Fälttävlan
Publicerad: 2022-11-30
Ludwig Svennerstål om karriärbytet: "Jag vill göra något annat med mitt liv"
Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål har slutat att rida professionellt. Istället för att satsa mot OS i Paris har han valt att sälja hästarna och flytta hem till Sverige för att studera ekonomi.
– Jag kände mig färdig och var inte så motiverad av tävlandet längre, säger han.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Ludwig Svennerstål började rida på ridskola när han var sju år och tävlade sitt första OS som 21-åring. Sedan dess har han ridit ytterligare två OS, VM och ingått i det svenska medaljlaget på EM. Ludwig har haft en stark plats i den svenska landslagstruppen fram tills i år. När förbundskapten Fredrik Bergendorff presenterade spetstruppen för 2022 var Ludwig först med, men några månader senare var han bortplockad. Nu berättar den 32-årige ryttaren att han har slutat rida professionellt, vilket Tidningen Ridsport tidigare skrivit.
– Jag kände mig färdig och var inte så motiverad av tävlandet längre. Jag vill göra något annat med mitt liv. Det är ett beslut som har växt fram över tid, säger Ludwig till Hippson.
Sålde sina bästa hästar
Ryttaren har bott i England under de senaste tolv åren. Målet har hela tiden varit att ta en OS-medalj och parallellt med sportsatsningen drev han ett handelsstall.
– Jag tänkte börja plugga redan efter OS i London men jag ville vinna en OS-medalj så jag fortsatte med ridningen. Sen har allt blivit framflyttat. Jag satsade stort på OS i Tokyo 2020 men det sköts fram ett år, då var två av mina bästa hästar för gamla så det blev inte som jag hade tänkt.
– Det har varit svårt att få det att gå ihop. För att kunna ha bra hästar var jag tvungen att sälja bra hästar. När jag väl kom till mästerskapen jag värderade var det ofta inte med den bästa hästen, för den var såld. Hästar har högst värde inför ett stort mästerskap. Inom fälttävlan kan man inte göra så många superaffärer, så när det är möjligt måste man ta det.
Bor i Stockholm
Ludwig började trappa ner på ridningen redan i våras. Hästarna han hade i England har sålts eller fått nya ryttare och sista tävlingen red han i juli i år.
– Då hade jag bestämt mig för att sluta, mer eller mindre, men jag väntade på antagningsbeskeden för att se vilka skolor jag kom in på, berättar han.
I september gick flyttlasset hem till Sverige igen. Nu bor Ludwig i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med sin fästmö. Han studerar ett kandidatprogram i ekonomi på Handelshögskolan och jobbar som konsult.
– Jag trivs jättebra, det är hur härligt som helst. Visst är det en stor omställning men jag tycker om Stockholm. Flera av mina kompisar som jag har känt länge har flyttat tillbaka hit, det är jättekul.
Kommer du att rida igen?
– Ja. Jag verkligen älskar hästar och ridning. Just nu har jag ingen häst. Det har varit så mycket med jobb, flytt och skola. Men förhoppningsvis ska jag köpa en häst nästa år. Min fästmös häst kommer till våren, hon tävlar trestjärnigt i fälttävlan, så då kommer jag nog också skaffa en häst.
Vad har varit roligast under tävlingsåren?
– Det är flera roliga minnen. Kanske när vi vann lagmedalj under EM i Malmö. Det var fantastiskt kul. Även OS i London, Badminton och Burghley.
Sporten tappar en toppryttare, är det något som du önskar hade varit annorlunda och som hade fått dig att fortsätta?
– Fälttävlan är en fantastisk sport. Det som saknas är kommersialiseringen som finns inom hoppningen, som ger bättre möjligheter för ryttarna. Det är det som gör det svårt, men jag vet inte om jag skulle säga att det är det som gör att jag slutar. Jag har alltid haft en tanke på att gå den här vägen. Sen gick det väldigt bra med ridningen i många år och det motiverade mig att fortsätta. Jag var ganska motiverad ända tills jag slutade, visst det blev inte så bra i Tokyo, men jag jobbade på och kände att jag hade en plan. Samtidigt påverkades motivationen av att jag inte hade hästen som jag ville ha. Men för mig handlade det mer om att ta ett beslut. Jag är ganska gammal för att byta karriär. Det kändes som att det var dags nu eller att sikta framåt mot OS i Paris och jag gjorde ett val i tid.
Vad gör du med din nyvunna fritid?
– Jag har inte haft så mycket fritid faktiskt. Jag jobbar och pluggar för fullt. Men jag var på Friends i helgen som besökare. Det var superkul. Tävlingen i fälttävlan var verkligen den bästa hittills. Staffan Lidbeck (tävlingsledare för Top 10 Indoor Eventing under Sweden International Horse Show, reds. anm.) och hela organisationen gör ett fantastiskt jobb. Det kändes som en väldigt lyckad tävling och det är kul för sporten. Det är en viktig del av vad som måste skapas i framtiden.
Kommer du att hålla i träningar?
– Ja, det gör jag fortfarande men mest i England och USA. Det kanske blir mer av det i Sverige också framöver. Det är väldigt kul, det är som min hobby. Sporten är fantastisk, jag tycker fantastiskt mycket om hästar och det är kul att utveckla och hjälpa människor. Det är ett bra och roligt sätt att ha kontakt med sporten som jag älskar.
Ludwig och Shamwari 4 under EM i Malmö 2013.
taggar
Liknande webbartiklar
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål trea i Barocca d'Alva – Viklund på fjärde plats
- Topplaceringar för Ludwig Svennerstål
- Ludwig Svennerståls topphäst Stinger till salu
- Svennerstål på Stinger åtta i Burghley
- Följ terrängen i Burghley live – två svenskar till start
- Ludwig Svennerstål felfri – lyckad terräng för laget

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!