Nyheter
Publicerad: 2019-05-13
Strax innan påsk födde Maaike sitt stoföl Liefke. Foto: Jennie Börs (och bevakningsbilder)
Efter övergreppet på Värmdö – stoet har fått sitt föl: "En enorm lättnad att allt gick så bra"
I mitten av mars förgrep sig en man på ett dräktigt sto uppstallat hos Värmdö ridklubb. Händelsen skakade hela föreningen och har lett till förstärkt säkerhet. För Hippson berättar stoets ägaren om mardrömsvåren – men också om det friska och fina föl som har fötts.
Text: Jennie Börs
Frieserstoet Maaike fan it Heim (född 2004, e. Beart 411 – Anton 343) beräknades föla i mitten på april, men redan i början av mars valde familjen Sjökvist att installera en kamera från Videquus i hennes box. Detta för att kamerans intelligenta mjukvara skulle hinna lära känna igen stoets normala rörelsemönster inför fölningen.
– Jag hade som vana att titta i den tillhörande mobilappen efter varje natt för att se vad hon hade haft för sig. I början var det väldigt roligt att se vad hon faktiskt gjorde på nätterna, till exempel ligger ju inte hästar ner och sover lika mycket som man skulle kunna tro, säger Micaela Sjökvist.
Maaike har varit i familjen Sjökvists ägo i fem år. Här med Micaela under dressyr-KM. Foto: Rosita Dahlberg/@ridelovelaugh
Micaela beskriver Maaike som en riktig familjehäst, som ställer upp på allt från hoppning och dressyr till uteritter. Hon är även inkörd. Foto: Privat
Chockerande upptäckt
Morgonen den 16 mars började Micaela som vanligt med att ta en titt i appen. I morgonrapporten, där klipp med särskilda avvikelser visas, fick hon syn på något som gav henne en rejäl chock.
– Ganska omedelbart såg jag i det översta klippet att det var en person i boxen. Jag blev helt ställd, för jag såg på tiden att klockan var 01.57 och min första tanke var att personalen inte är i stallet på natten, säger Micaela och fortsätter:
– Jag visade min man klippet och vi båda blev helt förskräckta. Vi kunde se att det var en man, men kunde inte förstå vad han gjorde i Maaikes box mitt i natten.
Micaela beslutade sig snabbt för att åka till stallet för att titta till stoet. Hennes första tanke var att mannen kunde ha skadat Maaike på något sätt, eftersom Micaela hade läst att folk gått in i hagar och skurit hästar.
– Jag tittade egentligen inte vidare på klippet innan jag åkte, för mig räckte det att jag hade sett att någon hade varit inne i boxen, säger hon och fortsätter:
– När jag väl kom fram till ridklubben mötte Maaike mig precis som vanligt i hagen. Jag kunde heller inte se något konstigt eller några tecken på att hon skulle ha skadats, så jag förstod ingenting.
Polisen kopplades in
Efter samtal med andra i stallet kontaktade Micaela en veterinär som kom för att undersöka Maaike. Veterinären kunde inte heller hitta några skador på stoet, däremot hittade han sekret i hennes slidöppning.
– I samma veva kom vår ordförande till stallet. Hon hade tittat igenom klippen och sett vad som verkligen hänt på videon. Först då, och när veterinären sa att det fanns sekret, började jag också förstå vad som faktiskt hade hänt Maaike.
Micaela tog upp telefonen och började titta lite.
– Men sedan kände jag att jag inte ville ha de bilderna på min näthinna. I stället bröt jag ihop och blev helt förtvivlad, helt otroligt chockartat var det.
En polisanmälan gjordes, polisen bedömde att övergreppet mot Maaike var så pass allvarligt att en bil skickades till Värmdö ridklubb. Väl på plats höll polisen förhör med flera personer i stallet, samt studerade klippen. Veterinären hade också tagit ett prov på sekretet som lämnades till polisen.
På Värmdö ridklubbs Facebook-sida delades skärmdumpar från övergreppet och inlägget fick enorm spridning.
Händelsen skakade klubben
Efter omständigheterna mådde Maaike bra. Micaela kan i efterhand inte se att stoet har tagit någon skada varken psykiskt eller fysiskt.
– Hon kan inte värdera vad som är ett övergrepp och vad som är en undersökning. Maaike är extremt väluppfostrad och skulle aldrig sparka en människa, vilket också blev hennes fall.
Däremot tog händelsen desto hårdare på människorna runt om, menar Micaela.
– Jag och min familj har varit otroligt ledsna. Vi kände oss väldigt kränkta och besudlade, det kändes helt fruktansvärt att någon begått ett övergrepp på vår häst, säger hon och fortsätter:
– Sedan insåg vi också att det påverkade så många andra på den här klubben. Styrelsen fick direkt se över vilket krisstöd som kunde ges, samt hur vi skulle prata med barn och ungdomar om händelsen.
Säkerheten sågs över
Något annat styrelsen omedelbart började se över var hur stallet egentligen var skyddat. Den första tiden gick medlemmarna ideella nattvandringar på anläggningen, i dag finns ett ordentligt skalskydd med både lås och larm uppsatt.
– Medlemmarna slöt verkligen upp och visade ett fantastiskt stöd. Alla kände ett stort engagemang, inte bara stallkompisarna med egna hästar utan även eleverna på ridskolan ville gärna ställa upp, säger Micaela och fortsätter:
– Händelsen fick oss helt att tänka om, vad är det vi egentligen skyddar? Vi insåg att det inte bara är sadlar som behöver ett bra skydd, utan även de viktigaste tillgångarna som faktiskt är våra hästar. I förlängningen kommer vi nog att komplettera med kameror också, men vi behövde börja någonstans.
Micaela arbetar själv på Securitas. Hon har därför varit i kontakt med företagets Sverige-avdelning om problemet med att många stall inte är tillräckligt skyddade.
– För mig har det varit väldigt viktigt att vända det här till något konstruktivt, när den mest akuta fasen var över. Jag pratade med vd:n och fick väldigt god respons, så de håller nu på att titta på ett koncept för stall.
Maaike visar stolt upp sin fölunge. Foto: Jennie Börs
Fölade enligt skolboken
Efter övergreppet fanns en viss oro för att Maaikes föl hade kunnat skadas i magen, men den 17 april födde hon ett helt friskt och vackert stoföl. Det var en fölning som enligt Micaela gick helt enligt skolboken.
– Hon fölade på kvällen, hela familjen och fölningskunniga vänner var på plats i stallet för att hjälpa henne. Men Maaike fixade allt själv och vi kunde bara njuta av upplevelsen. Det var en enorm lättnad att allt gick så bra, vilket nog alla stoägare känner när ett föl föds utan komplikationer.
Fölet döptes till Liefke fan Evlinge (född 2019, e. Elias 494 – Beart 411). En individ som är såväl pigg och glad som nyfiken och social.
– Det här är vårt första föl och Maaikes tredje. Allt är lite pirrigt, nästan som att bli mamma själv för första gången igen. Men samtidigt är det en väldigt rolig och helt fantastisk upplevelse, ler Micaela.
Lilla Liefke är en nyfiken individ som familjen i dagsläget planerar att behålla. Foto: Jennie Börs
Fallet är fortfarande olöst
Mannen som begick övergreppet på Maaike är än i dag okänd. Polisen har fått in flera tips, men inget av dem har lett till något avgörande.
– Skulle utredningen läggas ner kommer jag inte att ge mig. Det han har gjort är inte bara helt oacceptabelt, etiskt fel och olagligt, det har också orsakat mycket sveda och värk för vår klubb. Jag vill att han ska åka fast, få ett straff och att det ska kännas, avslutar Micaela.
Tidigare på Hippson.se:
Man förgrep sig på dräktigt sto
Ytterligare ett sto visar tecken på övergrepp
Polisen om hästövergreppen
Svårt att lösa fall med övergrepp på häst
Liknande webbartiklar
- Förundersökning om hästövergrepp läggs ner
- Stoet som utsattes för övergrepp har blivit mamma: ”De mår bra båda två”
- Svårt lösa fall med övergrepp på häst – polisen beroende av tips
- Fölen börjar komma efter EHV-1-smittan: ”Hoppas snart kunna pusta ut”
- Polisen om hästövergreppen: ”Brott som har med djur att göra river upp känslor”
- Ridklubb vill ha krisstöd efter övergreppen: "Behöver prata om vad som hänt"
- Ytterligare ett sto hos Värmdö ridklubb visar tecken på övergrepp
- Man förgrep sig på dräktigt sto i Stockholm
- Travstall får ersättning efter att dräktigt sto blev skrämt av lågt flygande plan
- Sköt raketer i hästhage – så har det gått för de dräktiga stona: ”Alla mår fint!”

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!