Vi fick stopp på första hindret, men resten gick jättebra. Sedan var jag fast. Men jag kombinerade med banhoppning ganska länge i början.
Vad är roligast med sporten?
- Det är så allsidigt. Visst är det terrängen som driver en, annars hade man ju kunnat hålla på med bara hoppning eller bara dressyr. I fälttävlan jobbar man långsiktigt tillsammans med hästen och bygger upp ett förtroende. Det finns hästar som kanske inte skulle bli så bra i enbart banhopping eller i enbart dressyr, men i fälttävlan blir de kompletta ändå. Det är häftigt.
Hur gör man om man vill börja med fälttävlan?
- Då tycker jag att man kontaktar en auktoriserad tränare. Berätta vad du gjort tidigare så får du hjälp utifrån dina egna förutsättningar. Det är viktigt att man inte tar i för mycket eller att det blir för svårt i början, utan att man tar det i små portioner. Ofta går det väldigt bra. Man jobbar på lägre nivåer inledningsvis och får en positiv känsla med sig, glöm inte bort att det ska vara lika kul nästa gång. Fälttävlan handlar om tålamod.
Vilka förkunskaper krävs hos mig som ryttare?
- Att vara ren nybörjare är inte att rekommendera. Jag tycker att man i alla fall ska ha hoppat lite innan, inte nödvändigtvis ha tävlat, men gärna någon clear round och att man känner sig trygg i det. Du måste våga kasta hjärtat över hindret och vilja följa efter... Ofta har du kanske en tränare som kan avgöra om du är mogen för fälttävlan eller inte. Att rida på fasta hinder i terrängen är något annat än att rida en bana. Det är svårt att reparera självförtroendet hos både ryttare och häst om det blir tokigt.
Vilka egenskaper tycker du att en fälttävlansryttare bör ha?
- En fälttävlansryttare ska vara lugn och metodisk och ha förmågan att jobba långsiktigt.
Vad krävs av hästen?
- Alla hästar och ponnyer kan egentligen gå fälttävlan men det ska vara en häst som du litar på, särskilt om du är nybörjare. Och hellre en häst som tvekar och kanske stannar än en som helt saknar självbevarelsedrift. Det blir farligt om hästen är för kaxig. Den ska kunna hålla en jämn galopp. Här pratar vi inte några hiskeliga hastigheter, utan ett normalt banhoppningstempo.
Hur vänjer man en häst vid terränghindren? De ser ju ganska maffiga ut.
- De flesta hindren är väldigt inbjudande så det är sällan några problem. Då händer det oftare att problem uppstår hos ryttaren, att han eller hon får för mycket respekt för hindren.
Kräver fälttävlan någon speciell utrustning?
- Naturligtvis en godkänd skyddsväst. Och en jockeyhjälm med hjälmöverdrag i silke. Det kan låta konstigt, men överdraget gör att huvudet glider mot underlaget om du skulle ramla av. En sammetshjälm ökar friktionen och du kan "fastna" med huvudet.
När man läser om fälttävlan stöter man på begrepp som fälttävlanskort, ryttarbok och medical card. Vad är det och måste man ha det?
- Ryttare som ska göra sin första start i debutantklass måste ha tagit fälttävlanskortet. För den som bara vill prova om fälttävlan är något man vill fortsätta med finns det något som heter startfälttävlan, då behövs det inget fälttävlanskort. Ryttarboken är en bok där du själv fyller i dina resultat, fallrapporter, eventuella varningar och så vidare. Du har en bok för dig själv och en för varje häst du rider. Det kan komma en teknisk delegat på en tävling och be om att få se ryttarboken. Då gäller det att du har fyllt i rätt, så att du bevisar att du är kvalificerad att rida den tävling du är på. Ett medical card ska alla ryttare bära när de rider terrängmomentet. Där står allt från närmaste anhörig och blodgrupp till om du har astma eller diabetes.
Fälttävlan består ju av flera moment, hur lägger du upp träningen?
- Jag hoppar sällan mer än en gång per vecka. Terräng blir det mest alldeles innan säsongen börjar eller om jag stöter på något specifikt problem som vi behöver träna på. Sedan blir det dressyr ungefär tre gånger i veckan och så rider vi ut som vanligt. Galopparbete blir det en gång i veckan, max två. Ofta får hästarna vila någon dag också.
Något du vill tillägga?
- Ja, att fälttävlan har så mycket att ge och att du får så mycket tillbaka! Åker du ut på en banhoppning kan allt vara över efter första hindret. Här får du en helhetsupplevelse med en härlig stämning som varar en hel dag!
Klubb: Borås Fältrittklubb.
Född: 27 januari 1973.
Gör: Ingår i spetstruppen i det svenska landslaget i fälttävlan. Arbetar som tränare.
Hästar: Flera, men kanske framför allt valacken Ballys Geronimo (f. -93, e. Strong Statement xx u. Bally Mee e. Irco Marco).
Kort om fälttävlan
Fälttävlan brukar kallas för ridsportens tuffaste gren. Den innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning och kan genomföras på en, två eller tre dagar. Det finns olika svårighetsgrader på fälttävlan. Svårighetsgraden anges med antal stjärnor. En stjärna är den lägsta nivån och fyra stjärnor är det svåraste (till exempel VM och OS).
taggar
Liknande webbartiklar
- Så gick det vid SM i fälttävlan
- Viktoria är ny landslagsledare för ungdomarna: ”Känns väldigt spännande”
- Trestjärniga svenska fälttävlansframgångar
- Viktoria Carlerbäck blir Bergendorffs högra hand
- SM-guld till Viktoria Carlerbäck
- Viktoria Carlerbäck ger inte upp
- Fälttävlan: Jung tog guldet - britterna lagbäst
- Hålltider, söndag
- Fälttävlan: Två uteslutna - Sverige ute ur lag-VM
- Fälttävlansdressyr: Bra start för laget

Senare avvänjning skapar tryggare hästar
En del gör det gradvis, andra abrupt. Några hävdar att fölet kan vänjas av vid fem månader andra att sto och föl ska sköta det själva.

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!