Porträttbild till höger (Petra): Henrik Gudmundson
I Hippson nummer 4 2015, som finns i butik från den 4/8, tar vi upp hur ett antal personer varje år dumpar sina hästar på bete – och sedan gör sig oanträffbara. Det får vår krönikör Petra Andersson att fundera över ”elefanten i rummet”, nämligen hästägande och (dålig) ekonomi.
”Min häst är en av mina största källor till stolthet, styrka och glädje. Min häst är också en av mina svagaste punkter. Min häst gör mig sårbar. Allt detta samtidigt. Jag tror inte att det här är unikt för mig.
Hur våra hästar gör oss stolta och lyckliga, eller hur vi får känna oss starka tack vare våra hästar, tror jag inte att jag behöver förklara. Jag tror att de flesta av oss som rider har sådana känslor kring hästarna och att vi ganska ofta tänker på det, eller åtminstone går runt och myser lite av de fina känslor som hästarna bidrar till att vi får uppleva.
Sårbarheten är mindre rolig att tänka på, och ännu mindre rolig att prata om. Självklart handlar en del av sårbarheten om oro, risken för att hästen blir halt, risken för att hältan inte går att bota. Men det är inte den sårbarheten jag tänker på nu, den sårbarheten pratar dessutom vi hästmänniskor om en hel del.
Den sårbarhet jag tänker på handlar om förhållandet mellan våra hästar och våra pengar. För mig är häst min största enskilda utgiftspost – om jag lägger ihop kostnader för träningar, uppstallning, foder och så vidare. Jag tror att det ser ut så för fler hästägare.
När vi oroar oss för sämre tider ekonomiskt i våra liv, är våra hästar nog ofta det första vi tänker på. Tänk om vi inte har råd att ha kvar hästen! Tänk om vi hamnar i ett läge där vi inte kan erbjuda hästen den välfärd vi tycker att den ska ha? Samtidigt vet vi ju att många inte har råd att ha häst, att vår oro på sitt sätt är rena lyxen. Det är inte så roligt att tänka på, som många som rider vill vi ju gärna att ridsporten – hästarna! – ska vara tillgänglig för alla. Att pengar inte ska få lägga hinder i vägen för att vi ska få vara med hästarna.
Hästar och pengar är en svår och känslig punkt. Dels på det viset att pengar ofta avgör vem som kan ha häst eller inte. Om man kan ha häst eller inte är ju långt ifrån det enda som påverkas av att olika människor har olika gott om pengar, men ändå. Hästar ligger oss så varmt om hjärtat, det är tråkigt att inte ha råd med något som känns så viktigt och personligen betydelsefullt.
Dels på det viset att hästägarens ekonomi ofta har stor betydelse för vilken välfärdsnivå hästen kan erbjudas. Jo, faktiskt. Och tyvärr. Det har genomförts studier som visat att hästägarens resurser är den största enskilda faktorn för hästens välfärdsnivå i en rad avseenden – som hull, fång, parasiter och hovvård. Det vill säga väldigt viktiga välfärdsfaktorer, även om det givetvis finns många fler.
Det är inte så förvånande att pengar har betydelse för hästens välfärd. Nästan vad man än ska göra för eller med sin häst, så kostar det pengar. En ny sadel om den gamla inte ligger så bra, ett veterinärbesök när hästen verkar lite knackig, en annan stallplats om luftkvaliteten i det nuvarande stallet är dålig eller om hagmarkerna är bristfälliga, annat grovfoder om det man köpt inför vintern visar sig ha dåliga värden. Allt kostar. Och det är väldigt mycket lättare att betala för den som har god ekonomi, än för den som inte har det.
Många av oss har sett hästar som inte ser ut att riktigt fullt ut få vad de behöver, där det ligger nära till hands att anta att ägarens ekonomi är en del av problemet. En del av oss lever kanske rentav nära gränsen för att själva bli den hästägaren (eller är rädda för att hamna där). Det är inte ett enkelt problem. Och det är givetvis inte en mänsklig rättighet att ha häst.
Någonstans måste man våga och orka se när det inte fungerar längre. Frågan är laddad. Vi möter också en hel del moralistiska kommentarer på temat. Beskäftiga påståenden om hur stor ekonomisk buffert man måste ha för att vara en ansvarig hästägare (eller djurägare i allmänhet), hur välordnad ekonomi den som säger de där beskäftiga sakerna minsann har, och hur slarviga och nonchalanta de är som inte har ordnat det lika väl för sig.
Som om inte frågan om pengar vore svår nog, så räcker det inte att begränsa den här frågan till just pengarna. Att erbjuda sin häst en tillräckligt god välfärd handlar om ett brett spektra av resurser. Om det till exempel inte finns tillräckligt stora och bra hagmarker för att erbjuda hästarna tillfredställande utevistelse på dagarna är det inte alls säkert att det är pengar som är problemet. Men markfrågan är naturligtvis ett slags resursfråga. Det blir särskilt tydligt runt de större städerna, där faktiskt de flesta av hästarna i landet finns.
En annan resurs som är viktig för hästarnas välfärd är hästägarens kunskaper. Bristande kunskap kan orsaka många välfärdsproblem för en häst, där det inte alls behöver vara pengar som lägger hinder i vägen för att lösa problemet.
Men den personliga ekonomin är nog ändå det mest laddade, det mest komplicerade att förhålla sig till när det gäller sådant hos hästägaren som kan äventyra hästens välfärd. Och kanske är pengar det som orsakar mest skam, när någon hästägare inte visar sig ha råd att ge sin häst vad den behöver? Hur ont om pengar kan bli synligt genom en bristfälligt omhändertagen häst. Hur då både skammen att ha ont om pengar, att försöka leva över sina tillgångar, och skammen att inte ta hand om sitt djur på bästa sätt drabbar samma person.
Det handlar om flera svåra saker, alltså. Både om att somliga måste avstå från hästar av ekonomiska skäl, och att somliga som inte har avstått faktiskt har svårt att få hästhållningen att fungera av ekonomiska skäl. Dessvärre saknar flera av problemen uppenbara lösningar.
Att försiktigt prata lite om det kanske åtminstone inte gör bekymren värre. Att äga en häst kan tyvärr inte vara för alla som vill det. Ett av skälen till det är pengar. Jag tänker mig att det i alla fall inte blir bättre av att vi inte låtsas om det.”
Petra Andersson
Hobbyryttare, etikforskare och doktor i praktisk filosofi
Idag (2/3) kan du köpa bokserien Toppa ditt tävlande med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Simpel men bra, tycker hippologen och dressyrtränaren Suvi Räsänen om den här övningen. Hon rekommenderar varmt att ställa ut koner när man rider.
Favorit i repris: "Ryttarna blir inte lika sugna på att svänga med handen"
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när han flyger fram på sin pigga ponny.
Skärpta restriktioner kring vilka som får tävla och inte har skapat osäkerhet. Men SvRF planerar inte att ändra på de nuvarande reglerna.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!