Fälttävlan
Publicerad: 2013-08-12
EM-hoppet som började rida som 20-åring
Johan Lundin är ett av hemmahoppen inför fälttävlans-EM i Malmö i slutet av augusti, i helgens SM slutade han precis utanför pallplats. Vi hälsade på honom hemma i halländska Sennan, för att få veta mer om karriären "so far".
Text: Anki Yngve
Foto: Ida Röök
EM har givetvis varit årets stora mål för Johan. Tävlingarna i Malmö har han ridit nästan varje år sedan start, och ett Europa-mästerskap på hemmaplan är extra speciellt. Men att någon av hans båda topphästar skulle hinna bli färdig för att representera Sverige har inte varit helt självklart.
- Det är alltid lite osäkert när man har ”nya” hästar för nivån. Jag trodde nog inte att Johnny Cash skulle hinna bli klar. Han har inte varit färdig i dressyren men det har rättat till sig under vintern, även om dressyrmomentet fortfarande är den svagaste länken. I år behöver jag dock inte skämmas, han var ju till exempel trea i trestjärnig klass i Polen i början på sommaren, säger Johan.
”Reservhästen” Fernet af Kreffe är stadigare i dressyren och har bland annat gått Lühmuhlen i år. På hemmaplan vann han nyligen Svenska Cupens tvåstjärniga final.
Johan har alltid haft stallet fullt, men det är dessa båda hästar han har satsat med på längre sikt.
- Fernet har jag nog trott mest på från början. Han är lika gammal som Sara Algotssons Wega och vann fyraårschampionatet, var andraplacerad som femåring och vann sexårsfinalen. Men sedan har det inte gått lika spikrakt, han har sprungit lite vid sidan av hindren fram till nu, berättar Johan.
Själv är han inte den ryttare som ger upp i första taget. Har en häst problem får man försöka hitta vad det beror på och stegvis bygga upp självförtroendet och tekniken.
- Jag jobbar på med det material jag har, det är ju min häst. Med Fernet är det fortfarande så att jag inte kan slappna av på ett enda hinder i de största klasserna. Men på tvåstjärnig nivå är han helt perfekt, där vinner han eller är placerad så gott som jämt.
Började som vuxen
Johan Lundin har en ganska ovanlig ridbakgrund, han började nämligen med sporten i vuxen ålder.
- Min syster var visserligen hästtjej, men jag gjorde det där som killar brukar göra. Jag sprang, höll på med fotboll, spelade hockey… Sedan fick jag göra lumpen på K1 1984. Efter det hade jag ingen klar bild av vad jag ville göra och de frågade om jag ville vara kvar i det militära. Så jag stannade på K1 där jag hade börjat snappa upp det här med ridningen, berättar han.
Johan blev kvar på K1 till 1990, och tävlade till alldeles nyligen i uniform. Han fastnade helt enkelt både för den militära miljön och för hästarna.
Så du hade inte ridit alls innan?
- Jag hade övat lite hos min syster när jag fick veta att jag skulle in vid K1, då fick jag lära mig att rida lätt och så där. Jag var 20 år, kunde ingenting och fick galoppera för första gången på en tjock gammal märr som syrran hade.
Sedan lumpen har dock Johan ridit på heltid.
- Jag red jämt under åren på K1, även på fritiden. När andra var ute på övningar lånade jag deras hästar för att få rida ännu mer. Jag var med på allt jag bara fick, jag var hungrig och ville lära mig. Och så hade jag ju minst tio år att ta igen jämfört med dem som hade börjat som barn…
Flyttade till Skåne
Så småningom fick en kollega till Johan jobb på Flyinge som stallchef. Johan åkte ner och hälsade på, och träffade då fälttävlanslegendaren Jan Jönsson för första gången. I samma veva gick för-VM i Stockholm, det var 1987, och det fantastiska ekipaget Mark Todd och Carisma vann. Johan fick därmed upp ögonen för den gren som skulle bli hans.
- Jag fick uppleva sporten när den var som bäst, det var verkligen häftigt. Så jag sa till min före detta kollega att när det blir fler jobb lediga på Flyinge, då ringer du.
Efter ett halvår kom telefonsamtalet. Johan fick jobb, inte på själva Flyinge utan på Snogeholm där det bedrevs uppfödning och där Flyinge hade sina lösdrifter.
- Janne Jönsson hade byggt en terrängbana på Snogeholm och jag kom in där som stallchef. Jag höll i verksamheten men Janne kom dit i stort sett varje dag, vi ordnade bland annat SM i fälttävlan. Själv hade jag ett par egna hästar som jag tävlade, men inte på någon hög nivå. Jag tror att jag debuterade medelsvår under den där tiden.
Efter ett par år gjorde konjunkturen att Flyinge fick avveckla Snogeholm, och Johan blev av med jobbet.
- Men Janne Jönsson hade då fått nys om att ridanläggningen i Markaryd stod tom, så den tog jag över och arrenderade. Det var bara mellan 1993 och 1994 som jag bedrev ridskola där, anläggningen hade jag dock kvar till -98. Jag hade mycket träningsverksamhet, red hästar i Breeders och så vidare.
Johan tillhörde den första kullen som gick Svenska Ridsportförbundets C-tränarutbildning. Efter ytterligare några år blev han först B-tränare och så småningom A-tränare. Men i och med hans militära bakgrund har undervisning alltid varit en del av jobbet. I Markaryd började även tävlandet att nå högre nivåer.
- Jag hade många olika hästar som jag tävlade med, det handlade mycket om volym under de åren. Å andra sidan behövde jag alla de där timmarna i sadeln, jag låg efter, skrattar han.
Första hästen Johan kom in i landslaget med var Winnie the Pooh. I dag är ju Mister Pooh den mest kända hästen med det ”efternamnet”, men Winnie var uppfödarnas första stjärna.
- Jag köpte henne för inga pengar alls. Som åttaåring gick hon trestjärnig klass och 1998 kom vi in i landslaget. Sedan rullade det på, berättar Johan.
Egen gård i Halmstad
I slutet på 90-talet flyttade han och den dåvarande hustrun till Halmstad. Till en början hyrde de ett stall och bedrev utbildningsverksamhet, sin nuvarande gård i Sennan köpte Johan 2001.
- Då var det bara en ladugård. Sedan byggde vi ridbana, stall och ridhus. Som alltid när det gäller hästfolk renoverades bostadshuset sist...
Första mästerskapet, ett EM, red han 2003 på Major Tom.
- Hästen kom till mig för försäljning och jag sålde honom till en ung tjej, vars pappa jag lärde känna. Efter att dottern tappat intresset red jag Tom, men jag ägde honom aldrig, berättar Johan.
Samarbetet med ägaren blev början på en lång vänskap med många höjdpunkter. Major Tom gick bland annat Badminton 2006 och han blev uttagen till VM i Aachen samma år. Johan och Major Tom deltog även i EM 2007.
- Ingen hade berättat för den hästen att han inte kunde gå så stora klasser. Major Tom hade egentligen inte kapacitet för mer än kanske tvåstjärnigt. Men han var en sådan kämpe, med så mycket hjärta.
Så småningom kände Johan att det var dags för Major Tom att få trappa ner, han hade ju tävlat över sin förmåga och var värd ett par år på lite lägre nivå. Johans nuvarande sambo Evelina Carlsson fick ta över. Men tyvärr föll hästen, för andra gången i sitt liv, på en nationell tävling för två år sedan. Major Tom gick inte att rädda, han hade brutit benet.
- Tom fick dö på terrängbanan, där han trivdes bäst. Men det var förstås jättetraumatiskt för Evelina, säger Johan.
Norsk förbundskapten
I dagsläget satsar Johan Lundin dels på sitt eget tävlande, dels på sina tränaruppdrag. Inte minst är han förbundskapten för det norska fälttävlanslaget.
Landslagsuppdraget för Norge fick han enligt egen utsago ”av en slump”. Johan befann sig våren 2007 i England hos sin goda vän Dag Albert, för att träna och tävla.
- En norsk ryttare ringde upp och frågade om jag ville hålla en träning. Så jag åkte från England och landade i Norge, där det låg snö… Norrmännen var nöjda och under hösten och vintern fortsatte jag att hålla träningar. På den vägen är det, berättar han.
På den tiden hade norsk fälttävlan ingen förbundskapten utan man köpte tillfälliga tjänster av olika tränare. Så småningom sneglades det dock på det svenska förbundet och hur det är organiserat. År 2009 bestämde sig norrmännen för att styra upp ledarskapet och att kontraktera någon som var sportsligt ansvarig. Det blev Johan.
- Fälttävlan är en väldigt liten sport i Norge. Jag hjälper ryttarna med deras upplägg, med träning och med uppföljning. Det handlar till stor del om att försöka höja nivån, hela vägen från ponny upp till seniorer. Jag försöker att få ut dem från Norge, för att vidga vyerna, säger han.
På seniorsidan ligger Norge, enligt Johan, två snäpp under mästerskapsnivå. Men när det gäller juniorerna ser det bättre ut. Två talangfulla tjejer hyr till exempel in sig i källaren hos Johan och Evelina. De går på gymnasiet inne i Halmstad och har sitt sportsliga upplägg på gården i Sennan.
Blir du inte tråkad av dina svenska landslagskollegor för det här med Norge?
- Nja, det är nog snarare jag som brukar retas lite, genom att gå runt i den norska jackan och så där...
Bygger terrängbana
I samarbete med Pro Eventing håller Johan Lundin på att bygga upp en ambitiös träningsbana för fälttävlan, på en äng i närheten av gården.
- Det låter ju väldigt ”fancy” med terrängbana, men i dagsläget finns där bara en stomme. Vi har byggt vatten, uthopp, ”sunken road” och så lösa hinder som går att flytta runt. Men det ska utvecklas, säger han.
Pro Eventing-teamet består av fyra killar som åker runt och bygger terrängbanor, till exempel är de engagerade under de internationella tävlingarna i Malmö.
- De startade en ridklubb i höstas, Pro Eventing RF, som jag rider för nu. Jag gick med och så har vi snackat ihop oss om att samarbeta. Klubben får möjlighet att profilera min bana som träningsanläggning för sina ryttare, säger Johan.
Just nu är det mest han själv och hans elever som nyttjar banan. Men det finns idéer både om träningar och om tävlingar i framtiden.
- Tiden, arbetet och resurserna är det som sätter gränser – annars är allt möjligt. Att vara tävlingsarrangör är dock svårt för mig så länge jag själv tävlar på den nivå jag gör nu, det finns helt enkelt inte tid. Men kanske sen...
FOTNOT: På bilderna rider Johan sin tredje bästa häst Orup, som går tvåstjärnig klass. Han är åtta år och var hopphäst fram till sex års ålder. Johans svärföräldrar äger skimmeln, som är en storväxt herre.
- Jag valde faktiskt att inte starta unghäst-VM med honom, trots att han hade kvalat. Det kändes för tufft, i och med storleken och att Orup kom igång sent med fälttävlan, säger Johan.
Johans hästar får varierad träning, det hör till fälttävlans natur. Dressyr, terräng och banhoppning varvas med konditionsarbete i naturen och "roadwork" i skrittmaskinen.
Med en knappt ett och ett halvt-årig dotter är det fullt upp på hemmaplan.
När Hippson hälsade på Johan Lundin ösregnade det. Men det hindrade honom inte från att rida ute.
Liknande webbartiklar
- Tre SWB-hästar startar unghäst-VM
- Lundin om terrängträning på högre nivå: ”Måste bli bättre på att utmana ryttarna”
- Svennerstål på Stinger åtta i Burghley
- Följ terrängen i Burghley live – två svenskar till start
- Sverige leder Nations Cup inför terrängen: ”Ryttarna har varit otroligt duktiga”
- Flera svenska fälttävlansplaceringar i Sopot
- Linda, Sandra och Johan utgör svenska fälttävlanslaget i Nations Cup
- Johan Lundins tävlingskamrat Johnny Cash tillbaka med besked
- OS-projektet tog slut i Polen
- Fälttävlans-SM: Johan Lundin bäst i Sverige

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.

Överraskningsfölet överlevde mot alla odds
Helene Mutze visste inte att B-ponnyn som de nyss köpt var dräktig. När det kom ett föl, flera veckor för tidigt, kunde det ha slutat illa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!