Nyheter
Publicerad: 2022-10-26
Emelie Brolin om svåra tiden: "Viktigare än någonsin att dela med mig just nu"
Dressyrryttaren Emelie Brolin gick nyligen ut med att hon lidit av både anorexi och bulimi under flera års tid. Här berättar hon mer om sin ätstörning och varför hon valde att gå ut med det just nu.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Kim C Lundin
Emelie Brolin har tränat och tävlat i dressyr på både ponny och stor häst i många år. Det tog henne 20 år att våga berätta om det hon varit med om, men nyligen beslöt hon sig för att dela med sig i sin blogg. Där berättar hon hur hon inte vill missuppfattas eller trigga någonting, och att hon därför inte har berättat tidigare. Det var när hon märkte att en av hennes elever mådde dåligt som hon kände att hennes berättelse skulle kunna hjälpa andra.
– Jag försökte berätta för min elev, både muntligt och via sms, men det verkade inte som om det nådde fram riktigt. När jag själv mådde dåligt så var det en simmare som skrev en bok i ämnet som jag läste då och jag minns att det hjälpte mig. Det har gått så pass lång tid nu att jag känner att jag kan hantera det och att berätta. Jag har bearbetat det nu. Vi lever i ett samhälle där allt ska vara så perfekt hela tiden. En perfekt bild visas upp i sociala medier, men jag vill visa att allt inte är guld och gröna skogar jämt. Jag känner att jag har ett ansvar som förebild. Därför kändes det viktigare än någonsin att dela med mig av min historia just nu, säger Emelie Brolin till Hippson.
"Livet är inte toppen jämt"
I sitt inlägg beskriver Emelie bland annat hur hon vann en stor tävling samtidigt som hon mådde som sämst i sin anorexi och bulimi.
”Det var som en drog, hungern och när det började pirra i kroppen för att man varit utan mat så länge gav mig kontroll och belöning.”
”Jag har valt att berätta min historia av en enda anledning, att våga berätta och räcka ut en hand om det finns någon som mår dåligt och behöver stöd. Jag tror också det är viktigt att prata om problemet. Det är okej att inte vara okej, alla är inte smala av naturen och livet är inte toppen jämt.”, skriver hon bland annat.
"Naket när man öppnar upp sig såhär"
Responsen på hennes inlägg har varit stor.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig den responsen som jag har fått. Det absolut finaste är att en förälder till en person hörde av sig till mig och berättade att de hade sökt hjälp efter att de hade läst mitt inlägg. De sa att jag nog hade räddat ett liv, och det känns stort och värdefullt. Om jag kan hjälpa en människa att må bättre så är det ju fantastiskt. Även flera professionella kollegor inom branschen har hört av sig. Det väger tungt att de också visar att de stöttar det här, säger Emelie.
Hon beskriver att det känns skönt att ha ”lyft på locket” och att det nu känns lättare att dela med sig ännu mer.
– Jag har som sagt kommunicerat med många som har skrivit till mig efter att jag gick ut med det här. Jönköping Horse Show ligger framför oss och där hoppas och tror jag att folk vågar prata med mig om det när vi träffas på riktigt, säger hon och fortsätter:
– I dag mår jag bra. Men det är klart att det känns lite läskigt och naket när man öppnar upp sig såhär. Men jag kände som sagt ett ansvar som förebild och nu vill jag fortsätta att dela med mig av min historia. Jag vill inte ge något dåligt sken över ridsporten, det är ingen som har gjort något fel, men det är bra att prata om detta synsätt och att det är något som behöver förändras. Då kan man komma ur det och bli starkare.
Läs hela blogginlägget här
taggar
Liknande webbartiklar
- Träna sitsen med Emelie Brolin: ”Måste få in mer fysträning i sporten”
- "Jag behöver inte tävla för att bevisa något"
- Finalklart för unghästarna i Falsterbo
- Ny bedömningsform för unghästar i Falsterbo: "Stora gångarter är inte det viktigaste"
- Emelie Brolin berättar om viltolyckan: ”Nu mår jag mycket bättre”
- Emelie Brolin i P1-morgon om att tävlandet drar i gång: ”Ett väldigt positivt besked!”
- Backträning och piruetter på fälten
- Pälspodden om vikten av rehab för hållbara hästar
- Barbackapodden – en podd för alla som älskar hästar
- Hatten av – vad tycker dressyrryttarna om det nya hjälmkravet?

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!