Foto: Adobe Stock
Under fredagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff angående de nya restriktionerna Folkhälsomyndigheten meddelade i onsdags (24/2). Där meddelades att från 1 mars kommer alla tävlingar för barn att ställas in.
På dagens pressträffen deltog ordförande Ulf Brömster, förbundsläkare Margareta Rödén, verksamhetschef för sport och tävling Andrea Barth samt verksamhetschef för ridskola och utbildning Gisela Löfstrand.
De nya restriktionerna som Folkhälsomyndigheten och regeringen meddelande i onsdags handlar om att tävlingsverksamhet för olika idrotter ska begränsas ytterligare. Detta medför att Svenska Ridsportförbundet har beslutat att från 1 mars kommer alla tävlingar för barn att ställas in. Än har myndigheterna inte satt något slutdatum för tävlingsstoppet. Men Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse gör bedömningen att beslutet i första hand gäller till och med den 31 mars. Nya beslut inför perioden efter 31 mars tas därefter löpande två veckor i taget.
Ridsporten har varit duktig på att ta fram regelverk
Förbundsläkaren Margaretha Rödén inledde pressträffen med att säga att det är ett allmänt osäkert läge med ökad smittspridning och ökad belastning. Den nedåtgående trenden man önskat har stannat av.
– Det alla måste göra är att följa de rekommendationer som finns. Stanna hemma vid symptom, håll avstånd och testa dig vid symptom. Utifrån ridsportens sida kan man notera att vi har kunnat hålla igång på olika sätt under hela pandemin. Det har inte heller upptäckts någon ökad smittspridning på grund av ridsporten. Det finns inga dokumenterade fall av klustersmitta som finns inom exempelvis hockeyn och fotbollen. Så där ska ridsporten sträcka på sig. Vi har varit duktiga på att ta fram regelverk och olika handlingsplaner.
Tävlingar för barn ställs in från 1 mars
Gisela Löfstrand, verksamhetschef för ridskola och utbildning, tar vid och betonar att det finns en ökad oro för en tredje våg och att det från regeringens sida innebär ytterligare åtgärder. Den åtgärden som påverkar idrotten och ridsporten är att Folkhälsomyndigheten tar bort skrivningen om att enstaka matcher kan tillåtas för barn och unga. Efter ett informationsmöte med Riksidrottsförbundet, där tonläget var lite barskare än vanligt, har Svenska ridsportförbundet tagit beslut att från och med 1 mars ställa in alla tävlingar för barn. I nuläget får tävlingar för yrkesverksamma idrottare fortsätta arrangera.
Yrkesverksamma får fortsätta tävla
Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster förklarar att tonfallet från både regeringen, Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet var tydligt.
– Vi har egentligen inget val utan beskedet från Folkhälsomyndighetens pressträff i onsdags var tydligt. Det finns ingen tveksamhet gällande den informationen. Ingen tävlingsverksamhet för barn oavsett ålder tillåts. De som godkänts som yrkesverksamma får fortsätta tävla. Vi inväntar vidare information och klargörande från Riksidrottsförbundet gällande yrkesverksamma. Vilka som är yrkesverksamma har tolkats olika mellan de olika sporterna. Men som det ser ut i dag får yrkesverksamma fortsätta tävla. Men vi kan behöva omvärdera vilka som är yrkesverksamma. Idag har cirka 10% av de som brukar lösa licenser antagits som yrkesverksamma utifrån de kriterier Svenska ridsportförbundet satt upp. För närvarande finns tyvärr ingen tidsplan gällande när nya restriktioner kan komma. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och som vi lärt oss det gångna året kan det svänga och ändras fort.
– Vi har största förståelse för de ponnyryttare som på ett eller annat sätt drabbas av detta och vi diskuterar vilken effekt detta kan ha på ponnysporten i stort. Men man måste sätta det i ett större perspektiv. Det är en pandemi som pågår och vi måste alla göra vårat yttersta för att minska smittspridningen och vända kurvan. Och i nuläget gör man ingen skillnad på de olika idrotterna. Utan detta gäller alla idrotter och alla förbund, säger Ulf.
Information från Folkhälsomyndighetens sida:
Ett typexempel på enstaka match eller tävling kan vara att två spelare eller lag inom samma region möts i en match, eller att en tävling i en individuell idrott hålls med enbart lokala deltagare.
Cuper eller turneringar är inte enstaka matcher eller tävlingar och bör därmed undvikas även för barn födda 2005 eller senare. Organiserat seriespel med regelbundna matcher eller tävlingar bör inte heller genomföras.
Rådet gäller all slags idrott, dvs. oavsett lagidrott/individuell idrott eller kontaktidrotter kontra icke-kontaktidrotter.
Läs mer hos Svenska ridsportförbundet
Tidigare på Hippson.se
Osäkra besked gällande tävlingar framöver
Tävlingsstopp till sista maj 2021
Snart dags för start för yrkesverksamma ryttare
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!