Forskning
Publicerad: 2020-05-07
Kolhydrater i hästars grovfoder studeras: "Har betydelse för hur vi bör tänka vid skörd"
I ett norsk-svenskt forskningssamarbete studeras kolhydrater i hästars grovfoder. De första preliminära resultaten i en delstudie är analyserade och kan ge en inblick i hur de icke-strukturella kolhydraterna, det vill säga socker, ser ut i olika gräsarter vid olika skördetidpunkter.
Text: Jennie Börs
Foto: Ida Röök och Cia Davidson (Cecilia Müller, infälld)
I samband med Vallkonferensen, som arrangerades vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tidigare i år, höll Cecilia Müller ett föredrag med namnet ”Den gode, den onde och den fule”. Där presenterades en delstudie av ett större forskningsprojekt.
– Bakgrunden till forskningen är att vi vill veta hur kolhydrater, såväl fibrer som olika sockerarter, förändras i olika gräsarter över skördesäsongen och hur de bryts ner i hästens mag-tarmkanal. Detta eftersom det är något vi har ganska lite kunskap om i dag, säger Cecilia som är docent i fodervetenskap inriktning häst, samt universitetslektor i hästens nutrition och skötsel vid SLU.
Den gode, onde och fule
”Den gode” representeras i detta fall av fibern, alltså de strukturella kolhydraterna, i grovfodret. De icke-strukturella kolhydraterna, som i vardagligt tal kallas socker, ses i stället som ”den onde” och ”den fule”.
– ”Den onde” är innehållet av monosackarider, det vill säga glukos och fruktos. Glukoshalten är av intresse eftersom ett högt intag av glukos ger upphov till högt blodglukos som i sin tur ger en stor insulinrespons. Ju högre sockerhalt i grovfodret, desto större kan insulinresponsen bli, säger Cecilia och fortsätter:
– Det är inget konstigt med det, så fungerar det för oss allihop, frisk som sjuk. Men om hästen råkar vara insulinresistent kan den här glukoshöjningen i blodet skapa en så stor insulinrespons att risken för att hästen drabbas av fång ökar. ”Den fule” är fruktanerna, som vi i dagsläget inte riktigt vet hur de fungerar i hästens mag-tarmkanal.
Olika faktorer påverkar sockret
Det delstudien har syftat till är att undersöka vilken koncentration av de icke-strukturella kolhydraterna som finns i olika gräsarter vid olika skördetidpunkter. Sedan tidigare finns kunskap om att innehållet av den här typen av kolhydrater kan skilja sig beroende på ett flertal olika faktorer.
– Det är inte bara gräsarten som påverkar innehållet av socker, utan även klimatfaktorer och framför allt det botaniska utvecklingsstadiet vid skördetidpunkten. Även skördetidpunkten på dagen kan spela viss roll, säger Cecilia.
Något som är känt sedan tidigare är att komponenterna i de icke-strukturella kolhydraterna i grovfoder – som i en analys betecknas WSC (water soluble carbohydrates) eller lättlösliga kolhydrater – inte följer varandra enligt samma mönster över tid.
– När glukos- och fruktoshalten är hög måste inte nödvändigtvis fruktanhalten vara hög. Det kan se lite olika ut mellan arterna och vid olika skördetidpunkter. Det har betydelse för hur vi bör tänka vid skörd av vallfoder för olika hästkategorier.
Sex gräsarter studerades
I delstudien, som genomfördes under sommaren 2019, ingick sex olika gräsarter som är vanligt förekommande i eller intressanta för hästfoder. De arter som ingick var hundäxing, ängssvingel, engelskt rajgräs, timotej, foderlosta och rörsvingel.
– Vi hade tre olika skördetidpunkter i studien: 4 juni, 17 juni och 1 juli. Gräsen skördades och torkades till hö och därefter analyserades innehållet av de olika sockerarterna.
De första resultaten i studien visar att sockerinnehållet (WSC) ökar med senare skördetidpunkt för de flesta arterna och att det oftast är på grund av ett ökat fruktaninnehåll i gräset.
– Så ser det ut i de flesta arterna, förutom hundäxing och engelskt rajgräs. Sockerinnehållet ligger på ungefär samma nivå över de tre skördetidpunkterna för engelskt rajgräs, medan det minskar över tid för hundäxing. För hundäxing var proportionerna av de olika sockerarterna också lika över tid, vilket de inte var för de andra arterna.
Koncentration av lättlösliga kolhydrater (WSC) i sex olika gräsarter vid tre olika skördetidpunkter, samtliga i förstaskörd. Felstaplar anger medelfel. Bildkälla (s. 103)
Slutsatsen utifrån resultaten i denna studie är att om man vill ha en låg sockerhalt i sitt foder, då bör man satsa på en sen skörd av hundäxing alternativt en tidig skörd av timotej eller foderlosta.
– Man kan också tänka sig de flesta skördetider av ängssvingel, kommenterar Cecilia.
Är målet att uppnå en låg fruktanhalt bör man generellt undvika sena skördetidpunkter, med undantag för hundäxing.
– Så beroende på vad målet är, alltså med vallfodrets sockerinnehåll, får man resonera på lite olika sätt med de olika arterna vad gäller skördetidpunkt.
Forskningsprojektet fortsätter
Cecilia vill flagga för att detta är de första resultaten från studien, och att de endast avser slåttervall och skörd som hö från ett enda skördeår. Ytterligare resultat kommer att komma under 2020 avseende användning av samma gräsarter för bete, samt för ytterligare ett skördeår.
– För hästägaren eller vallfoderproducenten är det viktigt att de här resultaten endast används vägledande. Eftersom det är många olika faktorer under gräsets tillväxt som påverkar sockerinnehållet måste analys av det enskilda partiets sockerhalt göras, för att säkert veta vad det är i ett visst parti, säger Cecilia och avslutar:
– Det är inte heller endast sockerinnehållet i ett parti som avgör dess lämplighet för olika hästkategorier. Hänsyn till exempelvis energi- och proteininnehåll måste givetvis också tas, liksom till hygienisk kvalitet på fodret.
Läs mer i konferensrapporten för Vallkonferensen, sida 101–103
Fler artiklar från Vallkonferensen på Hippson.se:
Halm är ett bra kompletterande fodermedel
Hösilage inte alltid skäl till hästens dåliga mage
Liknande webbartiklar
- Pälspodden med forskaren Cecilia Müller: ”Många hästar får kraftfoder i onödan”
- Tamhästens ursprung inte som man tidigare trott
- Longering kan göra hältbedömning svår
- Forskningsstudie om halm som grovfoder
- SLU vill forska om tysta smittbärare
- Objektiv rörelseanalys kan underlätta hältutredningen
- Från Black Beauty till Sigge – de vill kartlägga 1500 hästböcker
- Forskare undersöker möjligheten att vaccinera mot stor blodmask
- Vaccin kan hjälpa hästar med kronisk klåda
- Hästens ansiktsuttryck vid hälta

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!