Tre nya hästforskningsprojekt har beviljats medel av Formas. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens förväntansbeteende, för att öka förståelsen kring hur hästar uttrycker känslor.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock och Tina Hedlund
Det är Hästsverige som meddelar att tre projekt har beviljats medel av forskningsrådet Formas. Samtliga projekt är knutna till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och de får nu finansiering i tre år. Ett av projekten drivs av forskaren Elke Hartmann. Hon ska i samarbete med The Horse Trust i Storbritannien samt forskare från SLU, Nya Zealand, Australien och England titta närmare på det här med hästens förväntansbeteenden. Projektet kallas ”Ser hästar fram emot interaktioner med människor? Hästars förväntansbeteende som en indikator på känslor” och har fått nästan tre miljoner kronor i stöd.
– Inom vetenskapen råder en samstämmighet om att bra välfärd är mer än bara korrekt inhysning, rätt utfodring och avsaknad av smärta och oro. Uttryck för positiva känslor är precis lika viktiga för att avgöra ett djurs livskvalitet, säger Elke till Hippson.
Hon vill bidra till att vi blir bättre på att läsa av hästens känslor. Detta eftersom det är avgörande för deras välfärd och för människans säkerhet, och därmed främja ett mer etiskt och hållbart förhållande till hästar.
– Speciellt att kunna känna igen hästens positiva känslouttryck kan guida oss mot fler ömsesidigt positiva upplevelser tillsammans med den, samtidigt som vi kan undvika återvändsgränder av negativa känslor, säger hon.
Hur ska du titta närmare på detta?
– I den första fasen vill vi göra ett experiment där vi tränar hästar att olika tecken hänger ihop med olika kommande behandlingar. Vi vet ju att hästar är bra på att förutsäga till exempel att en hink betyder mat, eller att synen av veterinärens kläder tyder på att något obehagligt kan inträffa. Genom att observera hur hästens förväntan uttrycks i beteende och hjärtfrekvens hoppas vi hitta indikatorer som visar på olika känslotillstånd.
– I den andra fasen kommer filmer som visar hästarnas förväntansbeteende att tas till en workshop där oberoende, tränade och otränade, observatörer får titta på dem. Detta för att se om de korrekt kan avgöra vilken behandling hästen på filmen förväntar sig.
– I fas tre vill vi utveckla ett så kallat EERP-protokoll (equine emotional reaction protocol), som vi sedan testar i verkliga situationer.
Vad tror du att du ska finna med er studie?
– Vi vill komma fram till validerade, pålitliga och praktiskt användbara beteendeindikatorer som beskriver hur hästar uttrycker sina känslor i interaktion med människan. Framför allt hur de utrycker positiva känslotillstånd.
– Vi vill gärna besvara följande frågor: Hur uttrycker en häst sina känslor när den förväntar sig en positiv eller negativ upplevelse? Vilka beteenden kan vi hitta som är tillräckligt specifika och konsekventa för att vi ska kunna avgöra hur hästen känner inför olika situationer?
Varför är det viktigt att titta närmare på detta?
– Genom att öka förståelsen för hur hästar uttrycker både positiva och negativa känslor kan vi motverka att hästar behandlas illa, undvika feltolkningar av hästens responser under träning, säkerställa hästens välfärd, människans säkerhet och därtill göra relationen mellan häst och människa mer harmonisk.
I brist på tävlingar gäller det att hitta på andra stallaktiviteter. Hos stall Ärentuna i Uppsala antog man tillsammans dansutmaningen #jerusalemachallenge.
Ett företag i södra Sverige som erbjuder sommarbete fick kraftig kritik i somras. Ägaren föreläggs att se till att hästarna får ordentligt med grovfoder.
Senaste anmälan mot hästhållningen på gården gjord i slutet av december
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!