Fälttävlan
Publicerad: 2022-11-30
Ludwig Svennerstål om karriärbytet: "Jag vill göra något annat med mitt liv"
Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål har slutat att rida professionellt. Istället för att satsa mot OS i Paris har han valt att sälja hästarna och flytta hem till Sverige för att studera ekonomi.
– Jag kände mig färdig och var inte så motiverad av tävlandet längre, säger han.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Ludwig Svennerstål började rida på ridskola när han var sju år och tävlade sitt första OS som 21-åring. Sedan dess har han ridit ytterligare två OS, VM och ingått i det svenska medaljlaget på EM. Ludwig har haft en stark plats i den svenska landslagstruppen fram tills i år. När förbundskapten Fredrik Bergendorff presenterade spetstruppen för 2022 var Ludwig först med, men några månader senare var han bortplockad. Nu berättar den 32-årige ryttaren att han har slutat rida professionellt, vilket Tidningen Ridsport tidigare skrivit.
– Jag kände mig färdig och var inte så motiverad av tävlandet längre. Jag vill göra något annat med mitt liv. Det är ett beslut som har växt fram över tid, säger Ludwig till Hippson.
Sålde sina bästa hästar
Ryttaren har bott i England under de senaste tolv åren. Målet har hela tiden varit att ta en OS-medalj och parallellt med sportsatsningen drev han ett handelsstall.
– Jag tänkte börja plugga redan efter OS i London men jag ville vinna en OS-medalj så jag fortsatte med ridningen. Sen har allt blivit framflyttat. Jag satsade stort på OS i Tokyo 2020 men det sköts fram ett år, då var två av mina bästa hästar för gamla så det blev inte som jag hade tänkt.
– Det har varit svårt att få det att gå ihop. För att kunna ha bra hästar var jag tvungen att sälja bra hästar. När jag väl kom till mästerskapen jag värderade var det ofta inte med den bästa hästen, för den var såld. Hästar har högst värde inför ett stort mästerskap. Inom fälttävlan kan man inte göra så många superaffärer, så när det är möjligt måste man ta det.
Bor i Stockholm
Ludwig började trappa ner på ridningen redan i våras. Hästarna han hade i England har sålts eller fått nya ryttare och sista tävlingen red han i juli i år.
– Då hade jag bestämt mig för att sluta, mer eller mindre, men jag väntade på antagningsbeskeden för att se vilka skolor jag kom in på, berättar han.
I september gick flyttlasset hem till Sverige igen. Nu bor Ludwig i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med sin fästmö. Han studerar ett kandidatprogram i ekonomi på Handelshögskolan och jobbar som konsult.
– Jag trivs jättebra, det är hur härligt som helst. Visst är det en stor omställning men jag tycker om Stockholm. Flera av mina kompisar som jag har känt länge har flyttat tillbaka hit, det är jättekul.
Kommer du att rida igen?
– Ja. Jag verkligen älskar hästar och ridning. Just nu har jag ingen häst. Det har varit så mycket med jobb, flytt och skola. Men förhoppningsvis ska jag köpa en häst nästa år. Min fästmös häst kommer till våren, hon tävlar trestjärnigt i fälttävlan, så då kommer jag nog också skaffa en häst.
Vad har varit roligast under tävlingsåren?
– Det är flera roliga minnen. Kanske när vi vann lagmedalj under EM i Malmö. Det var fantastiskt kul. Även OS i London, Badminton och Burghley.
Sporten tappar en toppryttare, är det något som du önskar hade varit annorlunda och som hade fått dig att fortsätta?
– Fälttävlan är en fantastisk sport. Det som saknas är kommersialiseringen som finns inom hoppningen, som ger bättre möjligheter för ryttarna. Det är det som gör det svårt, men jag vet inte om jag skulle säga att det är det som gör att jag slutar. Jag har alltid haft en tanke på att gå den här vägen. Sen gick det väldigt bra med ridningen i många år och det motiverade mig att fortsätta. Jag var ganska motiverad ända tills jag slutade, visst det blev inte så bra i Tokyo, men jag jobbade på och kände att jag hade en plan. Samtidigt påverkades motivationen av att jag inte hade hästen som jag ville ha. Men för mig handlade det mer om att ta ett beslut. Jag är ganska gammal för att byta karriär. Det kändes som att det var dags nu eller att sikta framåt mot OS i Paris och jag gjorde ett val i tid.
Vad gör du med din nyvunna fritid?
– Jag har inte haft så mycket fritid faktiskt. Jag jobbar och pluggar för fullt. Men jag var på Friends i helgen som besökare. Det var superkul. Tävlingen i fälttävlan var verkligen den bästa hittills. Staffan Lidbeck (tävlingsledare för Top 10 Indoor Eventing under Sweden International Horse Show, reds. anm.) och hela organisationen gör ett fantastiskt jobb. Det kändes som en väldigt lyckad tävling och det är kul för sporten. Det är en viktig del av vad som måste skapas i framtiden.
Kommer du att hålla i träningar?
– Ja, det gör jag fortfarande men mest i England och USA. Det kanske blir mer av det i Sverige också framöver. Det är väldigt kul, det är som min hobby. Sporten är fantastisk, jag tycker fantastiskt mycket om hästar och det är kul att utveckla och hjälpa människor. Det är ett bra och roligt sätt att ha kontakt med sporten som jag älskar.
Ludwig och Shamwari 4 under EM i Malmö 2013.
taggar
Liknande webbartiklar
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål trea i Barocca d'Alva – Viklund på fjärde plats
- Topplaceringar för Ludwig Svennerstål
- Ludwig Svennerståls topphäst Stinger till salu
- Svennerstål på Stinger åtta i Burghley
- Följ terrängen i Burghley live – två svenskar till start
- Ludwig Svennerstål felfri – lyckad terräng för laget

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!