Nyheter
Publicerad: 2019-01-23
Elitinriktad ridutbildning läggs ner efter Skolinspektionens kritik: ”Berör många"
Gymnasieutbildningen ska vara avgiftsfri, slår Skolinspektionen fast i kritiken mot Berga naturbruksgymnasium. Det innebär att skolan nu lägger ner sin elitinriktade ridsportutbildning då eleverna behöver ha med sig en egen häst. Men fler liknande utbildningar i Sverige har samma krav.
– Frågan är hur en elitsatsning ska se ut utan tillgång till ändamålsenlig häst, säger Daniel Bergqvist på Svenska ridsportförbundet.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
I höstas fick Berga naturbruksgymnasium kritik av Skolinspektionen, då elever på Nationella idrottsutbildningen ridsport, NIU, behövde ha egen häst och betala för uppstallning. Skolinspektionen menar att det inte är förenligt med principen om att utbildningen ska vara avgiftsfri. Enligt skollagen ska elever utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg, med undantag för enstaka egna hjälpmedel som kan medföra en obetydlig kostnad.
”I detta fall kan kravet på att ha med en egen häst för att läsa nationell idrottsutbildning ridsport antas medföra att vissa ungdomar som vill läsa den utbildningen, och har förutsättningar för detta, inte gör det för att de saknar de ekonomiska möjligheter som krävs”, skrev Skolinspektionen efter sin tillsyn på gymnasiet.
Lägger ner utbildningen
Berga fick fram till den 31 januari 2019 på sig att åtgärda problemet. Nu anser Skolinspektionen att bristen är avhjälpt och avslutar ärendet. Anledningen är att skolan har tagit beslutet att lägga ner utbildningen, som en följd av kritiken. De 16 elever som studerar vid utbildningen just nu får gå klart och erbjuds att låna någon av skolans hästar vid behov under träning på skoltid.
– Tyvärr är det så att vi lägger ner. Berga, liksom de flesta andra skolor som anordnar NIU ridsport, förutsätter att man har med egen häst. Berga har inte de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att erbjuda eleverna ett kostnadsfritt alternativ genom att tillhandahålla hästar som håller den standard som behövs för träning och tävling på elitnivå, samt för att uppnå utbildningens kunskapskrav, säger Steven Hart, rektor till Hippson.
Många skolor berörs
I dag är ett 20-tal gymnasieskolor certifierade för NIU inom ridsport, varav flera kräver att eleven har egen häst.
– Det här berör ju många fler skolor, men de har inte fått kritik från Skolinspektionen och kör på som vanligt. Det är en märklig situation, säger Steven.
Daniel Bergqvist är Svenska ridsportförbundets koordinator för NIU. Han berättar att det pågår en diskussion om frågan, som involverar både Riksidrottsförbundet, Skolverket, Skolinspektionen och specialförbunden som SvRF.
– Syftet med NIU är att ge ungdomar en möjlighet att kombinera sin elitsatsning med ett bra gymnasium. Grundtanken med NIU och Skolinspektionens tolkning av skollagen, av paragrafen som rör en avgiftsfri skolgång, är inte helt synkad. Det behöver redas ut eftersom det är oklart i dagsläget. Inspektionen kommer fram till att man inte ska begära att eleven har en egen häst. Men frågan är hur en elitsatsning ska se ut utan tillgång till ändamålsenlig häst, säger han.
Begärt utredning
Daniel berättar att Riksidrottsförbundet och Skolverket har skrivit en hemställan med begäran om utredning till Utbildningsdepartementet för att få klarhet.
– De begär att departementet tillsätter en utredning så att det blir klart vad som gäller. Det är ju inte bara en fråga som rör ridsporten, problematiken återfinns inom alla NIU.
För att få kalla en utbildning för NIU krävs en tillstyrkan av respektive specialistidrottsförbund och ett godkännande av Skolverket. Det är SvRF:s uppgift att tillstyrka gymnasieskolor som vill bedriva NIU inom ridsport, vilket de gör på uppdrag av Riksidrottsförbundet.
För att bli certifierad inom ridsport måste skolorna uppfylla vissa kriterier, så som studieplaner med minst 400 poäng idrott, tre undervisningstillfällen i specialidrott per vecka och att eleven har en lärare med behörighet Svensk ridlärare II eller B-tränare.
Målet är att eleven på sikt ska kunna nå nationell elit.
Källa: SvRF
taggar
Liknande webbartiklar
- Villkoren för idrottsgymnasier ska ses över
- Riksdagen vill utreda idrottsgymnasiers regler
- Avgiftsfri elitsatsning på gymnasiet omöjlig
- Kränkande behandling och elevfostran på Bollerup
- Kommun överklagar gymnasiesärskola
- Kritik mot naturbruksgymnasium efter krav på att ha med egen häst
- Nu är ”tvångstårtorna” förbjudna på ridsportutbildning
- Det här med tårta!
- Avramlingstårtor stoppas av Skolinspektionen
- Ridklubb hotad – kan bli bostadsområde: ”Vi vill ha en framtid”

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!