Fälttävlan
Publicerad: 2011-05-23
11 frågor till Viktoria Carlerbäck
Är du sugen på fälttävlan? Vi ringde upp landslagsryttaren Viktoria Carlerbäck för att få tips om hur man gör för att komma igång med den fartfyllda sporten, som går in i sin absoluta högsäsong.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Hur länge har du ridit fälttävlan?
- Sedan 1984. Min första egna ponny kom från en familj där man tävlat fälttävlan "jämt". Det var en C-ponny som hette Zabina, jag var tio år och de tidigare ägarna tyckte att jag skulle prova. Zabina hade gått SM i fälttävlan tidigare så hon visste vad hon gjorde. Vi fick stopp på första hindret, men resten gick jättebra. Sedan var jag fast. Men jag kombinerade med banhoppning ganska länge i början.
Vad är roligast med sporten?
- Det är så allsidigt. Visst är det terrängen som driver en, annars hade man ju kunnat hålla på med bara hoppning eller bara dressyr. I fälttävlan jobbar man långsiktigt tillsammans med hästen och bygger upp ett förtroende. Det finns hästar som kanske inte skulle bli så bra i enbart banhopping eller i enbart dressyr, men i fälttävlan blir de kompletta ändå. Det är häftigt.
Hur gör man om man vill börja med fälttävlan?
- Då tycker jag att man kontaktar en auktoriserad tränare. Berätta vad du gjort tidigare så får du hjälp utifrån dina egna förutsättningar. Det är viktigt att man inte tar i för mycket eller att det blir för svårt i början, utan att man tar det i små portioner. Ofta går det väldigt bra. Man jobbar på lägre nivåer inledningsvis och får en positiv känsla med sig, glöm inte bort att det ska vara lika kul nästa gång. Fälttävlan handlar om tålamod.
Vilka förkunskaper krävs hos mig som ryttare?
- Att vara ren nybörjare är inte att rekommendera. Jag tycker att man i alla fall ska ha hoppat lite innan, inte nödvändigtvis ha tävlat, men gärna någon clear round och att man känner sig trygg i det. Du måste våga kasta hjärtat över hindret och vilja följa efter... Ofta har du kanske en tränare som kan avgöra om du är mogen för fälttävlan eller inte. Att rida på fasta hinder i terrängen är något annat än att rida en bana. Det är svårt att reparera självförtroendet hos både ryttare och häst om det blir tokigt.
Vilka egenskaper tycker du att en fälttävlansryttare bör ha?
- En fälttävlansryttare ska vara lugn och metodisk och ha förmågan att jobba långsiktigt.
Vad krävs av hästen?
- Alla hästar och ponnyer kan egentligen gå fälttävlan men det ska vara en häst som du litar på, särskilt om du är nybörjare. Och hellre en häst som tvekar och kanske stannar än en som helt saknar självbevarelsedrift. Det blir farligt om hästen är för kaxig. Den ska kunna hålla en jämn galopp. Här pratar vi inte några hiskeliga hastigheter, utan ett normalt banhoppningstempo.
Hur vänjer man en häst vid terränghindren? De ser ju ganska maffiga ut.
- De flesta hindren är väldigt inbjudande så det är sällan några problem. Då händer det oftare att problem uppstår hos ryttaren, att han eller hon får för mycket respekt för hindren.
Kräver fälttävlan någon speciell utrustning?
- Naturligtvis en godkänd skyddsväst. Och en jockeyhjälm med hjälmöverdrag i silke. Det kan låta konstigt, men överdraget gör att huvudet glider mot underlaget om du skulle ramla av. En sammetshjälm ökar friktionen och du kan "fastna" med huvudet.
När man läser om fälttävlan stöter man på begrepp som fälttävlanskort, ryttarbok och medical card. Vad är det och måste man ha det?
- Ryttare som ska göra sin första start i debutantklass måste ha tagit fälttävlanskortet. För den som bara vill prova om fälttävlan är något man vill fortsätta med finns det något som heter startfälttävlan, då behövs det inget fälttävlanskort. Ryttarboken är en bok där du själv fyller i dina resultat, fallrapporter, eventuella varningar och så vidare. Du har en bok för dig själv och en för varje häst du rider. Det kan komma en teknisk delegat på en tävling och be om att få se ryttarboken. Då gäller det att du har fyllt i rätt, så att du bevisar att du är kvalificerad att rida den tävling du är på. Ett medical card ska alla ryttare bära när de rider terrängmomentet. Där står allt från närmaste anhörig och blodgrupp till om du har astma eller diabetes.
Fälttävlan består ju av flera moment, hur lägger du upp träningen?
- Jag hoppar sällan mer än en gång per vecka. Terräng blir det mest alldeles innan säsongen börjar eller om jag stöter på något specifikt problem som vi behöver träna på. Sedan blir det dressyr ungefär tre gånger i veckan och så rider vi ut som vanligt. Galopparbete blir det en gång i veckan, max två. Ofta får hästarna vila någon dag också.
Något du vill tillägga?
- Ja, att fälttävlan har så mycket att ge och att du får så mycket tillbaka! Åker du ut på en banhoppning kan allt vara över efter första hindret. Här får du en helhetsupplevelse med en härlig stämning som varar en hel dag!
Klubb: Borås Fältrittklubb.
Född: 27 januari 1973.
Gör: Ingår i spetstruppen i det svenska landslaget i fälttävlan. Arbetar som tränare.
Hästar: Flera, men kanske framför allt valacken Ballys Geronimo (f. -93, e. Strong Statement xx u. Bally Mee e. Irco Marco).
Kort om fälttävlan
Fälttävlan brukar kallas för ridsportens tuffaste gren. Den innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning och kan genomföras på en, två eller tre dagar. Det finns olika svårighetsgrader på fälttävlan. Svårighetsgraden anges med antal stjärnor. En stjärna är den lägsta nivån och fyra stjärnor är det svåraste (till exempel VM och OS).
taggar
Liknande webbartiklar
- Viktoria är ny landslagsledare för ungdomarna: ”Känns väldigt spännande”
- Trestjärniga svenska fälttävlansframgångar
- Viktoria Carlerbäck blir Bergendorffs högra hand
- SM-guld till Viktoria Carlerbäck
- Viktoria Carlerbäck ger inte upp
- Fälttävlan: Jung tog guldet - britterna lagbäst
- Hålltider, söndag
- Fälttävlan: Två uteslutna - Sverige ute ur lag-VM
- Fälttävlansdressyr: Bra start för laget
- Fälttävlanssäsongen börjar i Frankrike
relaterade artiklar

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!