Forskning
Publicerad: 2020-04-03
Hösilage inte alltid skäl till hästens dåliga mage: "Kan vara olika typer av grundorsaker"
Genom sin forskning avvisar Katrin Lindroth att fri fekal vätska hos häst endast beror på utfodring med hösilage och att det skulle röra sig om att hästarna har drabbats av ”hösilageintolerans”. I stället verkar förekomsten av fri fekal vätska bero på en kombination av flera olika faktorer.
Text: Jennie Börs
Foto: Carin Wrange (Katrin) och Adobe Stock
Fri fekal vätska innebär att hästen har en tvåfasindelad träck. Den ena fasen består av vanliga fasta träckbollar, medan den andra är en vattnig vätskefas. De olika faserna kan avges både var för sig och tillsammans.
– Hur länge hästarna är drabbade varierar och det kan röra sig om veckor, månader eller år. För vissa hästar kommer fri fekal vätska i skov och är värre i vissa perioder, säger doktorand Katrin Lindroth under ett föredrag på Vallkonferensen, som arrangerades vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för en tid sedan.
När hästen är drabbad av fri fekal vätska visar den ofta obehag vid träckavgång, till exempel genom att trampa runt med bakbenen och slå med svansen. Hästens bakben och svans blir konstant kontaminerade på grund av vätskefasen, vilket är problematiskt ur ett välfärdsperspektiv.
– Hästen visar däremot inga övriga sjukdomssymtom som till exempel feber och avmagring, eller skillnad i beteende i samband med hantering och träning.
Kartläggning av 339 hästar
Med medel från Stiftelsen hästforskning har Katrin, inom sitt doktorandprojekt, tittat närmare på fri fekal vätska hos häst. Detta med fokus på hästens individuella faktorer, utfodring och skötsel. Studien gjordes genom att skicka ut en enkät riktad till hästägare.
– För att vara med i denna studie skulle hästarna vara över två år gamla och uppstallade i Sverige eller Norge. Vi ville också att de skulle utfodras med de inplastade vallfodren hösilage eller ensilage. Detta eftersom det har antagits vara en bakomliggande orsak till fri fekal vätska och då även ligga till grund för begreppet ”hösilageintolerans”.
Totalt samlades 339 enkätsvar in från ägare till hästar med fri fekal vätska, för att kunna göra en kartläggning och karaktärisering av hästar med åkomman.
Slutsatsen från studien var att det inte fanns någon specifik ”hästprofil” för vilka hästar som visade fri fekal vätska. Olika hästtyper, kön, åldrar och användningsområden fanns representerade. Alla hästar hade en tvåfasindelad träck under perioderna med fri fekal vätska och majoriteten av dem visade inga övriga kliniska symtom.
– Dock fanns det även hästar som visade uppsvälld buk, obehag vid träckavgång och koliksymtom. Hästarnas tidigare sjukdomshistorik undersöktes och visade att 23 procent av dessa hästar tidigare hade haft kolik, vilket är högt om man jämför med andra hästpopulationer.
Kan vara olika grundorsaker
I insamlad data gällande hästarnas utfodring rapporterade en del hästägare att byte från inplastat vallfoder till hö, bete eller ett annat parti av inplastat vallfoder minskade förekomsten av fri fekal vätska hos vissa av hästarna. Andra hästägare rapporterade att förändringar i foderstaten inte påverkade, alternativt ökade förekomsten av fri fekal vätska.
– Resultaten från studien indikerar att det inte är utfodring av inplastat vallfoder i sig som är orsaken, utan att det troligtvis rör sig om enskilda näringsämnen i fodret. Vi kan därför stryka uppfattningen om att det skulle röra sig om ”hösilageintolerans”, säger Katrin och fortsätter:
– Att vissa hästar visar symtom och andra inte skulle kunna bero på att det finns olika typer av svårighetsgrader av fri fekal vätska. Eller att det rör sig om olika typer av grundorsaker.
Läs mer om projektet i Katrins blogg
Fotnot: Just nu pågår ytterligare en studie om fri fekal vätska hos häst, för att kunna studera förekomsten på en mer detaljerad nivå. Studien möjliggör undersökning av bland annat träckens mikrobiella sammansättning, foderstatens komposition och hästarnas dagliga intag av olika näringsämnen. I denna studie ingår 50 hästpar där varje par består av en häst med (fallhäst) och en utan (kontroll) fri fekal vätska – som står i samma stall och blir utfodrade med samma inplastade vallfoder. Resultaten från denna studie kommer att presenteras under hösten 2020.
1. Blanda in eller byt successivt grovfoder – från ett annat parti med inplastat vallfoder eller hö till ett annat – för att se om hästen blir bättre.
2. Förläng betestiden då många hästar blir bättre av att hållas på bete. Då kan du kanske också få in en mer naturlig övergång till grovfodergiva, vilket i sin tur underlättar för hästens mag- och tarmkanal.
3. Se till att bara göra en förändring åt gången, vänta sedan tre till fyra veckor och se hur hästen reagerar: Blir den bättre eller mer påverkad? Om du gör flera förändringar samtidigt är det svårt att dra slutsatser och förstå varför hästen blir eller inte blir bra.
Fler artiklar från Vallkonferensen på Hippson.se:
Halm är ett bra kompletterande fodermedel
Kolhydrater i hästars grovfoder studeras
taggar
Liknande webbartiklar
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Ny forskning om fri fekal vätska hos häst
- Stall Kungsgården får stipendium av Stefan Johansons Minnesfond
- Examensarbete om kolikhästar: "Hoppas komma fram till ett mönster"
- Vallfoderstudie ska sprida kunskap
- Miljoner kan sökas till hästforskningsprojekt
- Åtta nya hästforskningsprojekt får medel nästa år
- Hästforskning samlas på ny webbplats: ”Ny kunskap bidrar till friskare hästar”
- Forskningskollen: Sadeln kan avslöja både hälta och ryttarfel
- Forskningskollen: Lättridning på fel sittben kan avslöja hältan

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!