Nu lanserar LiveArena och Dressagepower en digital tävling. Namnet på tävlingen blir LiveArena & DressagePower Online Tour, och den går i klasser mellan LC och LAP 1 för ponny, medan hästar tävlar mellan LB och Msv A. Touren har fyra omgångar och den som är med i minst två av omgångarna är med i touren.
– Det kommer att vara som en ”vanlig” tävling med rosett, plakett och hederspriser i kvalen. Varje omgång är en tävling i sig och efter alla fyra omgångar utses en tourvinnare i varje grupp. Tourvinnaren får bland annat segertäcke, premier och hederspriser och vi lovar det blir pompa och ståt, säger Peter Härnstam i ett pressmeddelande.

Regler för att säkra hästens välfärd
Under 2020 anordnades en digital programridning, men nu blir satsningen större. Både häst och ryttare skall ha reglementsenlig klädsel och vem som helst kan se ritterna via Dressagepower TV. 
Man har även infört vissa regler för att säkerställa hästens välfärd. Exempelvis ska hästens sidor, skänkelläget, hästens mun och nosgrimma filmas efter ritten. Ryttaren eller myndig person skall intyga några punkter om tävlingens genomförande. Tränarens namn och kontaktuppgifter ska också anges, och om något ser tveksamt ut under ritten kan Dressagepower kontakta tränaren.
Det är fritt att välja vilket program du vill tävla i och det krävs ingen tävlingslicens.
De inspelade ritterna bedöms av godkända domare för att sedan klippas ihop och sändas som en ”live-tävling”.
– Vi kommer att presentera varje ekipage och procent efter avslutad ritt, vi kommer även att spela musik till ritterna. Vi lovar också en ”mini-clinic” i samband med varje omgång, säger Peter Härnstam.
Initiativtagarna ser flera positiva aspekter med digitala tävlingar, som exempelvis att det är miljövänligare när ekipagen inte behöver köra till tävlingsplatsen.

Läs mer hos arrangören