Nyheter
Publicerad: 2023-04-03
Erica Andersson och Ida Eriksson. Foto: Frida Bank (porträtt) och Adobe Stock
Ekonomitips till hästägaren – koll på foder och nyckeltal
Hur ska man tänka när kostnaderna för foder ökar? Hur kan man förbättra lönsamheten i sitt företag och hur kan man som hobbyryttare tänka kring ekonomiska frågor? En foderrådgivare och en ekonomisk rådgivare delade med sig av sina bästa tips under en föreläsningsturné med Agria.
I dessa tider är det många som funderar på hur de ska få ekonomin att gå ihop, inte minst hästägare eller hästföretagare. Agria bjöd in till en föreläsningsturné under mars månad och sista stoppet var i Helsingborg. Först ut att dela med sig av tips där var Erica Andersson, foderrådgivare på Krafft. Hon tipsade bland annat om att inte vara dumsnål när det kommer till grovfodret, om du skördar eget.
– Hygienen är jätteviktig, det är dumt att lägga pengar på att odla vall och sedan använda för lite plast så att fodret blir dåligt och man måste slänga höet. Ska balen säljas och förflyttas ska man helst ha 16 lager plast, säger hon.
Det är viktigt att analysera grovfodret som du ger din häst för att ta reda på om du behöver komplettera med kraftfoder, vitaminer och mineraler. När du vet exakt vad som behövs behöver du inte lägga pengar på något i onödan. När du jämför foder är det viktigt att titta på innehåll, snarare än kilopris. Exempelvis hur mycket torrsubstans (ts) det finns i ett kilo grovfoder, eftersom det är där all näring finns.
– Egentligen borde man inte betala per bal utan per kilo, när man vet vilken mängd vatten fodret innehåller. Det är viktigt att tänka på att har du ett blötare grovfoder måste du ge en större mängd för att få samma mängd fiber till hästen, säger hon.
När du jämför priser på kraftfoder kan du exempelvis titta på vad ett gram smältbart råprotein kostar istället för kilopriset, tipsar hon.
Tuggtid och halm
Har du bra foderrutiner minskar risken att du behöver ringa en veterinär för att din häst mår dåligt. Tänk också på att hästen får i sig tillräcklig mängd vatten och får lång tuggtid. I det vilda betar hästen upp mot 16-20 timmar per dygn.
– Försök komma så nära det som möjligt. Är grovfodret för kraftigt så att din häst inte kan äta hur mycket som helst av det kan du använda dig av halm för att hästen ändå ska få i sig tillräcklig mängd fiber och få längre tuggtid. Ge gärna små kraftfodergivor, gärna lucern och annat fiberrikt eftersom det är skonsammare än stärkelse. Och tänk på att det inte får gå för lång tid mellan fodringarna. Står hästen inne över natten bör du ge en större mängd hö på kvällen, och kan man inte fodra hur mycket hö som helst så kan hästen stå på halm.
Köp storpack tillsammans
Erica tipsar också om att försöka ha ett bra samarbete med foderleverantörer.
– En storkund som återkommer kanske inte är den första leverantören höjer priset till, säger hon.
Fri tillgång till hö är bra, men inte om hästen trampar runt det i boxen.
– Kanske kan du ge en del av höet på golvet, så mycket som du vet att den äter upp men inte mer, och ha ett hönät med resten i. Det är likadant ute, du vill inte att höet blir nertrampat i leran. Ett annat tips är att se om du kan köpa foder ihop med en granne eller stallkompis. Det är ofta billigare om ni kan göra storköp.
Budget och nyckeltal utan krångel
Ida Eriksson, ekonomisk rådgivare på Ludvig & co, menar att det är viktigt att ha koll på vad hästarna kostar, oavsett om du har dem som din hobby eller om du driver en hästverksamhet. Fråga dig själv vart du vill, hur vägen dit ser ut och vilken information du behöver för att veta om du är på rätt väg. Att ha en budget är viktigt. Det behöver inte vara krångligare än att du sammanställer vilka olika kostnader du har för din häst eller i ditt företag under ett år och vilka intäkter du har. Hur mycket pengar får du in och vad måste de räcka till? Att jämföra nyckeltal hjälper dig sedan i nästa steg.
– Skräddarsydda nyckeltal är viktiga siffror för din styrning mot ökad lönsamhet och dina mål. Du behöver något att gå tillbaka till, du behöver kunna jämföra hur ekonomin såg ut för ett eller två år sedan. Hur veterinärkostnaderna eller foderkostnaderna sett ut tidigare jämfört med i år.
Har du koll på detta kan du agera i ett tidigt skede, om du till exempel upptäcker att vissa kostnader ökat eller håller på att öka. Exempelvis vid en foderbrist eller en ekonomisk kris.
Men vilka nyckeltal ska man ha koll på då?
– Det beror på vilken verksamhet man har. Det är kanske inte intressant att mäta samma saker på en ridskola som om man har utbildningsstall eller avelsverksamhet. Välj nyckeltal som är viktiga för din verksamhet och som går att jämföra med liknande verksamheter.
Driver du tävlingsverksamhet kan lämpliga nyckeltal vara antal starter per år, intäkter per start eller bruttovinst på tävling. Hyr du ut stallplatser kan du kika på intäkter och kostnader per box och beläggningsgrad. Sedan kan du givetvis också kolla på andra vanliga nyckeltal som vinstmarginal, kassalikviditet, förräntning och soliditet.
Spara utan att riskera hästens välfärd
Har du hästen som hobby är det bra att veta vad den kostar – och vad du tycker att den får kosta. Kan du göra något annorlunda för att minska dina utgifter för hästhållningen utan att ge avkall på hästens välfärd? Försäkring och foder är exempel på saker som du kommer ha utgifter för, men nya ridbyxor som matchar lindorna kanske du kan avvakta lite med, menar Ida.
– Fråga dig själv, skulle du vilja göra annat för pengarna? Hur mycket behöver jag jobba för att ha råd med min häst?, tipsar Ida och fortsätter:
– Jag hörde nyligen om en person som sålt halva hästen till en kompis, istället för att säga till sina barn att de fick sluta med sina fritidsaktiviteter för att de inte hade råd med allt. Hon tyckte att det blev mycket roligare nu när de var två som delade på hästen. Det funkar nog inte för alla, men det kan göra det.
Det är vanligt att hästföretagare driver en verksamhet som står på flera ben. Du kanske har inackorderingsstall, utbildar hästar åt andra, tävlar och bedriver avel i liten skala. Tipset från Ida är då att titta på varje verksamhet för sig.
– Är det någon del som kostar mycket pengar? Då får man ta sig en funderare. Ger det så mycket energi och glädje, eller vinst på annat sätt, som gör att du ändå vill fortsätta med den delen?
Under kvällen berättade också Emelie Brolin, tävlingsryttare och stallägare, om sin ekonomiska resa. Håll utkik på Hippson.se för en separat artikel om detta.
Liknande webbartiklar
- Nytt projekt ska studera svensk hästsektor
- Krönika: Ekonomiska bekymmer drabbar också hästarna
- Ryttarförening vill att fler ska ha råd att rida – startar fond
- Emelie Brolin om sin ekonomiska resa: "Lyckades vända trenden"
- Barn kan få hjälp med betald ridavgift
- SvRF utreder missförhållanden hos ridklubb
- Vart tjugonde barn tvingas sluta idrotta av ekonomiska skäl – ridning vanligast att avstå
- Kommun ger ridklubb 250 000 kronor i katastrofbidrag efter kvarkautbrott
- Ungdomssektion prisas för engagemang efter foderkrisen: ”Så otroligt stolta”
- Disktrasor ska hjälpa Carolin i satsningen: ”Trodde aldrig det skulle bli så stort”

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!