Vid Svenska ridsportförbundets traditionella pressträff under Gothenburg Horse Show redovisade förbundskaptenerna i hoppning och dressyr den planerade vägen mot VM i september. Och de två brottas med angenäma problem.
Text: Annika Grundberg
Foto: Haide Westring (Ankarcrona), Tomas Holcbecher
– Vi har en bra återväxt och det kommer att bli det svåraste året hittills att plocka ut ett lag, sa dressyrens förbundskapten Bo Jenå och hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona höll med:
– Jag har ingen lång lista inför VM men om jag haft det hade det varit mumma att sätta ihop den, säger han.
Paris väntar för Patrik och Tinne
För Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén väntar världscupfinalen i Paris innan utomhussäsongen tar fart med tävlingar i Hagen i slutet av april. I lagtävlingen Nations Cup, som Sverige vann förra året, får Bo Jenå möjlighet att testa fler ryttare och olika lagkonstellationer.
– Vi kommer att göra många nationstävlingar i år, bland annat Falsterbo och Aachen, säger Bo Jenå som kommer att plocka ut sitt VM-lag ett par veckor efter Aachen.
Delikat balansgång i Nations Cup
För Henrik Ankarcrona gäller det att ha tungan rätt i mun när han tar ut lag till årets Nations Cup-omgångar. I år rider Sverige fem omgångar och alla räknas, de fem är Samorin, Sopot, Rotterdam, Falsterbo och Hickstead.
– Jag vill kunna använda division ett för att ge nya chansen samtidigt som det är väldigt, väldigt viktigt att vi blir kvar i högsta ligan, säger han.
I månadsskiftet juli/augusti kommer han att presentera det lag han tar med till Tryon, USA, dit hästarna flyger den 12 september.
– VM är OS-kval så det är viktigt för oss att vara i topp-sex.
Om det inte lyckas finns det ytterligare chanser att kvala till OS. De lag som vinner Nations Cup 2019, gäller både hoppning och dressyr, är kvalade till OS, och EM 2019 är också ett OS-kval.
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!