Nyheter
Publicerad: 2022-01-19
Foto: Adobe Stock
Kränkande behandling och elevfostran på Bollerup
Bollerups gymnasieskola har fått ett föreläggande av Skolinspektionen. Skolans värdegrundsarbete och arbete med att motverka kränkande behandling måste åtgärdas.
Det är efter en anmälan i november 2020 som Skolinspektionen gjort en riktad inspektion av gymnasieskolan som har internat med elever som läser gymnasieprogram med inriktning häst eller lantbruk. De brister som Skolinspektionen funnit vid skolan ska vara åtgärdade senast den 12 augusti år och åtgärderna ska redovisas skriftligt till myndigheten. Det handlar om brister i värdegrundsarbetet och det målinriktade arbetet för att motverka kränkande behandling.
Äggkastning och ovälkomna besök
Elever som intervjuats av Skolinspektionen vittnar om traditioner och oskrivna regler kring elevhierarki. Elever uppger att man inte får lov att klä sig hur man vill och att det finns uppförandekoder att förhålla sig till. En del elever uppger att de upplever obehag och rädsla i mötet med äldre elever. Det är tredjeårseleverna som bestämmer på skolan över de yngre eleverna. Det visar sig till exempel med att det är särskilda platser för bara treorna i matsalen. Ovälkomna besök på rummet av äldre elever, äggkastning på fönstren och att dörrar och fönster lyfts av så att yngre elever inte kan stänga om sig. En del elever anger problemen och händelserna vara mer omfattande och skrämmande än hur andra upplever det. Enligt en elev ska en tidigare elev som var vegan ha fått griskultingar inkastade på sitt rum. Det är en berättelse som skolledningen menar är en osannolik hörsägen som aldrig har inträffat.
Bättre trygghetsarbete behövs
Skolledningen och personalen har uppgett att man arbetar med värdegrunds- och likabehandlingsfrågor. Men att det inte finns något systematiskt arbete utan att det görs mer utifrån uppkomna situationer. och resultat av årliga elevenkäter. Men förhållandena på skolan har blivit bättre senaste året då personalen utökats, bland annat med en biträdande rektor. Det är större vuxennärvaro i matsal och på elevinternatet bland annat. Skolinspektionen gör bedömningen att det inte bedrivs ett aktivt och medvetet värdegrundsarbete vid skolan. Deras utredning visar på att det under lång tid förekommit elevfostran och kränkningar där äldre elever tillrättavisar de yngre och att det råder tystnadskultur på skolan. Så här skriver man i beslutet: ”Även om vissa åtgärder är planerade och genomförda, visar emellertid intervjuerna med elever och personal att det vid skolan, trots vetskap om den långvariga och allvarliga problematiken gällande tystnadskultur, rådande hierarkier mellan elever, elevuppfostran och kränkningar som pågår på skolan, inte bedrivs något aktivt kraftfullt gemensamt förebyggande värdegrundsarbete som har sin utgångspunkt i denna problematik, och som kommer alla elever till del. Detta utgör en brist.”
Nu har Bollerup till i augusti på sig att komma till rätta med problemen. Hippson har sökt Bollerups skolchef utan resultat.
Liknande webbartiklar
- Kommun överklagar gymnasiesärskola
- Villkoren för idrottsgymnasier ska ses över
- Elitinriktad ridutbildning läggs ner efter Skolinspektionens kritik: ”Berör många"
- Kritik mot naturbruksgymnasium efter krav på att ha med egen häst
- Nu är ”tvångstårtorna” förbjudna på ridsportutbildning
- Det här med tårta!
- Avramlingstårtor stoppas av Skolinspektionen
- Fyra av Bollerups uppfödningar startar i Flyinge
- Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”
- Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!