Forskning
Publicerad: 2019-12-10
Forskning om hästens känslor beviljas medel: ”Kan motverka att hästar far illa”
Tre nya hästforskningsprojekt har beviljats medel av Formas. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens förväntansbeteende, för att öka förståelsen kring hur hästar uttrycker känslor.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock och Tina Hedlund
Det är Hästsverige som meddelar att tre projekt har beviljats medel av forskningsrådet Formas. Samtliga projekt är knutna till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och de får nu finansiering i tre år. Ett av projekten drivs av forskaren Elke Hartmann. Hon ska i samarbete med The Horse Trust i Storbritannien samt forskare från SLU, Nya Zealand, Australien och England titta närmare på det här med hästens förväntansbeteenden. Projektet kallas ”Ser hästar fram emot interaktioner med människor? Hästars förväntansbeteende som en indikator på känslor” och har fått nästan tre miljoner kronor i stöd.
– Inom vetenskapen råder en samstämmighet om att bra välfärd är mer än bara korrekt inhysning, rätt utfodring och avsaknad av smärta och oro. Uttryck för positiva känslor är precis lika viktiga för att avgöra ett djurs livskvalitet, säger Elke till Hippson.
Hon vill bidra till att vi blir bättre på att läsa av hästens känslor. Detta eftersom det är avgörande för deras välfärd och för människans säkerhet, och därmed främja ett mer etiskt och hållbart förhållande till hästar.
– Speciellt att kunna känna igen hästens positiva känslouttryck kan guida oss mot fler ömsesidigt positiva upplevelser tillsammans med den, samtidigt som vi kan undvika återvändsgränder av negativa känslor, säger hon.
Hur ska du titta närmare på detta?
– I den första fasen vill vi göra ett experiment där vi tränar hästar att olika tecken hänger ihop med olika kommande behandlingar. Vi vet ju att hästar är bra på att förutsäga till exempel att en hink betyder mat, eller att synen av veterinärens kläder tyder på att något obehagligt kan inträffa. Genom att observera hur hästens förväntan uttrycks i beteende och hjärtfrekvens hoppas vi hitta indikatorer som visar på olika känslotillstånd.
– I den andra fasen kommer filmer som visar hästarnas förväntansbeteende att tas till en workshop där oberoende, tränade och otränade, observatörer får titta på dem. Detta för att se om de korrekt kan avgöra vilken behandling hästen på filmen förväntar sig.
– I fas tre vill vi utveckla ett så kallat EERP-protokoll (equine emotional reaction protocol), som vi sedan testar i verkliga situationer.
Vad tror du att du ska finna med er studie?
– Vi vill komma fram till validerade, pålitliga och praktiskt användbara beteendeindikatorer som beskriver hur hästar uttrycker sina känslor i interaktion med människan. Framför allt hur de utrycker positiva känslotillstånd.
– Vi vill gärna besvara följande frågor: Hur uttrycker en häst sina känslor när den förväntar sig en positiv eller negativ upplevelse? Vilka beteenden kan vi hitta som är tillräckligt specifika och konsekventa för att vi ska kunna avgöra hur hästen känner inför olika situationer?
Varför är det viktigt att titta närmare på detta?
– Genom att öka förståelsen för hur hästar uttrycker både positiva och negativa känslor kan vi motverka att hästar behandlas illa, undvika feltolkningar av hästens responser under träning, säkerställa hästens välfärd, människans säkerhet och därtill göra relationen mellan häst och människa mer harmonisk.
Även Eva Skiöldebrand som forskar om sjukdomar på bland annat hästens leder har beviljats 5 918 000 kronor för projektet ”Biomarkörer i ett enkelt blodprov, det ultimata verktyget för att diagnosticera osteokondros och artros hos våra husdjur”.
Forskaren Miia Riihimäki får 3 947 000 kronor för projektet ”Att förstå tysta smittbärare av Streptococcus equi: Nyckeln till att utrota kvarka”.
Forskningsrådet Formas beviljar totalt 63,5 miljoner kronor i stöd till 14 projekt i utlysningarna ”Djurskydd och djurvälfärd” samt ”Djurvälfärdsbefrämjande åtgärder” som genomförs i samråd med Jordbruksverket.

Hippsons julkalender
Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.Liknande webbartiklar
- Hästens önskelista för 2020 – fem punkter som ger ökad välfärd
- Ny studie: Hästar kan läsa av och komma ihåg mänskliga uttryck
- Forskarna: Slopa ”flockledartänket”
- Longering kan göra hältbedömning svår
- Forskningsstudie om halm som grovfoder
- SLU vill forska om tysta smittbärare
- Objektiv rörelseanalys kan underlätta hältutredningen
- Vaccin kan hjälpa hästar med kronisk klåda
- Hästens ansiktsuttryck vid hälta
- Synnedsättning hos häst

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!